vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Locul cărții e la librărie, iar locul poetului… la birt”

    de Raluca Medeleanu | 11 februarie 2016, 10:32 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    1

    Cu aceste cuvinte a început o seară atipică, haioasă, dar mai ales boemă, joi în Grand Bulevard, unde poetul timișorean George Lână și-a lansat volumul de versuri intitulat „Linia Siegfried a ochilor tăi”, alături de Petru M.Haș și Ovidiu Balint.

    Spunem seară atipică pentru că George Lână, franc și ironic din fire, i-a tăiat complet prezentarea biografică, bogat detaliată, pe care o începuse Petru M. Haș, rugându-l să mai ia o gură de răchie și să păstreze prezentarea vieții sale pe când nu va mai fi. Astfel, seara și-a schimbat atmosfera sobră într-una degajată. George Lână – unul dintre cei mai reprezentativi poeți din generația literaturii optzeciste timișorene – a citit câteva dintre poemele dedicate măreței sale iubiri pentru femei, dar asta nu oricum, ci pe fundalul muzical al capodoperelor semnate Pink Floyd, despre care poetul a spus că este formația „care-l îngroapă, apoi îl dezgroapă și iar îl îngroapă… și tot așa mai departe”.

    Volumul de poezii este cea de-a șasea carte semnată George Lână și conține exact șaizeci de poeme, un număr care a fost ales predestinat, cartea fiind planificată să fie lansată anul trecut, o dată ce poetul împlinea șaizeci de ani. Din cauza unor probleme de sănătate însă, s-a văzut nevoit să amâne lansarea până acum.

    Poeziile sunt fiecare câte o „oglindă” către o femeie reprezentativă din viața lui George Lână. Pe coperta a patra a volumului, Dan Sgârță a explicat ce anume îl distinge și îl califică pe Lână să vorbească despre iubire: „Veți observa că toate ipostazele în care apar femeile în poezia lui George Lână: soție, fiică, mamă, bunică, amantă, iubită, colegă, necunoscută, curvă etc. sunt, în subsidar și prin ricoșeu, tot atâtea pretexte pentru un monolog dramatic, radical, perfect lipsit de complezență – cu el însuși. Femeile sale îi stârnesc rezonanțe existențiale complicate, acute pe alocuri, în suflet. El ne invită să vedem mai puțin intriga ca atare, cât duhul ce-l lasă în urmă”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.