miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Legea care obligă supermarketurile să aibă pe rafturi 51% produse românești, promulgată de Iohannis

    de Special Arad | 11 iulie 2016, 2:58 PM | Naţional

    0

    Preşedintele a promulgat legea care obligă supermarketurile să aibă la raft minim 51% produse româneşti, informează Administraţia Prezidenţială.

    Legea promulgată de Iohannis prevede ca marile magazine să asigure spații de expunere de cel puțin 51% pentru produsele alimentare (carne, fructe, legume) provenite dintr-un „lanţ scurt de aprovizionare”.

    „Comercianţii – persoane juridice autorizate – au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la două milioane de euro, echivalentă în lei”, se arată în proiectul de lege.

    Potrivit acestuia, „lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi”.

    Legea ar putea genera probleme legate de aprovizionare, a declarat, luni, Daniela Bădilă, director general în cadrul Consiliului Concurenței, la o conferință pe teme de concurență.

    „Consiliul Concurenței nu se opune proiectului de lege. Înțelegem că pentru sănătate primează consumul de produse proaspete. De asemenea, înțelegem că producătorii locali trebuie ajutați, dar nu știu dacă aceasta este cea mai bună variantă”, a arătat Daniela Bădilă, citată de România TV.

    Consiliul Concurenței a analizat proiectul și a ridicat o serie de semne de întrebare, precum modul în care se va face aprovizionarea supermarketurilor cu produse românești.

    „De asemenea, am ridicat întrebarea care vor fi autoritățile care vor verifica dacă acești comercianți își vor îndeplini obligativitatea. În plus, nu știm încă ce va fi denumit „produs românesc”: produs în România sau produs de o companie cu capital românesc”, a susținut reprezentanta Consiliului.

    „Producătorii români ar trebui să se asocieze, pentru că, dacă vor rămâne disipați, nu vor putea reprezenta o forță în negocierile cu retailerii”, a adăugat Daniela Bădilă la conferința organizată de Legal Magazin.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.