joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivLegea antifumat s-a „prăbușit” la Judecătoria Arad: amenda de 5000 de lei – înlocuită cu avertismentul!

    de O. Peniță | 15 iunie 2016, 10:30 AM | Știri Arad

    6

    Știri Arad. Legile sunt făcute în România pentru: a) a fi încălcate; b) pentru a fi contrazise; c) pentru a fi; d) pentru că… nimic. Noua lege antifumat a speriat pe toată lumea, nu și pe judecători… după cum o să constatați în continuare. Peste tot unde te duci, ți se spune că nu ai voie să fumezi din cauza amenzilor enorme. Ei bine, un coleg avocat ne-a atras atenția să privim mai bine la avizierul din Palatul de Justiție, indicându-ne primul proces arădean cu tema: „încălcarea legii antifumat”.

    Nu am avut de așteptat prea mult desfășurarea procesului. Rezultatul: pentru o societate din Arad nu mai există amenințarea legii antifumat. Asta pentru că în urma unei amenzi contravenționale în valoare de 5000 de lei, care i-a fost aplicată pentru că s-a fumat în incintă, respectiva societate din Arad a reușit să îi înduplece pe judecători nu până la lacrimi, ci până la clemență.

    Conform sentinței date la Judecătoria Arad, instanța a admis în parte „plângerea contravenţională formulată de petenta S.C. Mastweight S.R.L. în contradictoriu cu intimata Poliţia Locală Arad împotriva procesului – verbal de contravenţie seria CC nr.30707 din 05.04.2016”. Drept urmare, magistratul a dispus înlocuirea amenzii contravenţionale aplicată petentei în cuantum de 5.000 lei cu avertismentul”.

    Ce prevede Legea ?

    •  Persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei;
    •  Persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere. 

    Sancțiunile vor fi aplicate:
    •  de către reprezentanții Poliției Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Poliția Română, Jandarmeria, IGSU, Poliția de Frontieră), atunci când angajații sau/și cetățenii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis;
    •  de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă în cazul în care aceștia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, și/sau dacă în regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaților pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

    sentinta anti fumat

    Pe de altă parte,

    Legea antifumat a fost modificată marţi de senatori, prin redefinirea spaţiului public închis – acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate. „Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”, potrivit unui amendament propus de Comisia juridică, adoptat în plen cu 76 de voturi „pentru”. De asemenea, noile modificări presupun şi permiterea fumatului în spaţii special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie.”Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop”, prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate.

    Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional. În consecință, legea nu a fost modificată și publicată în Monitorul Oficial.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Raportat la prevederile OG 2/2001, avertismentul este o sancțiune contravențională principala, deci societatea amendată de Politia Locala Arad, a fost găsită vinovata de catre instanta, de încălcarea prevederilor legale, dar raportat la cuantumul amenzii ridicat, de 5000 lei, aceasta a apreciat ca suficient aplicarea avertismentului…

      --10 voturi
      +1
      -1
      • Atunci asta înseamnă că „proștii” ce au plătit sute de lei, surprinși fumând în locuri interzise, necontestand amenzile, au plătit ca niște „proști”.

        Un alt aspect. Cum ramane cu „prima dată, … a doua oară, etc”?

        Nu apare în motivație care a fost detaliul care a făcut judecătorul să limiteze penalizarea la avertisment.

        Cum spuneam, o astfel de aplicare a legii crează condiții optime promovării pe mai departe a șpăgii.

        +12 voturi
        +1
        -1
    2. @ O. Peniță

      În principiu, judecătorul ce a decis să anuleze efectul legii antifumat în spații publice, crează un prejudiciu periculos.
      Efectul?
      În interpretarea cetățenilor: -” Legea poate fi încălcată de oricine dacă ai un judecător de partea ta!”

      Întrebare: – Oare nu ar fi cazul să se sesizeze CCR vizavii de acest Abuz?

      Propunere:
      Prietenul avocat ar trebui să ne ajute la formularea unei Petiții adresate CCR. O publicăm pe site-ul Petiții Online și cerem cetățenilor ca ea să fie semnată. Văd că interpelările mele au creat interes.

      0 voturi
      +1
      -1
    3. Zburatorule aberezi! aia e o sentinta de pe just portal, nu e o motivatie. In mod cert Firma respectiva a adus probe in instanta. Probabil nu a fost vina lor, ci a unui angajat sau client. Dar tu cu mintea ta bolnava vrei petitii, implicarea CCR si a DNA. De ce incerci sa implici si alte persoane? Fa singur petitia sau denuntul la DNA! Mai apoi poti sa mergi si la psiholog. Asta ca sa nu ajungi sa razi la psihiatru.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.