Laura Florescu a rămas fără pensie de invaliditate pentru că a scris o carte. Reacția lui Liviu Dragnea și a Olguței Vasilescu

  de - | 24 octombrie 2017, 9:55 AM | Naţional

  1

  Un val de revoltă s-a răspândit după ce a fost făcut public cazul tinerei cu scleroză multiplă căreia i s-a retras pensia de handicapat pentru că ar obținut venituri după ce a scris o carte pe care a publicat-o. Olguța Vasilescu a scris pe Facebook că fata trebuie să acționeze în instanță pentru a i se face dreptate.

  M-am gândit să scriu o carte, eu scriu de mult timp poezii, de când m-am îmbolnăvit și toată lumea zicea: Scrie o carte! Zic: OK și am scris o carte. Nu m-am îmbogățit, din contra, trebuie să dau banii înapoi. Pentru că eu nu am drept de muncă și am făcut venituri necuvenite, mi se oprește pensia pe luna în care am luat banii pe carte”, a explicat Laura Florescu pentru Digi24.

  În luna iunie, editura i-a virat în cont 260 de lei pentru drepturi de autor, sumă care înseamnă 10% din vânzarea celor câteva sute de cărți ale ei. Pentru funcționarii Casei Județene de Pensii Suceava, acești bani reprezintă sume încasate necuvenit, pentru că în actele din dosarul său de pensii scrie că femeia de 37 de ani este în incapacitate totală de muncă. De aceea, vineri, femeia a primit o notificare prin care este somată să returneze pensia de boală de 520 de lei pe care a primit-o în luna iunie.

  Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a invocat legea dată în timpul Guvernului Boc ca fiind principalul impediment care i-a sistat pensia și o „invită” să dea statul în judecată dacă vrea să-și recupereze banii, informează Adevărul, potrivit afirmațiilor ministrului, de pe rețeaua de socializare.

  „Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, cumulul pensiei de invaliditate gradul II , caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi păstrarea capacităţii de autoîngrijire, cu venituri de natură profesională nu este permisă şi conduce la suspendarea plăţii pensiei pe perioada cumulului şi la recuperarea drepturilor încasate necuvenit.”

  „Această interdicţie cu privire la veniturile realizate din drepturi de autor a fost introdusă prin dispoziţiile Legii nr.263/2010, când legea pensiilor a fost asumată de Guvernul Boc prin angajarea răspunderii. Pentru eliminarea acestor incompatibilităţi se suprapun, periodic, bazele de date de la ANAF cu cele ale CNPP, măsură dispusă şi de controalele anuale ale Curţii de Conturi. În cazul doamnei Ioana Laura Florescu, ANAF a înregistrat realizarea de venituri din drepturi de autor în luna iunie 2017”.

  „Pe baza comunicărilor ANAF din luna iulie 2017, Casa judeţeană de pensii Suceava a fost nevoită să aplice prevederile legale în vigoare, ceea ce a condus la suspendarea plăţii pensiei pe luna iunie 2017 şi înregistrarea unui debit în valoare de 520 lei, debit care va fi recuperat eşalonat de la pensionară, potrivit legii. În acest moment, însă, casa judeţeană de pensii nu poate adopta o altă decizie, doamna Florescu având posibilitatea contestării în instanţă a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acestei decizii“, a scris Olguța Vasilescu pe Facebook.

  Liviu Dragnea spune, într-o postare pe Facebook, că legea este imperfectă şi promite că va fi modificată.

  „Legea e imperfectă, nu cuprinde toate situaţiile posibile. Aşa sunt legile, limitate, asta e natura lor. Legea asta trebuie modificată. Ideea ce stă în spatele legilor este să ajute cetăţenii, nu să le provoace neplăceri. Aşa că vom modifica această lege proastă”, a scris Liviu Dragnea, ca răspuns la o postare pe Facebook.

  Oamenii s-au mobilizat şi vor să iasă marți în stradă pentru a susține cauza Laurei, dar și pentru a cere schimbarea legii.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad