Dumnezeul  tuturor procurorilor din Arad, Gheorghe Falcă, a primit un nou NUP! Dar, surpriză mare, judecătorii consideră non-combat-ul ilegal și retrimit dosarul acolo unde a fost, conform sentinței de ultimă oră, fușerit: la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Ce șanse ai să te bați cu Gheorghe Falcă? Niciuna, ar spune cei mai mulți, iar protecția de care s-a bucurat acesta pe parcursul mandatelor sale de primar este una care poate descuraja pe oricine. Și, de fapt, majoritatea arădenilor spun că Falcă este protejat… Procurorii din Arad, dar în cazul acestui articol ne referim punctual la cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad (să ne scuze cei pe care-i considerăm de toată isprava), chiar și unii polițiști, fac parcă o pavăză pentru edil și aparatul administrativ din jurul său, apararat care îi respectă ordinele și se „dă” de ceasul morții să îmbrace într-o formă sau alta deciziile șefului mare, respectându-le chiar dacă sunt contrare legii. Și-atunci, ce-i de făcut? Ei bine, să nu te lași și să ai totuși forța necesară să mergi mai departe, pentru că, așa cum o să dovedim mai jos, speranțe că nu poți pierde cu legea în mână există!

De ce am făcut acest scurt preambul? Pentru că în 20 iunie s-a întâmplat ceva cu adevărat important: magistrații-judecători de la Judecătoria Făget au trântit de pământ cu „NUP”-ul (neînceperea urmăririi penale) acordat din suflet și cu multă credință în Divinitate și parcă prea puțin în legea pământeană, de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, lui Gheorghe Falcă, pronunțând, în numele legii, următoarea setință:

„Admite în parte plângerea înaintată de petentul Leontin Aslău, în reprezentarea persoanei vătămate SC Corleone SRL (proprietară cu acte asupra tuturor construcțiilor – inclusiv gard – aflate pe suprafața de 7068 mp, concesionați conform sentinței civile 999/2005 și cu redevența achitată până în anul 2026), împotriva ordonanței de clasare din 12 decembrie 2016 (…) Desființează Ordonanța de clasare pronunțată în dosarul nr. 4000/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, menținută prin ordonanța din 02.02.2017 a Prim procurorului  Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad (…) și trimite cauza procurorului de pe lângă Judecătoria Arad pentru a completa urmărirea penală (…)”.  Citind această sentință și știind ce o să vă „povestim” în continuare, mai că îți vine să mulțumești sfinților că în țara asta există judecători!

 

Plângerea penală la care facem referire în acest material a fost depusă de SC Corleone SRL în luna iunie 2014. Pe scurt, în plângerea împotriva ordonanțelor, reclamanta (SC Corleone) înșiră mai multe situații, cităm:

Primarul Gheorghe Falcă a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu săvârșită în formă continuată. În anexă la plângere au fost depuse nu mai puțin de 570 de pagini – copii documente, din care rezulta că în perioada 2004-2016 nu am putut funcționa cu societatea SC Coreleone SRL datorită abuzurilor primarului Gheroghe Falcă și a funcționarilor din Primăria Arad

Societatea, timp de 12 ani, având locația la Ștrandul Neptun, a fost împiedicată să funcționeze, a fost împiedicată să-și continue investițiile, a fost împiedicată să producă venituri dar a fost obligată sau chiar amendată dacă nu achita debitele la zi.

Societății SC Corleone SRL nu i s-a încheiat contractul de concesiune, la fel ca toate celelate societăți de la Ștrandul Neptun

Amplasarea unui rondou cu plante (șanț) care să împiedice reclamanta să pătrundă pe proprietatea sa și să-și desfășoare activitatea – șanț eliminat ca urmarea unei sentințe judecătorești.

Datorită abuzurilor primarului, societatea a suferit pierderi care se ridică la peste 1 milion de euro (reclamantul a solicitat ca „speța” să fie trimisă DNA, însă procurorii de la Arad nu s-au „putut despărți de ea” și și-au asumat NUP-ul…)

 

Plângerea penală a fost analizată într-un timp „record”: mai bine de doi ani! Iar la final, rezultatul așteptat de proaspăt realesul (așteptată și asta, probabil…) primar al Aradului, Gheorghe Falcă: „Clasarea cauzei privind pe Gheorghe Falcă (…) pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute (…)- potrivit argumentelor cuprinse în Referatul organelor de Poliție din 08.12.2016. Victor Homescu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad”.

În prealabil, într-un simulacru-dedicație de Referat al IPJ Arad, se arătau următoarele: că Gheorghe Falcă a declarat la audieri că „nu intră în atribuțiile lui ca primar Administrarea Ștrandului Neptun, că a mai avut plângeri penale și acestea au fost soluționate cu clasare și NUP (Cât de stăpân este! – nota red)”; că Macra Claudia – administrator public al municipiului – declară că Primăria Arad nu are niciun control asupra accesului la ștrandul Neptun (Hai, măi, chiar așa? Păi nu Primăria a pus barierele și a săpat șanțul din fața intrării Corleone?); că angajatul Stăniș Flavius, cel care a avut în subordine Biroul Ridicări Vehicule și Administrarea Ștrandului Neptun Arad, declară că atunci când societății Corleone i-a fost îngrădit accesul pe proprietatea sa, fiind mutată casieria și aparatele de taxat la intrarea în parcarea Ștrandului, nu s-a aflat la serviciu, fiind plecat din localitate și „nu are cunoștință cine a dispus mutarea acestora”. Ce să mai zici. chiar ce să mai zici?

Binînțeles că la plângerea înaintată de SC Corleone la NUP-ul dat de procurorul Homescu a venit și răspunsul prim-procurorului Cosmin Macașoiu… ceva ce ne duce cu gândul la proverbul „corb la corb nu-și scoate ochii”. Iată: „Examinând actele efectuate în dosarul cauzei rezultă că soluția dată de procuror este legală și temeinică, bazată pe corectă interpretare a textului legal și pe o justă apreciere a probelor administrate în cauză” – exact ca în manualul de drept, ce să mai spui?…

 

În concluzie, cu toate sentințele judecătorești favorabile societății Corleone (inclusiv cu una în care judecătorii Curții de Apel Timișoara spun că Primăria Arad a făcut abuz!), repetăm cu toate sentințele judecătorești favorabile societății (inclusiv cu una în care judecătorii Curții de Apel Timișoara spun că Primăria Arad a făcut abuz!), procurorii și Poliția… NUP! Adică, NUP… ceea ce înseamnă că nu e vinovat nimeni de nimic, că Primăria și Falcă sunt curați ca lacrima, că au avut dreptul să pună societății rondoul cu flori pentru a nu putea pătrunde la proprietatea sa, că nu a fost tracasată ani de zile și, mai important, că societatea are o pierdere de 1 milion de euro din cauză că nu a putut funcționa deloc pentru că… pentru că așa zic procurorii și polițiștii care au cercetat plângerea.

Probabil că își mai zâmbeau mult în bărbi, domnii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, dacă nu venea sentința judecătorilor de la Făget… Și-atunci, acum, din nou la muncă… sau constată că e vorba de un prejudiciu de peste 1 milion de euro și nu se mai leagă la cap și îl trimit la DNA. Rămâne de văzut.

Pentru conformitate

Așteptăm ca redacție, răspunsul Parchetului de pe lânga Judecătoria Arad și cu privire la alte două spețe la care s-au sesizat din presă, iar când am sunat să întrebăm, în urmă cu două luni, ni s-a spus că se lucrează:

30 septembrie 2016 – Procurorii s-au autosesizat în urma investigației Special Arad la Compania de Transport Public

28 octombrie 2016 – Procurorii intră din nou în Primăria Arad! Parchetul s-a autosesizat în urma unui articol publicat pe Special Arad

Conform șablonului, urmează alte NUP-uri!

 

 

 

Alin Olteanu, 5 iulie 2017, 8:42 AM