„La vremuri noi, tot noi!” – spunea Caragiale, făcând trimitere la falsa impresie de alternative și de premieră politică. Aceeași afirmație este valabilă și astăzi, atât la PNL, cât și la PSD. În ceea ce îi privește PNL, cu excepția lui Glad Varga, îi trimite în Parlament tot pe Ioan Cristina, Ion Șcheau, Claudia Boghicevici și Eusebiu Pistru, restul… care se află în urma celor menționați… este evident că n-au nicio șansă. Când aruncăm ochii pe listele PSD pentru Senat și Camera Deputaților vedem că și ei merg pe aceeași idee, cu Mihai Fifor și Dorel Căprar în fruntea celor două liste, urmați de câte un șir de consilieri locali, județeni și trei primari puși pe listă… mai mult la derută.

Din moment ce pe listele respective se află în primul rând aceeași parlamentari, cu excepția lui Flavius Măduța care s-a (cam) retras din viața politică, iar în urma lor vin oamenii pe care i-au scos în fața arădenilor la alegerile locale, ne putem gândi foarte ușor că PSD Arad a rămas fără oameni. Știm că mai mulți membri PSD au fost executați în perioada alegerilor locale pe motiv că l-ar fi susținut pe Marin Lupaș, dar nu ne-am fi închipuit că, cu excepția celor care se aflau pe liste, aceștia pot fi oamenii de bază ai organizației.

Într-o astfel de situație critică, putem spune – cu umor sau cu lehamite?… nu știm nici noi – că loc pentru parlamentare i s-a promis inclusiv secretarei partidului, ca să aibă suficienți oameni să umple listele alea. Dar cum doamna respectivă e o femeie care își dorește să aibă conștiința curată și să nu intre în jocurile politice ale mai marilor social-democrați, probabil că a refuzat categoric oferta pusă pe masa de domnii Fifor și Căprar. Și uite așa au prins câte un loc pe liste: consilierii județeni Florin Tripa, Cristian Videscu sau Marius Sulincean, dar și Alexandru Tăședan, care era pe lista pentru CJA, dar acesta n-a prins un loc eligibil; consilierii locali municipali Adrian Todor și Gheorghe Furău, respectiv Florina Vasilescu și Geanina Ignuța care fuseseră pe liste, dar nu pe locuri eligibile; și cum n-aveau suficienți oameni… i-au aruncat în joc și pe Ioan Vodicean – primarul comunei Săvîrșin, Dan Pocrișer – primarul orașului Pîncota, respectiv Ioan Herbei – primarul comunei Moneasa.

Am primit niște informații în urmă cu câteva săptămâni, cum că Mihai Fifor și Dorel Căprar ar fi stat o zi întreagă în fața sediului PSD încercând să convingă trecătorii să candideze pe listele PSD pentru Parlamentul României. Și probabil bine era dacă găseau… Sau mai bine era dacă găseau vreun reprezentant al societății civile (cu care au fost frați la alegeri). La fel, vineri noaptea am primit câteva telefoane de la mai mulți liberali care, prezenți la un chef „electoral” într-un cunoscut local arădean, ne-au sunat să ne spună că primarul de la Șimand și vicele de la Felnac încearcă disperați să îi convingă să candideze pe listele PSD și că politica asta le  strică tot cheful.

N-am vrut să dăm crezare niciuneia dintre informațiile primite, dar iată că totul s-a adeverit odată cu publicarea celor două liste în cauză. Totodată, se vehiculează ideea că, în curând, PSRO – condus de Ciprian Luca, ar putea absorbi PSD Arad, primii având de două ori mai mulți membri de pus pe listă decât social-democrații conduși de Fifor și Căprar… mai mult de Fifor.

P.S. – Consilierul local Ilie Cheșa plânge de trei zile pentru că în momentul întocmirii listelor era plecat din Arad și avea probleme cu telefonul, motiv pentru care Fifor n-a reușit nicicum să-l găsească și să-l pună și pe el. Totuși, Fifor i-a promis lui Cheșa că va fi primul pe listă atunci când se va face strigarea pentru pozițiile secretari de stat, mai ales în domeniul „vamal”… acolo la duty-free-uri unde se trăia boierește.

P.P.S. – Grupul consilierilor județeni PSD a organizat rapid o celulă de criză pentru a desemna următorul „bufon” pentru reprezentațiile din plenul ședințelor de Consiliu Județean. Odată cu plecarea pădurarului Florin Tripa în Parlament, aceștia încearcă să găsească rapid un înlocuitor care să se poată face de râs în ședințe. În pole-position pentru această postură este nimeni altul decât Marius Sulincean, care se bate cu pumnul în piept că el se poate face de cacao de cel puțin două ori mai maro decât Tripa. Acum nu știm dacă în sensul bun sau rău…

untitled

Andrei Fuliaș, 27 octombrie 2016, 1:53 PM