vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Iulian Leonard își lansează primul volum de poezii. Să fie primit!

    de Tomck@t | 30 octombrie 2017, 1:09 PM | Cultură

    2

    Este un tânăr arădean și, chiar dacă nu este un nou-venit în ale scrisului, începând cu sfârșitul (deja sună poetic!) acestei luni, se află – oficial – la început de drum. Pe un drum literar dominat (pe plan local, cel puțin) de aceiași și aceiași dinozauri eterni, asta dacă excludem, desigur, definitiv și irevocabil, tinerele talente visătoare la Nirvana eminesciană. Iulian Leonard este acea fericită excepție care întărește regula, tocmai pentru că nu dă 10 bani vopsiți pe perete pe nicio regulă și cu o fericire hipster-infantilă nu se înscrie în nicio categorie. El doar scrie, scrie și scrie… aproape de când se știe. Acum se pregătește să stea jos și să tacă. Cu ghilimelele de rigoare. Marți, 31 octombrie, de la ora 18, în Cafeneaua Literară Joy’s, își lansează cartea „Stau jos și tac”, apărută la Editura Casa de Pariuri Literare.

    Lansarea de carte va beneficia în deschidere de o proiecție a filmulețului „Wireless” (realizat de Iulian Leonard, cu sprijinul Kinema Ikon) și de muzica maestrului Rodion G.A., tăticul new-wave-ului românesc. Prezintă scriitorul Ioan Matiuţ.

    Scriitoarea Cosmina Moroșan despre Iulian Leonard:

    „«ca atunci când am scos 3 milioane cu cardul / pentru poezie»: iată inima acestei enciclopedii a duioșiei funny, specifice flow-ului celui mai rafinat-șmecher: un Seinfeld copil amuzându-se pe interior. stau jos și tac de Iulian Leonard e laboratorul de livrare a celor 5 secunde de rai tare, în care poți simți, pe bune, parfumul hainelor din gimnaziu impregat în haine. Există și reflexivitate de matur, autosubminându-se fericit printre botaniști, statementuri eliberatoare, proiecții dezamăgite, sfaturi trendy-candide, in your face precum niște reclame întoarse, care să-ți ucidă fraierul plicticos din viață. E susceptibilitatea privirii drăgăstoase doar cu haosul unor personaje (-peisaje) la fel de mulțumite și bizare ca și cele din filmele lui Jarmush sau literatura lui Leac. O carte care te face, în sfârșit, să tânjești pentru lumea asta!”.

    Iulian Leonard despre Iulian Leonard:

    „M-am născut în Arad, pe 7 martie, 1988. Sunt absolvent al Facultății de Științe Politice, Comunicare și Filozofie de la Timișoara (secţia Jurnalism, UVT) și am devenit fascinat de lumea poeziei contemporane în anul 2012, când am participat pentru prima oară la Festivalul de Literatură «Dorel Sibii» de la Săvârșin, în calitate de jurnalist acreditat. De atunci, ca poet, am participat aici la aproape fiecare ediţie, iar în 2014 mi s-a acordat premiul trei. Am publicat în trei dintre antologiile acestei tabere de creație, referindu-mă aici la «Jde Jderi», «La negru», respectiv «Bungalou 6». Am mai fost prezent și în revistele «Arca» (două apariții), «Tribuna» sau «Actualitatea Literară», unde am avut publicate o serie de poeme. Ar mai fi de menționat și cele două texte publicate pe liceulcosmic.casajurnalistului.ro. De asemenea, am tradus și o selecție personală de haiku-uri aparținând scriitorului american Jack Kerouac pentru blogul traduceriledesambata.wordpress.com.

    Printre altele, am avut și un rol secundar pentru scurtmetrajul «Libelula», care a luat Premiul Juriului la Atena în anul 2016. De asemenea, am avut o emisiune TV online de tip pamflet, numită «Sufulcă-ți zilele!», care însă nu a primit finanțarea cuvenită, fiind scoasă din grilă. Am scris cronici de teatru importante pentru Festivalul de Teatru Nou de la Arad, colaborând cu publicațiile Special Arad, Ghidul Arădean, dar mai ales cu Aradculture.ro. Am mai redactat interviuri, texte fictive și reportaje anuale pentru Festivalul de Jazz de la Gărâna.

    Am luat parte la «Întâlnirea cu scriitorii din Arad la Lugoj», alături de poeții T.S. Khasis, Lucia Cuciureanu sau Andrei Mocuţa. Sunt unul dintre apropiații mișcărilor Kinema Ikon ca salon de arte vizuale contemporane, respectiv Discuția Secretă – Festival Internațional de Literatură.

    Am mai predat ca profesor de limba română pentru șase voluntari străini din Spania, Franța, Italia și Turcia. O perioadă am lucrat ca barman pentru cafeneaua culturală KF și contribui în continuare cu afișe și text pentru publicațiile online Aradculture.ro și Special Arad, realizând în fiecare săptămână Calendarul cultural. Şi în fine, am avut trei editoriale publicate în Revista Dilema Veche”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.