vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    ISU va porni alarma de avertizare cu rol de exercițiu

    de Special Arad | 2 octombrie 2017, 11:09 AM | Știri Arad

    1

    Miercuri, 4 octombrie, se va desfăşura exerciţiul lunar de înştiinţare alarmare prin declanşarea mecanismului de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice. (sirenele de alarmare)

    În cadrul exerciţiului vor fi declanşate sirenele din municipiul Arad.

    Semnalul de alarmare, „ALARMĂ LA DEZASTRE”, este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între sunete.

    Din cele 51 sirene din municipiul Arad 49 sunt centralizate şi se acţionează din punctul de comandă de la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad.

    Sirenele sunt electrice şi electronice, cele electronice au posibilitatea de transmitere a mesajelor de tip „voce”.

    Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad

    Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

    INFO BACKGROUND

    Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

    De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

    Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

    La nivel național, există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

    Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu va speriati…va fi un exercitiu cu rezultate cel putin satisfacatoare, spre exceptionale. Buba mare este cand suna alarma , real, la calamitati. Atunci toate institutiile eșuează cu brio. Cred ca se omite chiar esenta exercitiului de alarmare…elementul surpriza. Atata timp cat se așteaptă „o alarma”, toata lumea va stii ce are de facut. Ultima vijelie ne-a demonstrat, pentru a n-spe-a oara, ca nu stim sa acționăm in caz de…urgenta.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.