ISJ Arad a prezenat astăzi, în sala Multimedia a Colegiului Naținal Moise Nicoară, raportul de activitate a inspectoratului pentru perioada 2016-2017, dintre realizările enumerate fiind inaugurarea noului sediu al ISJ de pe strada Miron Costin, creșterea rezultatelor de la examenul de Bacalaureat și de la Evaluarea Națională și înființarea Liceului de Informatică.

Claudius Mladin, inspectorul școlar general, a ținut totuși să puncteze și anumite aspecte mai puțin reușite ale situației învățământului din județului Arad la ora actuală. Acesta a considerat că deși înfințarea Liceului de Informatică a fost un mare câștig pentru Arad, întrucât multe alte orașe din țară au așa ceva, fiind un profil de mare viitor din punct de vedere profesional, este foarte regretabil că s-a pierdut specializarea tehnică de calcul.

Un alt punct slab este numărul mare de unități de învățământ care nu au autorizații sanitare și de incendii.

În prezentarea raportului de activitate, s-a dorit și evidențierea celor trei mari proiecte câștigate în acest an școlar de către ISJ, implementate prin foduri POS, proiecte care se adresează copiilor aflați în situații dificile, dorindu-se reducerea abandonului școlar. Într-unul dintre aceste proiecte este inclus și serviciul de „Telefonul copilului”.

În ceea ce privește planul managerial al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Claudius Mladin a spus că o prioritate majoră în P.D.I (Planul de dezvoltare al instituției) este sprijinul învățămntului profesional și tehnic. În acest sens a și apărut în luna octombrie a acestui an un Ordin de Ministru cu metodologia pentru învățământul dual.

În anul 2016-2017 din cele 25 de clase profesionale planificate să fie înființate la nivelul județului Arad, s-a reușit înființarea doar a 16. Dintre acestea, majoritatea sunt în mediul rural unde din 10 clase s-a reușit înființarea a 8.

Despre insuccesul claselor profesionale, Claudius Mladin a spus că, în opinia lui, marea problemă este că nu există un prag la Evaluarea Națională, iar în lipsa acestui prag care să direcționeze elevii în funcțe de rezultate către școala profesioanlă, „nu vom putea convinge părinții niciodată să-și trimită copiii la învățământul profesional”, a spus inspectorul școlar general.

Citește și Inspectorul școlar general, Claudius Mladin: noua clădire a Palatului Copiilor nu va fi gata în nici cel puțin doi ani!

Raluca Medeleanu, 9 noiembrie 2017, 1:42 PM