ISJ Arad a prezentat raportul de activitate și planul managerial. Printre priorități, sprijinul învățământului profesional

  de Raluca Medeleanu | 9 noiembrie 2017, 1:42 PM | Educaţie

  1

  ISJ Arad a prezenat astăzi, în sala Multimedia a Colegiului Naținal Moise Nicoară, raportul de activitate a inspectoratului pentru perioada 2016-2017, dintre realizările enumerate fiind inaugurarea noului sediu al ISJ de pe strada Miron Costin, creșterea rezultatelor de la examenul de Bacalaureat și de la Evaluarea Națională și înființarea Liceului de Informatică.

  Claudius Mladin, inspectorul școlar general, a ținut totuși să puncteze și anumite aspecte mai puțin reușite ale situației învățământului din județului Arad la ora actuală. Acesta a considerat că deși înfințarea Liceului de Informatică a fost un mare câștig pentru Arad, întrucât multe alte orașe din țară au așa ceva, fiind un profil de mare viitor din punct de vedere profesional, este foarte regretabil că s-a pierdut specializarea tehnică de calcul.

  Un alt punct slab este numărul mare de unități de învățământ care nu au autorizații sanitare și de incendii.

  În prezentarea raportului de activitate, s-a dorit și evidențierea celor trei mari proiecte câștigate în acest an școlar de către ISJ, implementate prin foduri POS, proiecte care se adresează copiilor aflați în situații dificile, dorindu-se reducerea abandonului școlar. Într-unul dintre aceste proiecte este inclus și serviciul de „Telefonul copilului”.

  În ceea ce privește planul managerial al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Claudius Mladin a spus că o prioritate majoră în P.D.I (Planul de dezvoltare al instituției) este sprijinul învățămntului profesional și tehnic. În acest sens a și apărut în luna octombrie a acestui an un Ordin de Ministru cu metodologia pentru învățământul dual.

  În anul 2016-2017 din cele 25 de clase profesionale planificate să fie înființate la nivelul județului Arad, s-a reușit înființarea doar a 16. Dintre acestea, majoritatea sunt în mediul rural unde din 10 clase s-a reușit înființarea a 8.

  Despre insuccesul claselor profesionale, Claudius Mladin a spus că, în opinia lui, marea problemă este că nu există un prag la Evaluarea Națională, iar în lipsa acestui prag care să direcționeze elevii în funcțe de rezultate către școala profesioanlă, „nu vom putea convinge părinții niciodată să-și trimită copiii la învățământul profesional”, a spus inspectorul școlar general.

  Citește și Inspectorul școlar general, Claudius Mladin: noua clădire a Palatului Copiilor nu va fi gata în nici cel puțin doi ani!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dl Mladin zice bine (de data asta…). De-aceea nu vin elevii la profesionala (desi au 400/luna, cazare si masa gratuite) fiindca au impresia ca daca intra “loazele” la liceu se fac ‘telectuali (sa moara dusmanii lor!) chiar daca nu iau bacu’ si nu au NICIO profesie.
   Dar, pana una-alta, sa ia ISJ-ul masurile impuse de metodologia retelei scolare, “adicatalea” acoperirea ECHITABILA a zonei urbane si sa nu mai dea atatea clase de tehnic la liceele din judet, aparute subit in ultimii 10 ani pe criterii, nu stim exact, care, fara sa acopere insertia socio-profesionala ulterioara, si, de asemenea, sa dea clase la teoretic, strict cat sa NU FIE PLATI CU ORA EXORBITANTE la profesorii care, oricum dau meditatii “la greu”, la liceele de elita si la cele nou infiintate, cica tot de elita, care nu se mai impuneau de fapt intr-un oras mic. Azi-maine, nu mai are cine sa vina sa ne repare orice, ca toti sunt asa-zisi DOMNI cu liceul. Liceul se poate termina DUPA scoala profesionala, timp in care elevul primeste bursa, lucreaza, si are si loc de munca la agentii economici care cersesc lucratori. Faceti, dlor, un parteneriat “pe bune” cu Directia Muncii” (depozitara somerilor), cu Directia de Asistenta Sociala si cu Penitenciarul, care sa va dea “musteriii” pentru “dual”. Succes dle inspector si felicitari pentru intentii. Semnat, Prof de la…tehnic.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.