joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Inspectorii antifraudă vin peste noi. Ce drepturi avem?

    de Special Arad | 14 aprilie 2014, 9:37 AM | Administraţie

    0

    Controlul antifraudă este efectuat de inspectorii antifraudă și poate fi de două tipuri, în funcție de operațiunile de verificare. Față de inspecția fiscală, controlul antifraudă se desfășoară după reguli diferite.

    Totuși, anumite drepturi și obligații, pe care contribuabilii le au atunci când sunt supuși inspecției, se pot aplica și în cazul controlului, potrivit AvocatNet.ro În Codul de procedură fiscală a fost introdusă, de la sfârșitul lunii februarie prin OUG nr. 8/2014, o secțiune nouă, privind controlul antifraudă, separată de cea referitoare la inspecția fiscală.

    Astfel, atunci când inspectorii antifraudă supun firmele unui control antifraudă, acesta poate fi, conform HG nr. 520/2014 privind organizarea și funcționarea ANAF, curent și tematic. Controlul tematic vizează operațiuni și activitați determinate. Controlul curent se efectuează operativ și inopinat și are o acoperire mai largă – vizeaza legalitatea ansamblului activităților desfășurate de contribuabili, existența și autenticitatea documentelor justificative, respectarea reglementărilor legale privind circulația mărfurilor etc.

    În plus, operațiunile de control curent pot fi făcute în toate spațiile în care se produc, se depozitează sau se comercializează bunuri și servicii ori se desfășoară activități comerciale, pentru prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte care sunt interzise de legea română sau cea comunitară.

    De asemenea, potrivit Codului de procedură fiscală, controlul operativ și inopinat se poate efectua și în scopul realizării de operațiuni de control tematic, care reprezintă activitatea de verificare prin care se urmărește constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activități economice determinate.

    Atunci când inspectorii antifraudă merg în control nu trebuie să avizeze firmele supuse controlului, așa cum se întâmplă în cazul inspecției fiscale. Totuși inspectorii antifraudă trebuie să se legitimeze atunci când vin în control, să prezinte ordinul de serviciu – unul permanent sau de control tematic, după caz.

    În plus, pe lângă aceste documente, inspectorii antifraudă trebuie să prezinte și o legitimație de control, se arată în Codul de procedură fiscală. De asemenea, în cazul în care controlul se desfășoară la sediul contribuabilului, inspectorii au obligația să completeze registrul unic de control.

    În cadrul unui control antifraudă, contribuabilii au dreptul de a fi ascultați, de a fi informați cu privire la constatările inspectorilor și de a beneficia de asistență de specialitate.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.