vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule. Măria își păstrează pălăria!

    1. În democrație poporul are întotdeauna dreptate. Și atunci când nu vine la vot. Când tace, își vede de treburile sale, alea neimportante, cotidiene, banale. Când nu vine înseamnă că nu e cazul, n-are de ce să-și piardă timpul. N-are nimic de schimbat, n-are niciun farmec să schimbi hoții dovediți cu cei care își așteaptă rândul.

    Sondajele sociologice doar aproximează poporul, nereușind să-i pătrundă intimitatea. Îl arată din afară, amorf, fără față, un portret tocmai bun pentru cei care nu cred în el. În popor. Și în democrație.

    Iar principiul democrației este mai mult decât simplu: poporul, demosul are dreptate întotdeauna. Chiar și atunci când n-are.

    2. Falcă crede că a fost votat de oamenii rațiunii. Expresia, forțată și stângace, trădează, dincolo de infantilismul artificios al limbajului, identificarea rațiunii cu propria rațiune, un solipsism caracteristic personalităților autoritare cu tendințe dictatoriale.

    Rețineți: nu raționali, ci ai rațiunii. Expresia mai trădează și intenția subversivă a celuia care o exprimă: nu e vorba de rațiune în general, ci de rațiunea mea, iar cei care renunță la rațiunea proprie în favoarea rațiunii mele sunt oameni ai rațiunii. Mele. Departe de a fi raționali, oamenii rațiunii îl votează în continuare pe cel care reprezintă rațiunea celor care renunță la rațiunea proprie.

    3. Democrația modernă mai înseamnă ceva. Ceva legat de personalitate și autoritate. Autoritatea nu trebuie să aibă personalitate în democrație: autoritățile democratice sunt instituțiile. Personalitatea individuală reprezintă însă comoara ascunsă a democrației. În absența personalităților instituțiile își pierd rostul, intră în vrie, promovând arbitrariul indivizilor fără personalitate, delegând autoritatea instituțională unor indivizi fără valoare dar cu atât mai hotărâți să-și însușească semnele exterioare ale valorii.

    Atât în țară cât și la Arad acesta a fost mechanismul care i-a ținut pe oameni în casele lor și la treburi. Au înțeles că nu au personalități pe care să-i voteze. Doar instituții ca pe vremea comuniștilor. Aleși care se văd reprezentanți eterni, candidați care încearcă să instituționalizeze încă din campanie voința populară. La Arad Falcă se promova pe sine ca fiind rațiunea existenței arădene, în timp ce contracandidații săi se vedeau în rolul rațiunii care îl schimbă pe Falcă.

    Fără să promoveze ceva fundamental diferit și altfel, opunându-i primarului propria-i rațiune de a exista, au reprezentat tot atâtea Mării cu pălării diferite dar confecționate toate de unicul pălărier al orașului și al țării.

    4. Participarea scăzută la vot – cu excepțiile previzibile din sudul țării – nu ne arată lipsa de încredere în democrație a românilor, ci indicația că democrația românească nu oferă alternative valabile, personalități autentice și puternice, cele câteva excepții – Nicușor Dan și Clotilde Armand – fiind de natură să ilustreze această cruntă realitate. Semnificativ este scorul excepțional obținut de franțuzoaică în sectorul I al Bucureștilor, o indicație clară că oamenii vor altceva, cu totul și cu totul altceva.

    5. Absența alternativei autentice duce la participare scăzută și menținerea status-quoului, răul cel mic și deja familiar fiind preferat celui necunoscut și posibil mai mare prin imprevizibilitate. Foarte puțini primari au câștigat cu majoritate absolută, până și Firea la București sau Falcă la Arad câștigând cu mai puțin de cincizeci la sută din voturile exprimate. Având în vedere participarea minimală, sub patruzeci la sută în ambele cazuri, astfel-aleșii ar trebui să se gândească serios la legitimitatea lor, voturile primite și care i-au condus la victorie exprimând în același timp votul de blam acordat de români întregii clase politice. Fără excepții.

    6. Dramatica conștiință a lipsei de alternativă la români este simbolizată și prin revenirea la PSD, partidul criptocomunist prin excelență. Dincolo de inerția bătrânească, dincolo de oblomovismul neaoș românesc, mișcarea consființește dezamăgirea produsă de către partidele de dreapta, așa zisele partide istorice în frunte cu PNL – PNȚCD-ul fiind eliminat mai de mult – demosul, în înțelepciunea sa nemăsurată, indicând identitatea de mijloace și interese între ele și PSD.

    Nimic surprinzător, trebuie să fii nătâng să crezi că PNL-ul actual, prin vaccinul pedelist, este altceva decât oricare dintre partidele, grupurile și grupările care se revendică direct sau indirect, explicit sau pe ascuns, moștenitori ai tradițiilor seculare, iar nu în ultimul rând ai cârmaciului providențial.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Vaccinul este numele otrăvii în zilele noastre.
        Chestia cu Romeo mi-e cam stranie. Cine s-a dăruit pentru cine? Și de ce? De inimă preaplină? Sau de buzunar gol?
        Mă rog, eu rămân în continuare în registrul caragialesc atunci când vine vorba de politica românească, dimensiunea shakespeareiană ori dostoievskiană fiind cam străină neamului..

        +2 voturi
        +1
        -1
    1. … despre asa – zisele ‘’evenimente’’ de ieri.Cati dintre noi au manifestat pentru ei suficienta seriozitate?Sau au avut de ajuns timp?E un domeniu in care mi-e teama ca n-am fost niciodata la ‘’obiect’’, ca nu ne-am plecat ratiunea si urechea catre ceea ce ar fi trebuit.Mai degraba, adanciti in problemele noastre cotidiene, ne-am trezit prea tarziu, intrebandu-ne: ‘’oare ce ni s-a intamplat, noi de fapt cine suntem?’’Noi suntem cei care ne-am ramas in mod fatal noua insine straini, nu ne-am inteles si ne-am confundat cu altii, ramanem intr-un trend conform caruia: ‘’fiecare isi este cel mai strain sie insusi’’!

      0 voturi
      +1
      -1
      • Înțeleg imaginea dar cred că se referă înainte de toate la partea oricum mai ”activă” a populației, intelectuali, oameni mai educați, ziariști, poporul de pe rețelele de socializare, nu la marea masă a poporului absent.
        Ca această masă să manifeste ”seriozitate”, trebuie să i se propună ceva serios, nu doar o schimbare de formă.
        Oamenii simpli își ies din cele cotidiene doar în caz de forță majoră, amenințări serioase, momente de cumpănă: botez, nuntă, înmormântări, crize grave și de mare infulență asupra vieții lor. Atunci când trebuie să participe foarte serios ca lucrurile să iasă bine.
        În rest, ei își văd de treaba lor, nu se implică în treaba ”domnilor” doar dacă sunt convinși că pot schimba ceva.
        La Arad miza era îndepărtarea lui Falcă.
        Și cine era pus în loc dacă se întâmpla? Cineva care îl depășea la toate capitolele?
        Cu tot respectul pentru Sebastian Bulumac, se pare că nu a reușit să convingă arădenii că ar putea fi o reală alternativă la Falcă. Și asta nu e problema arădenilor, ci a lui Bulumac.
        Este chiar atât de simplu…

        +3 voturi
        +1
        -1
        • Unguru' frate cu un guru

          Intre o campanie electorala care a durat 4 saptamani al lui S.B. versus tronuirea de 12 ani [si implicit continua (non)voalata campanie electorala in tot aceasta perioada] a actualului-viitorului prim-vizionar este o mica mare diferenta, zic, nu dau cu parul.

          In rest, de acord, masele nu isi ies din cele cotidiene cu una cu doua, in schimb pot fi cumparati cu mici, bere si muzica, toate ieftine si mirosind a…

          Cu stima.

          +6 voturi
          +1
          -1
          • Aveți dreptate cu cele patru săptămâni, numai că asta întărește argumentul meu: cât de greu i-a fost celor care vroiau să-l schimbe pe Falcă să găsească un om în acest oraș care să se poată măsura cu el cât de cât. Vorbeam de lipsă de alternative, personalități puternice, modalități de abordare reale și convingătoare.
            Din păcate, campania lui Bulumac nu a fost una să trezească acest sentiment de ”altceva” în arădeni. Dimpotrivă: sloganul ”Nouă ne pasă” a fost greșit ales, distanțând de el o anumită parte a oamenilor, taxați cum că lor nu le-ar păsa. Un anumit aer de superioritate cam gratuit se împrăștia din stafful din spatele său, o confuzie între siguranță, hotărâre și aroganță.
            Chestia cu micii și cu berea e pentru plebe și vulg. Poporul nu poate fi cumpărat cu atâta. Poporul poate fi înșelat, mințit, furat, dar până la urmă tot el, poporul, vine cu nota de plată.

            0 voturi
            +1
            -1
            • Unguru' frate cu un guru

              Va dau dreptate cu sloganul, a fost unul care a avut o tenta oarecare de excludere, insa S.B. a reprezentat altceva in opinia mea (fata de greii clasici din oferta), doar ca populatia target-ata a fost cea mai putin numeroasa, insa mai activa (online si offline), mai „involved”, mesajul lui nemaiajungand la masele largi de votanti care nu-si fac veacul prin birourile corporatiilor sau ONG-urilor, dar care inclina balanta in favoarea celui care „trebuie”.

              Sambata, facandu-mi cumparaturile in piata, am auzit mai multe discutii in care argumentul suprem pentru votarea lui G.F. era: a furat destul asa ca sigur nu va mai fura la fel de mult in al 4lea mandat asa ca de ce sa votam cu altul, pe el il cunoastem macar (asta pe langa clasicul afuratdarasifacut).
              Amuzant si trist in acelasi timp 🙂

              +1 voturi
              +1
              -1
        • Intotdeauna am crezut ca …

          … poporul trebuie sa fie bine informat, atat partea activa cat si partea absenta.Singura modalitate corecta care sa le trezeasca interesul, ambelor parti, este chestiunea legata de cifre, de cheltuirea rationala si practica, in folosul lor, a banului public. Nimeni, in 26 de ani, nu a venit sa le demonstreze pe hartie economicitatea, necesitatea si logica pozitiva in cheltuirea banului public. Aici este marea prapastie intre administratie si cei care o sustin financiar, adica a platitorilor de taxe.Atata timp cat cheltuirea banului public se prezinta doar din punctul de vedere al administratiei, fara ca nimeni din afara sa o conteste bazat si demonstrat, nimic nu va iesi bine.Daca alegatorul nu stie cat de adanc are mana administratiei bagata in buzunar, credeti ca e bine?Cati stiu in Arad procentul real care le revine lor,personal, din banul pe care l-au platit cu titlu de taxe si impozite? Unde se duc banii nostri?Sa ne spuna administratia care este beneficiul real, economic vorbind, al pasarelei peste Mures, al pistelor de bicicete, al centrelor de informare turistica?Nimeni, dar nimeni, nu a vazut acest aspect al explicarii clare, fara echivoc, a cheltuirii banilor nostri, de aici se pleaca gresit.De ce pasarela de la strand plina de luminite a fost mai importannta decat pasajele de cale ferata, de ce pistele de biciclete mai importante decat reglementarea situatiei energiei scumpe platite de aradeni, de ce?Au murit economistii si profesorii de matematica?E atat de simplu sa demonstrezi matematic cand cineva te fura.Niciunul dintre candidati nu a venit cu o asemenea demonstratie!De ce?Pentru ca nu-i duce onoarea, cinstea si capul, de aia!Cand vorbim de bani, nu mai vorbim de nimic!Eu, contribuabilul platesc, dar de ce platesc si pentru ce?Sa prezinte administratia o balanta analitica a ultimilor 12 ani, una sintetica, si ce ar trebui sa mai prezinte.Nimeni, nimic!Atata timp cat politicienii astia au in ‘’program’’ doar povesti, situatia si viata noastra, a cetatenilor, va fi nasoala.Vrem sa stim EXACT unde mama dreak-ului sunt banii nostri din taxe si impozite + alte surse care vin la buget.E simplu, matematica, in rest vorbe si pacaleli, oricare ar fi cei care ne spun povesti.Descrierea cheltuielilor sa fie facuta, punctual, pe fiecare obiectiv.Va spun eu, niciodata nu o sa vedeti asa ceva!|De ce, pentru ca nu trebuie sa stiti, si nici macar nu va ganditi sa intrebati, de aia!Punctul de cotitura trebuia sa fie aceasta trezire la realitatea banului furat, prost administrat, dar de unde, ca n-ai cu cine!Si, atunci, traiti cum puteti si rabdati cat se poate, mai rau sa nu fie!

          +1 voturi
          +1
          -1
    2. Cu totul excepțional! Tăios și profund. Clar. Produs al unei mari lucidități!Un articol care ar merita să fie un editorial într-o mare revistă de profil din capitală. Bravos! Și o frățească strângere de mână!

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Analiza mea este mult mai simplă.

      Mentalitatea românilor, că este permis să furi din banul statului, este reflectată în Arad și în multe alte din România. Țara asta a devenit locul ideal al celor cu rețete beton de a te îmbogăți pe afaceri bănoase/țepe cu Statul.

      Arădenii care l-au votat pe Falcă, l-au grațiat pentru toate abuzurile și furturile banului public. L-au spalat de toate păcatele. Sunt cosemnatari la toate sifonarile de bani publici.

      Cu alte cuvinte Falcă este nou/imaculat și se pregătește de o nouă rundă de Țepe!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.