vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule. Brexit sau Brexodus? Despre ieșiri și întrări nu numai la Arad

    de E. Nola | 27 iunie 2016, 8:39 AM | Încetinitorul de particule

    1

    Notă introductivă:

    Fiind la început de vară, atenția scade oricum, e nevoie să explici tot. Cu atât mai mult cu cât folosești termeni care să ateste calitatea ta intelectuală superioară, exhibă snobismul tău învederat și hipsterismul atemporal implicit.

    Fiind vorba de autorul textului care urmează, iată ce va recunoaște el de la început: exit înseamnă în latină exact ce înseamnă exodus în greacă: ieșire. Autorul a ținut să facă această precizare mai ales pentru cei care n-au călătorit pe autostrăzile grecești să realizeze această interesantă potrivire. Lingvistică și nu numai.

    Ar fi mult prea facil să spunem că Ghiță Falcă a exit din nou la Arad. Mai ales că sensul în care este folosit verbul în această situație înseamnă exact invers: n-a ieșit, ci a intrat din nou.

    De ieșit a ieșit Marea Britanie. Dar nu la Campionatul European – cu toată că până apare acest text s-ar fi putut să iasă și de acolo -, ci din Uniunea Europeană, la care, se pare, nu i-a ieșit de data aceasta cu englezii și acoliții lor la fel de parșivi ca și ei, dacă nu și mai și.

    La Consiliul Județean a ieșit Cionca, o garanție pentru mersul neabătut al arădenilor spre cele mai înalte culmi, nu i-a ieșit în schimb PSD-ului arădean condus de un oltean jocul cu UDMR-ul, o formațiune politică stabilă și atemporală precum limba latină sau greaca veche.

    Desigur, cititorii mei câteodată mai inteligenți chiar decât mine, au realizat de la început că e o diferență între ieșire (exit) și plecare definitivă și irevocabilă(exodus).

    Exit-exodus-sign-in-Athens-tb050803499

    Așa, de exemplu, dacă n-ar fi ieșit Falcă, mai mult ca sigur că ar fi început un adevărat exod de la diferitele direcții și organisme subordonate Primăriei și Consiliului Județean.

    Cea mai mare problemă cu ieșirile (exit) și cu plecările irevocabile (exodus) e că niciodată nu știi cine iese mai avantajos: cel care pleacă sau cel care rămâne. Nu știi, de exemplu, dacă era mai bine pentru Arad și arădeni dacă pleca Falcă sau, dimpotrivă, exitul ar fi fost înainte de toate în avantaj propriu.

    exit-strategy

     

    Tot așa, comentatorii din toată lumea, iar cei români nu fac excepție, se întreabă de trei zile: cine pe cine păcălește, mai precis: cine trage folosul din exitul britanic. Unii zic că insularii, că altfel de ce ar fi ieșit, alții că Europa, că altfel n-ar fi permis ieșirea. Cei mai rafinați însă susțin că de ieșit bine au ieșit mai ales marile conglomerate financiar-industriale, atât Marea Britane cât și Europa fiind de fapt jucării pentru copii proști în mâna lor.

    Tot așa și la Arad.

    Poate că victoria și avantajul nu a fost nici de partea lui Falcă, respectiv a PNL-ului personal, nici a arădenilor, ci a unor terțe interese și grupuri despre care mai bine ar fi să nu vorbim iar cel mai bine ar fi să tăgăduim și faptul că ne-au trecut prin gând.

    Cert este că grecii știu deja pe pielea lor ce se întâmplă dacă nu ieși la timp. Nu ieși, dar nici nu vrei să le mai faci jocul.

    Ceva asemănător cu Cristiano Ronaldo, dacă tot merge Campionatul European, cel care nu iese niciodată, nici măcar atunci când echipa sa pierde din cauza lui, mai precis din conștiința greșită, dar întreținută de maleficele forțe despre care am pomenit în treacăt, că fără el s-ar opri jocul.

    978119-cristiano-ronaldo

    Sunt, așadar, situații când e bine, recomandabil, chiar salvator să ieși. Dacă e posibil la timp și hotărât.

    Desigur, vor spune unii, timpurile acelea au fost, nu mai sunt și nu vor mai reveni vreodată. Erau vremuri, vor adăuga nostalgic ceilalți, când omul era om, hoțul hoț iar paznicul de la pușcărie paznic. Nu se amesteacu toate așa postmodern ca acuma, de nu mai știi dacă paznicul e hoț sau hoțul e cel care poruncește la paznic.

    Oameni adevărați nu mai sunt de pe vremea lui Diogene – ăsta era unul tot în Grecia care căuta oameni ziua în amiaza mare cu lămpașul -iar ceilalți nu mai pot fi distinși de tot restul.

    Așa și cu țările, precum la Campionatul European: nimeni nu știe ce se întâmplă, ierarhiile par să se răstoarne, suporterii fanatici bat drumurile bătrânului continent sau al veșnic tinerei Europa – da, da, tot de la greci ni se trage! -, haosul este în toi, țările ies (exit) din competiție și părăsesc (exodus) Franța pe zi ce trece, cineva însă câștigă bine din toate astea. Cineva e un fel de a zice, foarte mulți câștigă bine din asta, dar nici unul, dar până la unul, n-ar ieși (exit) nici din ruptul capului din această companie selectă. Unul mai forțat așa de împrejurări, al cărui nume spunea exact despre ce este vorba, a fost obligat până la urmă. Și nu se numea nici Exiter, nici Exoder, ci simplu Blatter.

    Sigur, sunt și nume, la Arad îi știm aproape pe toți, pe cei din Europa de asemenea, cu americanii stăm mai rău, că e departe, ne despart trei oceane – depinde în ce direcție o pornești – iar la nivel mondial nici nu mai îndrăznim să ne gândim.

    Chiar dacă va începe în scurt timp Olimpiada de la Rio, după care va urma în doi ani Campionatul Mondial de Fotbal, cu Marea Britanie ieșită definitiv (exodus) din Uniunea Europeană și din inimile noastre de resentimentari continentali.

    Pentru că, a se reține, Marea Britanie este în sine o uniune, că vedeți, are patru echipe la Campionatul European și va avea și mai multe la cel mondial, cu alte cuvinte n-au ei treabă cu exitul și cu exodul, îi doare pe ei undeva de instalatorul polonezo-româno-maghiar, e și ăsta un joc așa, exact ca la Campionatul European, până la urmă ies și echipele mici și neinteresante și indiferent de cine ce zice, va câștiga cel care trebuie să câștige.

    Sau cum v-am spus de la început: intră cine poate, iese, cine reușește…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Bine fac ca au iesit si si mai bine este ca UE i-a lasat.
      O natiune de pirati drojdieri agresivi care au devenit rusinea europei de ani de zile prin comportamentul execrabil a milioane de turisti care se compoarta ca niste animale ( comparatie nedreapta ) prin toata europa. Vorbesc de noi si de alte natiuni est europeane ca de niste tari africane, dar adevarul este ca piratii ne intrec cu mult, dar ca orice stat totalitaro-imperial au o structura de marketing si promovare bine pus la punct. Dar foarte bine ca au iesit, sa le impuna UE si viza de intreare in spatiul comunitar si cea ce mai lipseste pentru un happy end este sa vedem cetatenii englezi cum stau la coada in fata consulatului Romaniei pentru o viza de intrare in UE !!! ;-))))

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.