vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    În China, viața stă în loc când se dă Bacalaureatul – Gao Kao, examenul care ucide

    de Special Arad | 1 septembrie 2014, 10:54 AM | Educaţie

    0

    Deseori ne plangem ca bacalaureatull de la noi e prea greu – sau prea usor. Exista insa un examen in comparatie cu care acesta pare doar o joaca de copii, un examen sustinut anual de aproape 10 milioane de tineri, care provoaca tragedii familiale si impinge la sinucidere. Acesta este Gao Kao, bacalaureatul din China, potrivit stirileprotv.ro.

    Un examen vechi de mii de ani

    Gao Kao, “Marele test”, se numeste de fapt oficial “Examenul National de Admitere in Invatamantul Superior”. A fost introdus in 1952 de regimul comunist, dar China are o cultura milenara a examenelor. Inca de acum 2.000 de ani, functionarii si inaltii demnitari ai Imperiului Chinez erau selectati pe baza unor examene extrem de dure, care determinau cine va face parte din elita si cine va ramane un chinez de rand. Iar Gao Kao, desi creat in perioada lui Mao, face exact acelasi lucru: diferentiaza intre cei care vor reusi in viata si cei condamnati la mediocritate.

    In fiecare an, intre 9 si 10 milioane de tineri dau acest examen la inceputul lunii iunie. Sunt trei probe obligatorii – Chineza, Matematica si Engleza – si una sau mai multe probe la alegere dintre materiile principale de real sau de uman (examenul nu se da la fel in fiecare regiune a tarii). La fiecare proba se dau atat teste grila, cat si teste cu intrebari libere, dar cu raspunsuri scurte – la o cifra atat de mare de candidati corectura ar fi imposibila daca s-ar da subiecte tip eseu.

    Data fiind miza, nu e uimitor ca liceele unde se dau examenele sunt deseori pazite cu arma in mana. Iar in cazurile in care apar suspiciuni de frauda, lucrarile sunt transportate de soldati. iar corectura se face sub protectia armatei.

    Cat de important este Gao Kao

    Pe baza mediei generale obtinuta la Gao Kao, tinerii care au laut examenul intra la universitate. Cei cu note bune intra la institutii de top, precum cea din Beijing (locul 45 in topul mondial al universitatilor) sau Tsinghua (locul 50). Cei cu note mai slabe sunt nevoiti sa mearga la universitati mai slabe sau chiar la colegii tehnice. Iar cei care pica pot sa dea iar examenul, insa abia la anul.

    “Mii de soldati pe un pod facut dintr-un singur bustean” – asa descriu chinezii Gao Kao. Sunt 10 milioane de candidati si doar 5 milioane de locuri in institutiile de invatamant superior. Iar atunci cand examenele au fost reluate dupa revolutia Culturala, in 1977, erau 220.000 de locuri la 6 milioane de candidati. Pe de alta parte, in anii ’70 toata lumea avea serviciu in China, in vreme ce acum tara s-a transformat intr-una din cele mai competitive piete ale muncii din lume. Si cum doar 1 din 20 de chinezi are studii superioare, admiterea la o universitate e visul oricarui tanar – pentru cei de la oras, sansa de a obtine o slujba mai buna, pentru cei de la tara, sansa de a avea o viata mai buna. Intr-un sondaj realizat acum cativa ani, aproape 90% dintre tineri declarau ca Gao Kao este o experienta care iti schimba destinul, in bine sau in rau”.

    3

    Trei zile de liniste

    “In toata China, vreme de 3 zile, se lasa linistea in jurul scolilor unde se da Gao Kao. Traficul e deviat, santierele se inchid iar parintii se aduna la portile scolilor asteptandu-si copiii sa iasa de la examen si sa le spuna ce au facut”. Astfel descrie “Marele test” un raport al Ministerului Educatiei din Australia. Si daca la noi bacalaureatul se termina in general cu stiri despre perlele liceenilor, in China miza e atat de sus incat stirile despre Gao Kao includ in fiecare an si cateva sinucideri. Doar o parte sunt acte comise de tinerii care au picat; majoritatea au drept cauza presiunea enorma pusa pe liceeni in anii dinainte de Gao Kao. Potrivit unui raport independent, in 2013 79 de elevi si-au pus capat vietii ca urmare a presiunii din sistemul educational.

    Un alt caz socant a fost cel al unui liceean caruia familia i-a ascuns vreme de doua luni moartea tatalui sau, pentru ca tanarul sa se poata concentra la Gao Kao. Iar in 2012 pe Internet au aparut fotografii – probabil autentice – cu studenti care, cu scurt timp inainte de examene, se hraneau prin perfuzii ca sa aiba mai mult timp pentru a invata.

    Super-licee si proteste pentru copiat

    Iar daca presiunea e mare in scolile si liceele obisnuite, in China exista si asa-numitele “super-licee”. De curand, agentia oficiala de stiri Xinhua a intrat in unul din ele – Liceul Hengshui din Hebei si a descoperit un regim de cazarma. Tinerii se trezesc la 5:30 si se culca la 10:10 iar in tot acest timp invata incontinuu, cu pauze de masa de cateva minute. Camerele video ii supravegheaza tot timpul ca nu cumva tinerii sa piarda vreo secunda fara sa invete. Nu au voie sa iasa din campusul liceului si nici sa isi vada parintii, cu exceptia sarbatorilor legale. Au totusi voie la televizor: 20 de minute pe zi, ca sa se uite la stiri. Dar rezultatele se vad: anul trecut, liceul a trimis 104 studenti la universitatile din Beijing si Tsinghua, cele mai vanate din tara.

    In acelasi timp, insa, sistemul educational din China ascunde si o enorma coruptie. Dovada un scandal care a izbucnit in 2013, cand o investigatie intr-un orasel unde prea multi elevi obtineau note foarte mari la Gao Kao a dus la descoperirea unei vaste retele de copiat la examen. Autoritatile au instituit masuri draconice, inclusiv patrule de politie in licee si controale corporale la intrare. Ca urmare, mii de localnici s-au revoltat si au iesit in strada strigand “Vrem examene corecte! Nu e corect daca nu poti copia!”

    Un bacalaureat dur nu inseamna insa neaparat si studenti buni. Multi pedagogi din China se plang ca sistemul pune accentul pe toceala, absolut necesara pentru a promova Gao Kao, dar neglijeaza calitatea actului educational. Iar promotorii capitalismului critica examenul pentru ca limiteaza drastic numarul de absolventi de studii superioare disponibili pe piata muncii si le ofera, in loc de angajati plini de initiativa, tocilari conformisti. Concluzia o trage Chu Zhaohiu, un expert guvernamental de la Institutul National de Stiinte ale Educatiei, citat de Xinhua: “Sunt ingrijorat ca multi dintre cei care se pregatesc intens pentru Gao Kao nu vor avea nicio contributie utila in societate deoarece e greu sa te schimbi dupa 3 ani de spalare pe creier”.

    2

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.