Reflecții marginale

Alegerile din Franța și rezultatele lor nu constituie un moment strict francez. Nu e prima dată în istorie, că un eveniment produs de francezi oferă un prilej de gândire tuturor europenilor și nu numai lor. Dilema Macron-Le Pen face parte din „dialectica istoriei”, care cuprinde „teză, antiteză și sinteză”. În cazul celor doi avem doar teza și antiteza, DA sau NU, deschidere sau închidere. Suntem conștienți că, în lumea de azi, „Toți depindem de toți”.

În ceea ce ne privește, europenii au creat o interdependență politică (și economică), aceasta constituie baza „UNIUNII EUROPENE”.

Sunt convins că această structură nu convine numai… asiaticilor, ci și multor altora. Europa este cea care a creat „civilizația denumită modernă”, chiar și dincolo de Ocean, unde europenii au creat și Statele Unite, nu-i așa?

Nu știu dacă cei care mă citesc mă înțeleg corect. Europa este leagănul civilizației moderne. Această realitate a dat naștere dilemei Macron-Le Pen, DA sau NU. Macron are în vedere interdependența care stă la baza UNIUNII EUROPENE, deci este adeptul „deschiderii” și are dreptate, dar… năvala asiaticilor asupra „bătrânei” Europe este și ea o „realitate” care trebuie avută în vedere. Acești asiatici vin în numele lui Allah, nu în cel al lui Iisus cel bun, blând și iubitor de oameni, în consecincță, are și Doamna Le Pen dreptatea sa.  Europa este clădită pe creștinism și democrație. Pot copiii lui Allah să adopte valorile creștinismului și ale democrației? Niciodată! Nu se impune, oare, o „închidere”? Până nu-i prea târziu.

Să privim cu seninătate și bunătate creștină „asiatizarea” Europei? (Scuzați-mi cuvântul „asiatizare”, inventat ad-hoc).

Europenii sunt maleabili, au o disponibilitate excepțională, de aceea au creat tot ceea ce au creat, față de asiaticul „static”, europenii dinamici au provocat istoria și au determinat progresul umanității. Ce pot să ofere Europei asiaticii? Da, suntem în fața unei dileme pe care lumea civilizată europeană nu știe să o rezolve. DA sau NU? Deschidre sau închidere? Macron sau Le Pen? Adică, Europa europenilor sau… ?

Horia Medeleanu

-, 9 mai 2017, 5:58 PM