joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Horia Medeleanu: A doua Revoluție – cel mai complex eveniment din istoria noastră modernă

    de Horia Medeleanu | 8 noiembrie 2015, 9:03 PM | Opinii | Recomandările editorilor

    0

    După 25 de ani, românii au ieșit din nou în stradă, ca și atunci, „cu mâinile goale”, fără violență, rostind clar și ferm voința de „schimbarea la față” a României. De fapt, oamenii străzii de azi inițiau o veritabilă revoluție morală a cărei țintă era însănătoșirea statului român, ridicarea la parametri europeni, un stat al tuturor românilor, nu al celor puțini. Această revoluție pașnică a dovedit că societatea românească a evoluat în mod fericit, s-a maturizat și știe ce vrea. Simplu spus, ea nu mai poate fi „îmbătată” și amețită cu vorbe goale. În locul „plutocrației”(în limba greacă „plutos”=bogăție, „kratos”=putere) instalată după Revoluția din `89, românii cer și impun o democrație adevărată și o guvernare pusă sub semnul interesului național.

    Un curs nou al istoriei nu poate fi imaginat și înfăptuit decât de o generație nouă și „neîntinată”. Ce s-a întâmplat după Revoluția din 1989? „La vremuri noi…tot NOI”. Adică cei formați și „însuflețiți”… „la umbra stejarului din Scornicești”. Ce puteau face aceștia decât ce au deprins în tinerețe? Dar cum s-a întâmplat desprinderea noastră din extrem de lungul ev mediu? Dumnezeul istoriei ne-a hărezit atunci ceea ce putem numi o „Generație Mare”: generația pașoptistă. Membrii săi sunt ceea ce la romani s-au numit „părinții patriei”. Proiectându-ne pe fundalul acelei generații putem afla și aprecia propriile noastre dimensiuni. Printre Bălcescu și Ion Heliade Rădulescu, Cuza și Kogălniceanu, Ion și Dumitru Brătianu, sau cazuri mai aparte al bănățenilor și ardelenilor, Bărnuțiu, Avram Iancu, Eftimie Murgu și câți alții, noi, cei de azi suntem atât și așa cum suntem. Ce au adus pașoptiștii în istoria noastră? Prin ce sunt ei cu adevărat o generație eroică? Aș spune simplu: prin tăria de a considera epoca lor „un punct zero al istoriei naționale” și de a se angaja cu un elan zelos, dublat de luciditate, într-un proces de reconstrucție a unei societăți rămase mult în urma Europei. Ei au introdus în viața țării noastre ideea de proiect economic, elaborat după un model european și s-au străduit să-l aplice „de sus în jos”, la o economie capitalistă care  – atunci ca și acum – era doar în faza de deziderat. Aplicarea acestui proiect s-a făcut cu mari sacrificii. S-au făcut și greșeli. Importantă este însă consecvența cu care s-a aplicat un proiect unic de transformare a României într-o țară modernă și europeană. Acțiunea acestei „generații eroice” a fost criticată și condamnată de forțele legate de trecut. În final, pașoptiștii și urmașii lor au învins. De ce? Pentru că, pe lângă inteligență, pricepere și voință au pus în lucrarea lor o mare dragoste de țară, căci dacă „dragoste nu este, nimic nu este!”.

    O întrebare dramatică s-a pus: Poate această clasă politică de azi să se autodepășească? 

    Este în stare să se încarce cu un „suflu pașoptist”? Răspunsul străzii a fost un categoric NU! Atât timp cât lupta politică se poartă doar pentru „ciolan”, nu avem nicio șansă. Da, acei înaintași au fost niște idealiști, cei de azi sunt niște pragmatici meschini care se înfundă în nămolul intereselor personale. De dincolo de morminte, marii pașoptiști îi privesc mustrător, iar „Strada”, adică poporul, cere înlăturarea lor urgentă de la cârma statului. Nu un partid sau altul la guvernare cere strada, ci „oameni noi”, profesioniști competenți într-un domeniu „concret”, nu specialiști „în vorbe”. În plus, să fie „curați”, adică neîntinați de corupția care a marcat actuala clasă politică.

    Această Revoluție săvârșită din nou cu mâinile goale va intra în istorie prin radicalismul său unic care a vizat toate planurile existenței națiunii:

    – politic
    -economic
    -social
    -moral
    -și uman

    Prin toate aceste componente, ea este totodată cel mai complex eveniment din istoria noastră modernă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.