vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Guvernul alocă 36 de milioane de lei pentru 10 județe afectate de furtuni și votează trecerea Institutului Cantacuzino la MApN

    de - | 21 septembrie 2017, 2:06 PM | Politikos

    0

    Guvernul va aproba în ședința de joi, printr-o Hotărâre, alocarea unei sume din Fondul de intervenție, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni în vestul țării, transmite Agerpres.

    „Așa cum am promis, astăzi vom avea pe ordinea de zi o hotărâre de Guvern prin care alocăm sume pentru reparații”, a declarat Mihai Tudose în deschiderea ședinței Executivului.

    La solicitarea premierului, vicepremierul Sevil Shhaideh a prezentat o situație a sumelor ce vor fi alocate.

    „Printr-un efort colectiv, cu MAI, cu toate prefecturile din județele afectate, vorbim de 10 județe în acest moment, am reușit să realizăm proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de intervenție pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale. Vorbim de o sumă de peste 36 de milioane de lei pentru cele 10 județe, pentru reparații la 16 spitale, 23 de dispensare, peste 251 de unități școlare, grădinițe, școli, licee, colegii, posturi de poliție, biserici și alte unități de interes public”, a declarat Sevil Shhaideh.

    Ea a menționat că aceasta este o primă etapă, întrebată de premier în acest sens.

    „Prima etapă, pentru că în această perioadă, respectiv, marți, miercuri, toate comitetele pentru situații de urgență au lucrat la foc continuu pentru evaluarea tuturor pagubelor. Astăzi, ce prezentăm Guvernului spre aprobare este prima etapă, maxima urgență, urmând ca, în următoarele săptămâni, în funcție de finalizarea evaluărilor, să venim cu alte obiective de interes public”, a explicat vicepremierul.

    Pe ordinea de zi a ședinței de Executiv mai figurează un proiect de ordonanță de urgență privind privind trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN, care stabilește măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării și producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice și antidoturi, în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației.

    Potrivit alineatului 1 al articolului 1 al proiectului de OUG: „în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației,(…), se înființează Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” denumit în continuare Institutul Cantacuzino, instituție de drept public care desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației, în subordinea Ministerului Apărării Naționale, cu sediul în municipiul București (…) prin preluarea patrimoniului, personalului și activității Institutului Național de Cercetare ‘Cantacuzino’, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, care se desființează”.

    Alineatul 2 al aceluiași articol din OUG prevede: „Institutul Cantacuzino își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile OG 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea 324/2003, cu modificările și completările ulterioare”.

    Un alt proiect de de OUG de pe ordinea de zi vizează modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr.21/1991.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.