Se spune că, în presă, cele mai tari subiecte le găsești la „mica sau marea publicitate”. Și-atunci cum să nu citim „mica și marea publicitate” din ziarul Aradul, așa cum facem zilnic, în ciuda tirajului de doar 1000 de numere pe care am înțeles că îl are acest cotidian.  La început am crezut că e vorba de o greșeală de tehnoredactare.

În ediția de joi, 22 septembrie 2016, la pagina 5 apare următorul anunț evaziv:

„Compania de Transport Public S.A., cu sediul în Arad, calea Victoriei, nr. 35B-37, aduce la cunoștință celor interesați, organizarea licitației pentru închirierea de spații libere în data de 19 septembrie 2016, la orele 12:00.

Lista spațiilor libere și caietul de sarcini se găsesc la sediul S.C. Compania de Transport Public S.A. – la Serviciul Comercial, tel. 0257-338.598, e-mail: [email protected]

Uite la ăștia ce au greșit, ne-am spus, într-o primă fază! Cum să pui un anunț despre organizarea unei licitații, cu trei zile după ce aceasta s-a încheiat? Însă… șmecheria abia ni se dezvăluia… Pe pagina 5 (vezi imaginea de mai jos!) data ziarului, postată sus în dreapta, este 24 august 2016. La fel și la pagina 6, adică față verso, tot 24 august… Restul paginilor ziarului toate cu 22 septembrie. Practic în același ziar din 22 septembrie, toate paginile sunt datate „22 septembrie”, doar anunțul cu licitația este pe o pagină pe care apare 24 august. Nu mai e chiar așa ciudat, ne-am spus. Ăștia au făcut-o intenționat, a spus un coleg de redacție, continuând: „Au modificat data de sus ca să poată să pună la dosar anunțul de licitație. Adică, în dosar să apară că licitația a fost anunțată în 24 august 2016, că nu s-a prezentat decât cine trebuia, și dacă îi verifică cineva, să aibă dovada că au fost corecți. Măi, ăștia de la CTP sunt pe mână cu ziariștii de la Aradul. De aia au schimbat data și au postat anunțul cu trei zile după licitație, punând sus pe pagină 24 august”.

ziarul-aradul-22-sept-24

Și uite așa, de la un anunț publicat la „marea publicitate” în ziarul Aradul, am demarat o investigație jurnalistică de toată frumusețea, mai ales că rezultatele muncii noastre, cum veți vedea în continuare, au mari accente de penal și vor trebui verificate de oameni ai legii, nu de noi.

În consecință, trebuie să aflăm despre ce e vorba în această ecuație: despre o combinație a unui angajat al CTP, despre un grup infracțional organizat (triunghiul: CTP-Ziarul „Aradul”- Câștigătorul licitației) sau despre o greșeală. Practic, cu ceea ce aveam noi în față, cineva (sau toți cei amintiți în „triunghi”) a ascuns de ochii publicului o licitație.

Începutul… la directorul CTP, Mariana Birău, în birou

Licitația a avut loc, așa cum era aranjat, în 19 septembrie, iar o firmă, SINGURUL participant, a câștigat contractul pentru închirierea unui spațiu deținut de CTP Arad pe strada Poetului, acolo unde compania avea în trecut un autoservice. Cică licitația nu s-a organizat pentru un singur spațiu, ci pe mai multe, pentru că tot amplasamentul este unul destul de mare. Mariana Birău, director CTP Arad, susține că este destul de greu ca cineva să vină să închirieze un ASEMENEA spațiu. Așa că acesta a fost împărțit în două pachete, pentru a găsi mai ușor un chiriaș – așa susține șeful CTP. Un pachet, Aripa de NV – denumit așa de cei de la CTP, care conține o clădire de 300 mp și un teren de 600 mp, și celălalt pachet, Aripa de SV, care conține o clădire de 800 mp și un teren de 600 mp. Primul pachet avea prețul minim de 2.130 lei, iar cel de-al doilea de 5.630 lei. În caietul de sarcini aferent licitației, pe care îl puteți consulta mai jos – în arhiva foto, mai erau câteva spații deținute de CTP Arad prin județ.

La doamna Birău în birou, am întrebat-o mai multe detalii legate de anunțul respectiv. Nu am spus că știm de data de 24 august tipărită strategic pe foaia care conținea anunțul. Chemat de urgență de Birău, un angajat al CTP, Cosmin Golda, ne-a explicat, natural, că „am dat și un anunț în ziar, în ziarul Aradul, mi se pare”. L-am întrebat când a fost dat acest anunț, iar răspunsul acestuia a venit prompt: „Cândva prin august, țin minte că eram în concediu (Oare de ce erai tu în concediu și, dacă era așa, atunci cine a dat comanda? – ne-am gândit noi).

Încă nu-i acuzam de rea credință și aranjament, dar sincer la asta ne gândeam când am plecat de acolo nelămuriți. Însă, în minte aveam și altceva: de ce articolele publicate în paginile ziarului Aradul, datate cu 24 august, totuși erau publicate pe varianta online a ziarului (vestic.ro), pe datele de 21, respectiv 22 septembrie. E dubios, ne-am zis. Articolele apăruseră în ziar exact când trebuia să apară, numai anunțul CTP era din alt film (vezi fotografia de mai jos).

La Biblioteca Județeană am luat la purecat toată arhiva cu edițiile din luna august ale ziarului Aradul. În acest timp am fost întrerupți telefonic de directorul Mariana Birău… I-am dat reject pentru că nu puteam vorbi ca să nu-i deranjăm pe cititorii aflați în instituție și ne-am continuat căutările. Am confruntat și ediția din 24 august cu cea datată cu 24 august, dar apărută în 22 septembrie.

aradul-22-24

Anunțul CTP cu licitația nu apare în niciuna dintre edițiile ziarului din luna august, și nici septembrie, decât în 22. Angajatul CTP ne-a mințit de față cu directorul. Sau… pus de director? În stradă, am vorbit din nou cu Mariana Birău. Am întrebat-o când au dat anunțul, că noi nu l-am găsit în luna august. Ne-a spus că ceva nu este în ordine, că a discutat cu angajatul care s-a ocupat de publicarea anunțului și că e o problemă legată de ziarul „Aradul”. Că, cică, după interesul nostru vizavi de licitație, angajatul ar fi sunat la ziarul Aradul să ceară ediția legată de anunț, pentru a o pune la dosar, așa cum cere procedura, dar că s-a trezit că anunțul a fost publicat în septembrie, nu în august, cum ar fi cerut ei. Tot directorul Birău, s-a repliat și a precizat că datorită acestei greșeli, probabil, se va lua în calcul anularea licitației, fiindcă este o „mică” problemă de procedură. Hai serios? O mică problemă de procedură? Și dacă noi nu ne prindeam, cum era această problemă? Nu exista deloc, așa-i doamna director?

Ando… editorul ziarului „Aradul”:„O să luăm măsuri disciplinare” (hahahahahaha!)

Hm… o fi greșeala celor de la ziar – ne-am spus -, deși noi pe Ando îl bănuim că nu face nimic niciodată fără motiv. De aceea l-am sunat. Andrei Ando, omul care trebuie să răspundă pentru tot, el deținând și funcția de director general al Centrului Media West, trust din care face parte ziarul Aradul ne-a răspuns , după ce în prealabil i-am spus că este acuzat de CTP pentru o eventuală anulare a licitației: „Greșeala este de fapt a celui care s-a ocupat de acest anunț. Acesta a uitat să publice anunțul pe 22 sau 24 august, parcă, așa cum ar fi trebuit conform procedurilor (nu este nicio procedură, Andrei Ando, putea fi publicat oricând – nota noastră), și s-a gândit că-și repară greșeala dacă publică totuși anunțul în ediția din 22 septembrie.” Ando ne-a explicat că vor fi luate măsuri disciplinare împotriva angajatului respectiv și că ne va ține la curent cu deznodământul situației. Dar tu unde erai domnule editor? Nu cumva tu ești vinovat de această apariție suspectă și angajatul, săracul de el, nu a făcut decât să îți respecte ordinele? Nu cumva pică acest angajat de la paginație de fraier? Așteptăm să ne trimiteți și decizia disciplinară luată împotriva acestuia…

Ceva nu miroase bine…

Asta ne-am spus noi după toate aceste discuții cu cei de la CTP și cu cei de la ziarul Aradul. Și sincer… aveam în minte și înainte de discuții, dar trebuia să îi lăsăm să se „desfășoare” în fața noastră, în direct. Niciunul dintre membrii acestei grupări (îi identificați cu ușurință…) nu a făcut referire la faptul că cele două pagini din ziar sunt datate cu altă dată decât cea în care apăruse ziarul. Normal, între timp, ni s-au mai aprins niște beculețe…

Când l-am întrebat de unde știe, a tăcut 30 de secunde la telefon

Ei bine, cine e firma câștigătoare și cum a aflat ea de licitație ca să poată participa – ne-am întrebat, pe bună dreptate. Contactat de Special Arad, patronul firmei (are două, una, câștigătoare a licitației, fiind pe numele soției sale) ne-a explicat că el a câștigat o hală de 300 mp, nici vorbă și de terenul de 600 mp (hai, măi, dați-o naibii!…), așa cum era stipulat în pachetul menționat în caietul de sarcini. Desigur, a fost singurul participant la licitație. Daniel Lazarev, reprezentantul firmei CUSTOM AUTOCARBON SRL, care a câștigat licitația și care activează – are o hală – în Pecica (oare de ce nu ne sună numele acesta, în acest caz, prea bine?) spune că a văzut el, cu ochii lui, că există un spațiu mare pe strada Poetului, lângă o vulcanizare, că s-a interesat cine îl deține, iar când a aflat că este deținut de CTP Arad a trimis o adresă prin care se arată interesat de a închiria o parte din acest spațiu. Ulterior ar fi fost contactat de cei de la CTP și anunțat când va avea loc așa-zisa licitație. Același domn Lazarev mai deține o firmă, numită SC Titi Center SRL, care oferă mai multe servicii legate de domeniul auto: truck wash (spălătorie de camioane), vulcanizare și service auto. Și această firmă are punctul de lucru tot în orașul Pecica. De altfel, pe pagina oficială de Facebook a SC Titi Center SRL sunt prezentate filmări cu restaurarea unor mașini vechi, adică exact domeniul de activitate al CUSTOM AUTOCARBON SRL.

Directorul CTP Arad a confirmat – în urma unui al cincilea telefon dat în aceeași zi – varianta lui Daniel Lazarev (aveau timp să vorbească…), referitor la „cum a auzit acesta despre licitație!.  Tot aceasta ne spune că prețul la care a fost câștigată așa-zisa licitație a fost exact acela la care ne-am fi așteptat, adică suma stipulată în caietul de sarcini. Și aici am mai avea un semn de întrebare, pentru că, după cum spuneam, în caietul de sarcini este precizat prețul unui pachet (clădire + teren), dar patronul firmei spune că el a închiriat o clădire, nu și un teren.

Noi ne-am făcut treaba de jurnaliști… și avem trei „piste” de care alții trebuie să se ocupe

1. Să fie vorba de o prietenie care ar putea exista între angajatul CTP Arad (sau chiar directorul Mariana Birău) care s-a ocupat de licitație și Daniel Lazarev, patronul firmei care a închiriat clădirea respectivă? În acest caz, angajatul CTP ar fi putut ține ascuns anunțul licitației și l-ar fi dat mai târziu – în urma unei înțelegeri cu cei de la ziarul Aradul, cu directorul acestuia Andrei Ando, sau cu „angajatul vinovat” – să apară după licitație, astfel ca să nu existe concurență.

2. Putem bănui foarte ușor existența unui grup infracțional organizat care ar fi pus la cale toată povestea asta. Și dacă noi nu ne-am fi prins de anunțul dat la marea publicitate, totul să meargă strună. Într-o astfel de variantă, lucrurile ar fi și mai clare, toată lumea ar fi știut despre povestea asta, de la angajat, la conducerea CTP, la câștigătorul licitației și chiar la conducerea ziarului Aradul. Aici lucrurile se leagă puțin mai mult, dacă stăm să analizăm la rece situația. În primul rând, am aflat de la surse din CTP că aceștia aveau un contract semnat cu ziarul Glasul Aradului, ziar în care se publicau toate anunțurile de până în 22 septembrie. Directorul Birău ne-a confirmat la rândul ei faptul că până acum se dădeau anunțurile în Glasul Aradului, dar aceasta spune că s-a luat decizia de a se publica în „Aradul” pentru că aceștia publică gratuit anunțurile unor instituții publice (What the fuck???????). Și, totuși… dacă aveau contract cu Glasul Aradului, înseamnă că în baza acelui contract aceștia puteau publica și anunțul cu pricina. Ziarul nu a dorit să comenteze…

În al doilea rând, vorbim despre CTP Arad, companie din al cărei acționariat fac parte Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad. În același timp, vorbim despre conducerea ziarului Aradul, adică despre domnul Andrei Ando, care este foarte apropiat, mai nou, de primarul Gheorghe Falcă și de președintele Iustin Cionca, urmând, din sursele noastre, ca același Andrei Ando să ocupe (desigur în urma unui concurs) o funcție importantă în cadrul CJ Arad. V-ați prins? CTP – CJA – Ziarul Aradul – Andrei Ando. Și stați, asta nu e tot! Pe site-ul firmei SC Titi Center SRL (titicenter.ro) apare o reclamă (unde apare săgeata în fotografia de mai jos – n.red.) la postul de televiziune West TV Regional – adică Andrei Ando că el este șef și aici! Nouă, cel puțin, ni se pare interesant faptul că o ditamai televiziunea regională, cu transmisie în 21 de județe, are o reclamă pe un site aproape anonim, vizitat probabil de cel mult câteva zeci de persoane pe zi. Asta înseamnă că domnu Lazarev și Andrei Ando (sau altcineva de la televiziune și ziar) se cunosc… Așa cum, între patronul ASTRA, Valer Blidar, susținătorul financiar al ziarului „Aradul”, al televiziunii WEST TV, și implicit al lui Andrei Ando, și Compania de Transport Public există o mare legătură, instituția publică cumpărând cu milioane de euro șase tramvaie.

Și-atunci, în al treilea rând… dacă Andrei Ando sau altcineva de la ziarul „Aradul” a aranjat totul? Și toată licitația nu a plecat de la patron înspre CTP, ci dinspre patron înspre Andrei Ando și ulterior spre directorul CTP, care trebuia să execute „ordinul” unui favorizat al mai-marilor politici din Arad?

titi-center

3. Cea de-a treia variantă la care ne-am gândit, dar sincer nu credem aproape deloc în ea, ar fi cea oficială, a celor implicați: faptul că la mijloc ar fi apărut o greșeală, produsă de către unul dintre angajații ziarului Aradul, cel care trebuia să se ocupe de publicarea anunțului. Adică acesta într-adevăr ar fi greșit, ar fi uitat să publice anunțul respectiv și, ca să-și spele „păcatele”, l-ar fi publicat – totuși, cu a cui aprobare? – în ediția din 22 septembrie. Iar ca totul să fie mai credibil și ca cei de la CTP să aibă ce pune la dosar, ar fi datat diferit pagina în care apărea anunțul, dar și următoarea pagină, ca să nu fie bătător la ochi. Dar, această ipoteză poate fi palpabilă pentru fraieri și nu pentru un ochi vigilent sau pentru un cunoscător.

În loc de concluzii

Indiferent de ce s-a întâmplat, INDIFERENT, vinovații trebuie să plătească. Și să nu ne serviți, Andrei Ando, bazaconia aceea cu angajatul pedepsit! Așa cum, doamnă director Birău, nu ne mai serviți chestia cu anulatul licitației, că oricum greșeala și abuzul sunt deja făcute. Nu ați anunțat pe nimeni despre licitație și nici nu a venit decât omul care promovează televiziunea condusă de Ando pe site-ul lui privat! Dar, de aici încolo, nu mai e treaba noastră. Chiar invităm organele de drept să verifice și să decidă cât de „groasă” e afacerea acesta, dacă e groasă și dacă e doar una singulară. Că, pare o practică bine știută de unii…

Noi, în schimb, promitem să verificăm toate ziarele „Aradul” din 2015-2016, să căutăm anunțuri de acest fel. Și multe altele…Pentru că, așa cum spuneam la început, la „mica și marea publicitate” găsești ce nu te aștepți.

P.S. – Prea multe legături sunt între toți cei mai sus menționați ca să fie o banală greșeală de organizare a unei licitații publice…

P.P.S. – Încheiam și uitam să menționăm ceva: după un al treilea sau al patrulea telefon (nu mai reținem exact), doamna director al CTP Arad s-a arătat foarte interesată să cumpere publicitate la noi, la Special Arad, întrebându-ne cum se face, cât costă etc. Răspunsul nostru e mai sus… că doar publicitate e și asta, nu?

aradul-vestic

aradul-doc-1 aradul-doc-2

Andrei Fuliaș, 27 septembrie 2016, 11:50 AM