În ultimele săptămâni, cu toții am fost martori la scandalul iscat în sânul S.C. Gospodărirea Comunală Arad S.A., unul care a culminat cu greva generală a angajaților societății și, ulterior, cu demiterea directorului Adrean Păcurar. Ei bine, „circul” pare a se fi aplanat, dar spre binele unora. Și spunem asta deoarece nu putem vorbi despre binele tuturor celor care erau atunci implicați.

Surse din cadrul societății patronată de către Primăria Municipiului Arad, prin Consiliul Local Municipal, susțin că toate promisiunile Consiliului de Administrație (CA) și Adunării Generale a Acționarilor (AGA) față de angajați au fost doar praf aruncat în ochi. La momentul respectiv, pentru aplanarea conflictului, CA-ul și AGA au promis angajaților că directorul Adrean Păcurar va fi demis și că vor fi renegociate contractele, sub forma discutată la întrunirea din 23 martie, la care au participat și reprezentanții angajaților. Dar directorul nu a fost (chiar) demis, ci mai degrabă s-a așteptat data în care acestuia îi expiră mandatul. În ceea ce privește o renegociere a contractelor angajaților, într-o formă care să întrunească mare parte din doleanțele acestora, aflăm că acest lucru nu s-a făcut până la această oră.

Citește și: Directorul de la Gospodărirea Comunală și-a dat demisia! Angajații își vor primi înapoi drepturile (FOTO-VIDEO)

Cine se „bate” pentru postul de director

Să revenim la poziția de director al Gospodăririi Comunale Arad. Cum spuneam, directorul Adrean Păcurar n-a fost demis, ci i-a fost sugerat, în ședința reunită de AGA și CA, că ar fi mai bine să iasă în fața angajaților și să le spună că demisionează. A mințit că și-o semnează și atunci a calmat greviștii. Ulterior… toată lumea a așteptat cuminte să îi expire contractul. Odată cu expirarea angajamentului fostului director, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să existe un concurs pentru ocuparea scaunului lăsat liber. Cu toate acestea, n-a fost așa, ci mai degrabă va avea loc o numire.

Special Arad anunța, încă din 25 martie, că noul director al Gospodăririi Comunale Arad va fi nimeni altul decât Tiberiu Ciul, fost director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad și, cel mai important, finul familiei Pistru. Iată că, după expirarea termenului de depunere a dosarelor, vorbim despre trei candidați:

1. Tiberiu Ciul – fost director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad și fin al familiei Pistru;

17474488_1432417600144519_1250451377_n

Sursa foto: Facebook

2. Marcela Nicșanu – inginer peisagist și fost consilier local municipal în perioada 2012-2016, ajunsă pe funcție după pseudocompetiția „3 pentru Arad” organizată de Gheorghe Falcă.

clm

Sursa foto: Aradon

3. Mariana Junjan – actualul contabil-șef al Gospodăririi Comunale Arad și care în trecut a mai ocupat postul de director al acestei societăți (perioada 2008-2011).

17022533_1610235932339055_3170000087164292981_n

Sursa foto: Facebook

Citește și: EXCLUSIV – Președintele Falcă își plătește datoriile către familia Pistru: finul lui „Geani”, Tiberiu Ciul, va fi director la Gospodărirea Comunală Arad

Cum spuneam mai sus, teoretic, postul de director ar fi trebuit să fie ocupat prin concurs, însă nu va fi așa. Noul director va fi numit (NU-MIT!) de către Consiliul de Administrație după studierea dosarelor. Mai pe înțelesul tuturor, vor face „să fie bine”, iar departajarea candidaților nu se va face pe competențe demonstrate printr-un concurs, ci după cum apreciază cei din Consiliul de Administrație, sau mai bine spus după cum li se dictează „de mai sus”.

În continuare puteți consulta și documentul privind selecția directorului general al S.C. Gospodărirea Comunală Arad S.A.:

GENERIC25BW120170409190928-1

GENERIC25BW120170409190928-2-

Numirile pe posturi și neregulile grave din documente

Acestea nu sunt singurele „combinații” care se fac la Gospodărirea Comunală. Am intrat în posesia unor documente care arată cât de superficial se fac lucrurile în cadrul acestei societăți care funcționează din bani publici și cum se fac numirile și în alte funcții, nu doar pentru cea de director general. Vorbim acum despre o anume doamnă Doina Mona Șerb, care a fost angajată în cadrul societății în decursul anului 2017 și care crește în funcții mai ceva ca Făt-Frumos. Aceasta a fost „plantată” pe postul de contabil, pe care sursele noastre spun că a activat aproximativ trei luni de zile, după care, în mod subit, i s-a inventat un post de auditor intern, deși procedura de audit era făcută până acum de către o firmă specializată. Și toate acestea în timp ce societatea nu are nevoie de un auditor intern angajat cu o normă de 8 ore, fiindcă practic angajatul respectiv nu are de lucru mai mult de câteva ore pe lună, neavând ce audita.

Însăși documentele prin care Doina Mona Șerb a fost numită în funcția de auditor sunt extrem de interesante. Aceasta a fost numită în funcție pe data de 3 aprilie. Cu toate astea, un document oficial ne arată că Biroul de Audit Public Intern din cadrul Primăriei Municipiului Arad și-a dat avizul pentru această numire pe data de 18 aprilie.

18426665_1696021940427120_904248886_o

Un alt document oficial, sau mai degrabă o caricatură de document, ne arată cum Doina Mona Șerb solicită decontarea cheltuielilor efectuate pentru o deplasare în interes de serviciu la Sibiu. Ei bine, se pare că doamna respectivă a fost la specializare pentru noua funcție în perioada 24-26 aprilie, adică abia după ce a fost numită pe post. Concret, prima oară a fost numită auditor intern, iar abia apoi a fost trimisă la un curs care să îi dea dreptul să fie auditor intern. Asta nu e cumva speță pentru procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad?

După cum puteți vedea și în documentul atașat mai jos, cererea a fost întocmită și semnată pe data de 5 mai 2017 și a primit număr de înregistrare cu data de 4 mai 2017. Hilar, nu? Sau penal? Adică a fost înregistrată înainte de a fi scrisă sau cum? A… a fost „aranjată”… Sau probabil că neregulile din actele S.C. Gospodărirea Comunală Arad S.A. sunt atât de mari și de multe, încât cei de acolo se încurcă în documente.

18427004_1696020703760577_672849779_o

Și în final, ca să explicăm și titlul acestui material, putem spune că Gospodărirea Comunală Arad va deveni noua „vacă de muls” pentru liberalii arădeni, via Primăria Municipiului Arad, pe același sistem pe care Compania de Apă Arad este la rândul ei „vacă de muls” pentru toate partidele politice, dar mai ales pentru liberali, via Consiliul Județean Arad. Și toate acestea mai ales după ce primarul Gheorghe Falcă a decis să dea Gospodăririi Comunale, printr-o procedură de urgență, contractul de salubrizare a orașului. Urmează astfel ca în conturile societății controlate de liberali să intre sume frumușele, bani care e bine să fie pe „mâini bune” și „de încredere”.

Citește și: Gospodărirea Comunală va scăpa orașul de gunoi, până la desemnarea oficială a unui operator

Așadar, pentru ocuparea fotoliului de director al societății avem de pariat între Tiberiu Ciul, omul Geaninei Pistru, și Marcela Nicșanu, omul lui Gheorghe Falcă, fiindcă cel mai probabil dosarul Marianei Junjan nici nu va fi deschis de către cei din Consiliul de Administrație, aceasta din urmă neavând legături cu PNL, sau nu din ce știm noi. Unul dintre cei trei își va face mâinile „căuș” pentru a strânge banii și a-i „dispersa” după bunul plac.

Andrei Fuliaș, 11 mai 2017, 12:11 PM