joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Girofarul” arhitectonic din centru – o bijuterie a kitschului contemporan

    de Raluca Medeleanu | 29 ianuarie 2015, 10:55 AM | Strada

    6

    Viitorul Aradului ca Capitală Culturală Europeană e… portocaliu (cacofonie intenționată)! După nenumărate reproșuri legate de gradul ridicat al degradării frumoaselor clădiri ce alcătuiesc centrul municipiului, încet, încet, parcă s-au pus „băieții” pe treabă…

    Nu de mult s-a renovat clădirea nr.33, din zona Podgoria.Văzând că a ieșit bine, proprietarii clădirii nr. 68, de pe același Bulevard al Revoluției, cuprinși de o febră a entuziasmului, au zis să nu se lase mai prejos și să-și renoveze și ei imobilul… Primind, probabil, un boost de creativitate de la MOVila din Pecica, vopseaua aleasă a metamorfozat într-un asemenea hal bieții pereți, încât atribuindu-i rezultatului final termenul de „girofar” e prea puțin spus. Vorba aia, „La soare te poți uita, dar la ea BA!”.

    Și uite așa, în situații în care Primăria Aradului permite reabilitarea clădirilor fără nicio condiție, fără nimic de obiectat, ne vedem puși în dilema următoare: Ce e mai plăcut vizual? Kitschuri desprinse dintr-un trip LSD sau clădiri prăfuite, care sunt pregătite să-și împărtășească tencuiala cu parbrizele mașinilor parcate pe trotuare, sau, mai rău, cu capetele trecătorilor?

    În țările civilizate ale lumii există anumite legi care permit utilizarea doar a unor anumite nuanțe de culori, când vine vorba despre pictarea fațadelor… Motivul e simplu: trebuie să existe o armonie cromatică între clădirile unei străzi și indiferent care era culoarea originală a clădirii, cu siguranță nu era atât de ostentativă. Aspectul original al orașului era format din culori temperate și ar trebui să se țină cont de asta. Dar la noi e cam mult să ceri așa ceva. Ar trebui, oare, să ne bucurăm doar că își repară oamenii imobilele, salvându-le de la degradarea iminentă, fără să ne mai pese câtuși de puțin de latura estetică?

    Pentru un oraș care are speranțe de a primi titulatura de Capitală Culturală, scuze, dar nici nu ar trebui să se pună problema…

    cladire portocalie centrul aradului - special arad (1)

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Foarte ok de data aceasta, raluca. Foarte bine a(ț)i sesizat această problemă deja în devenire. Îți dai seama că pt asemenea stridență de portocală injectată cu portocaliu există aprobări. Interesați-vă dacă legea în domeniu – permite ca un centru de urbe ( nu mai amintesc de pretențiile de capitală culturală) să-și prezinte renovările și aspectul coloristic după bunul plac al proprietarilor. Bă, chiar te enerveziÎ îți mu(ru)iești casa după cum ți-s ploile!? Vrei să ieși în evidență pt că ai firmă sau nu – flitui pereții cu țâpături coloristice de semafor. Ți se sparg ochii. Lângă o astfel de clădire stă pitită o semiruină gri/scorojiu. Apoi vine una de un alb mortuar, apoi alta, termopanizată. Apoi, una fistic sau galben citron sau roz bombon sau bleu ciel. Toate stridente tip carioca de colorat baloane la grupa mijlocie. Nu există o lege privind armonia coloristică a clădirilor din centru – la pachet cu respectarea liniei arhitectonice naturale?! Degeaba vă supărați pe frații din Timiș. N-am văzut țigănia asta în Timișoara, chiar dacă acum o parte din clădirile istorice s-au retrocedat și au ajuns pe mâna țiganilor. Am învățat ceva din 2004: pt bani, administrația falcă permite orice. Chiar și-un scuipat multicolor pe un obraz siliconat.

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. Felicitari pentru articol. Lucrarile de restaurare ale acestei cladiri au incalcat toate regulile urbanistice ale Zonei protejate. Exista un PUZ votat in iulie de Consiliul Local care prevede un paletar de culori ce poate fi folosit, tipuri de materiale, recomandand sa se pastreze culori si materiale cat mai apropiate de varianta originala a cladirii. In cazul de fata cred ca ori s-a lucrat fara toate avizele, ori cei din Primarie nu isi cunosc meseria.

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. Exista un regulament de urbanism pentru Zona Protejata votat in sedinta de Consiliu Local din data de 17 iulie 2014 (Hot. CLM nr 201), unde se prevede foarte clar cum trebuie restaurate cladirile din aceasta zona. In cazul prezentat in articol, proprietarii au incalcat majoritatea normelor: culoare stridenta care nu se regaseste in paletarul de culori din PUZ, tamplarie termopan alb, soclu din faianta. Nu inteleg ce pazesc arhitectul sef al Aradului si Serviciul de Protejare a Monumentelor. Felicitari pentru articol!

      +5 voturi
      +1
      -1
    4. Nu e vorba doar de culori (care se pare ca sunt alese de un inginer, nu de un arhitect), pentru un aspect echilibrat si frumos din punct de vedere estetic conteaza extrem de mult si finisarile, care in cazul de fata (si nu numai) lasa de dorit. Se vede de la o posta (sau de la fosta Posta) ca au lucrat niste amatori. In Germania pana si zugravii trebuie sa faca scoala sa invete meseria. In Timisoara incepand din luna ianuarie toate cladirile din oras (vechi si noi) trebuie zugravite dupa un paletar oficial (inspirat din paletarul de la Viena, se zice). Si proaspata cladire renovata de la Podgoria este in aceeasi situatia, adica foarte prost renovata, doar la culori au mai dres-o cumva, dar tot aiurea. Vai, vai!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.