sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Gândurile actorilor arădeni, la 200 de ani de teatru în orașul nostru

    de Raluca Medeleanu | 6 mai 2017, 1:29 PM | Cultură

    0

    S-au scurs două veacuri de când primul teatru din Arad a văzut pentru prima oară lumina zilei. În 4 mai 1817 a fost finisată construcția clădirii lui Iacob Hirschl, situată pe actuala stradă Gheorghe Lazăr, urmând ca în același an, la o dată necunoscută cu exactitate, teatrul să găzduiască și primul spectacol – „Cenușăreasa” – adus de trupa austriacă a lui Johann Cristoph Kunz.

    Arădenii au văzut mii și mii de spectacole de-a lungul timpului, inițial pe scena teatrului Hirschl („Teatrul Vechi” cum îl cunoaște majoritatea lumii), iar mai apoi (începând cu anul 1874, când s-a construit clădirea actuală) pe scenele Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie că e vorba de scena Sălii Mari de spectacole, fie că în Sala Studio.

    Am abordat actorii din actuala echipă a teatrului arădean, pentru a îi întreba care sunt gândurile lor la acest ceas aniversar. Frumoasele cuvinte scrise de actori le-am obtinut cu greu, întrucât aceștia sunt foarte ocupați în această perioadă, lucrând de dimineață până seara, repetând următoarele spectacole de care ne vom bucura în următoarea perioadă.

    lovasZoltan Lovas:
    „Mă bucură faptul că avem 200 de ani de teatru în Arad, că eu fac parte într-o proporție de 10% din istoria teatrului arădean și chiar cu un spectacol („Apropo, ați chemat pompierii?”) pe care tot de 20 de ani îl joc. Teatrul este ceva care nu are nicio contradicție și nici efecte adverse. Chiar dacă este de 200 de ani în Arad, nu provoacă nici măcar alergie! Fiind o artă efemeră, singurul lucru «palpabil» sunt personajele, care se odihnesc în sufletul spectatorilor”.

    roxana sabau

    Roxana Sabău:

    Teatrul înseamnă «acasă». Este locul unde râd, unde plâng. Este locul unde și atunci când îmi este rău, îmi este bine. Și știu că vom rămâne împreună pentru totdeauna: la bine și la greu, exact ca într-o căsnicie”.

     

    calin stanciuCălin Stanciu:

    „Sunt mândru și onorat că fac parte din istoria bicentenară a teatrului arădean. Regretul meu este că în acest ceas aniversar, Teatrul Vechi se află în ruină. Mare păcat. Haideți să facem ceva cât timp se mai poate; de nu, istoria ne va condamna”.

     

    bogdan costeaBogdan Costea:

    „Dacă teatrul în Arad, ca formă de expresie artistică, împlinește 200 de ani, este un semn cât se poate de meritoriu pentru tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestor sute de ani. Faptul că existăm astăzi atât prin oferta bogată cât și prin faptul că există niște festivaluri cu tematică teatrală în Arad, nu poate decât să ne bucure și să ne ambiționeze să mergem mai departe, într-un regim profesionist, să creăm generații de public pentru teatru. Dacă ar fi să vorbesc despre cei 200 de ani de teatru și de primele momente ale formei de expresie teatrală, nu pot decât să mă bucur că fac parte dintr-un astfel de oraș în care teatrul ca entitate face parte puternic din viața cetății”.

    ioan peter pit

    Ioan Peter „Pit”,

    ne-a surprins și ne-a trimis un text mai lung, rugându-ne dacă este posibil să-i păstrăm structura pe care a redactat-o în documentul original. Sigur că se poate, iată-l:

     

    eu sunt un licurici

    200 de ani

    pe bune

    păi

    despre tiatrul arădean

    așa cum i se spune

    în

    orașul nostru

    s-au zis destul de multe

    și-ar mai fi

    cam

    tot atâtea

    de pomenit

    cît îi de nou

    sau

    de vechi

    cîtu-i de fain

    atenție

    ori cad ornamente

    sau se prăbușesc lumi

    înlăuntrul tău

    pățăști

    eu sunt un licurici

    ceea ce fac pe-aici

    nu-mi aparține

    cu siguranță

    este meritul inei

    al anei

    al tuturor colaboratorilor dragi mie

    artiști

    tehnicieni

    studenți

    totuși

    ceva trebuie să-mi rămână și mie

    nenumăratele minute de încercare

    din timpul

    repetițiilor

    precum

    și

    alesul prilej

    de-am mă înclina

    seară de seară

    în fața atâtor

    spirite

    luminate

    ioan peter pit

    (fragment din discursul rostit cu ocazia zilei mondiale a actorului vecin sărbătorită anul acesta pe 30 aprilie în curtea comună – pe i.l.caragiale – împreună cu marius gili roli florentina gizi csaba sandor petru titus ale)

    ––––––––

    Ne-am fi dorit să obținem și declarațiile altor actori, însă i-am prins într-un moment nu tocmai potrivit, întrucât – după cum am spus – sunt ocupați până peste cap cu repetiții la unul, iar alții chiar la două spectacole simultan. Asta încă un semn că Aradul este un oraș în care se face, pe bune, teatru!

    ––––––––

    Până una, alta… lăsând în urmă trecutul teatrului arădean și revenind cu picioarele în vremurile noastre, chiar acum se scrie încă o filă de istorie, întrucât diseară debutează cea de-a V-a ediție a Festivalului de Teatru Nou, de la ora 19:00.

    Așadar, ne vedem la teatru!

    Programul festivalului îl puteți consulta în întregime AICI.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.