joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Francisc Visky, nume de cod: YO2MHF, invitatul special la „Personalități arădene”

    de Tomck@t | 23 martie 2017, 9:44 PM | Cultură | Radio | Video

    0

    Invitatul celei mai noi ediții a seriei de evenimente „Personalități arădene” demarate de Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad a fost astăzi pasionatul colecționar de radiouri vechi Francisc Visky, un om despre care s-ar putea să nu fi auzit foarte mulți arădeni, dar care merită toată atenția noastră. Desigur, ați putea pune întrebarea: „de ce e o mare senzație că acest arădean are în colecție niște radiouri vechi? Mulți au astfel de aparate, dacă nu în casa proprie, atunci la părinți sau la bunici!”… însă marea diferență e că nu foarte mulți arădeni cunosc atât de bine istoria și detaliile tehnice ale aparatelor de radio, dar mai cu seamă strânsa lor legătură cu istoria Aradului(!). Francisc Visky conduce două asociații, una chiar cu sute de membri din toată țara, editează o revistă de specialitate, iar de ani de zile, susține conferințe la Academia Română despre istoria radiotehnicii și legătura acesteia cu Aradul. 

    Seria de întâlniri „Personalități arădene” reprezintă o „arhivă a istoriei vii” pentru orașul nostru, fiind înregistrate și păstrate în colecția multimedia a Bibliotecii, după cum a spus directorul instituției, Florin Didilescu. Tot el a povestit că îl cunoaște pe Francisc Visky de o bună bucată de timp, deoarece sunt chiar vecini, însă a aflat despre pasiunea sa de o viață, respectiv cunoștințele sale vaste despre istoria radiourilor produse la Arad, în momentul în care Didilescu a fost președintele Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021” și s-a lansat acel apel către cetățeni de a veni cu proiecte proprii.

    Ideea lui Francisc Visky a fost înființarea unui Muzeu Tehnic al Industriilor Arădene, în special al radiotehnicii. Un proiect care, din păcate, nu s-a mai realizat, din moment ce Aradul a pierdut cursa pentru titlul de Capitală Culturală, dar care ar putea… sau mai bine zis ar trebui să fie în continuare în atenția autorităților, deoarece nu numai că am putea redescoperi astfel o latură mai puțin știută a orașului, dar am putea chiar pune orașul pe harta turistică a Europei cu o serie de curiozități istorice de specialitate… și tot ce ar necesita acest obiectiv ar fi un sediu pentru un astfel de muzeu, restul e în posesia acestui arădean, dar și a prietenilor săi radioamatori, la care se mai adaugă cunoștințele sale despre istoria industrială a orașului!

    De exemplu, câți arădeni știu oare că prima firmă înregistrată la Arad la Camera de Comerț (după cum spune Visky) a fost „Rosenfeld Radio”, deschisă de către un radiotehnician, în 1924? Industria radioului era în floare în toată lumea pe vremea aceea, iar orașul nostru, despre care știm că a avut o deschidere extrem de largă către noile tehnologii, nu a fost o excepție. În anii următori s-au deschis o serie de astfel de magazine în Arad, cum ar fi „Vértes Radio” sau „Hirschman Radio”, iar în 1933 s-a deschis chiar o fabrică de radiouri numită „AFA Radio”, fiind urmată peste trei ani de fabrica „Iron Radio”.

    „Un articol scris într-un ziar de la începutul secolului trecut, numit «Arad és a rádió» (Aradul și radioul), mi-a accentuat ideea importanței menținerii patrimoniului industrial al unei localități. Este extrem de important faptul că te știi legat de un trecut care te-a împins înspre viitor… cu tot cu greutățile respective, iar patrimoniul cultural al unui oraș este un lucru extraordinar. Din păcate, comunismul a neglijat complet acest aspect al educației, generând un fel de zombi al zilelor noastre care nu are perspectiva trecutului și nici cea a viitorului, pentru el este suficient doar ziua de astăzi”, a spus Francisc Visky.

    Visky este un fel de ambasador al Aradului în materie de istoria tehnologiei radiofonice, de 11 ani având câte o sesiune la conferința anuală a Academiei Române dedicată istoriei și filosofiei științei și tehnicii, după cum a mărturisit arădeanul, arătând publicului prezent la evenimentul de astăzi a Bibliotecii afișul conferinței sale cu titlul „Aradul și începuturile producției indigene de radioreceptoare”, pe care a susținut-o la București în anul 2011.

    Francisc Visky s-a născut la Salonta, județul Bihor, dar l-a adus la Arad dragostea față de soție, după cum a spus chiar el, drept pentru care a reușit să fie repartizat la Uzina de Vagoane din Arad, după terminarea facultății. Este președintele Clubului Sportiv Radio Club „Admira” și al Asociației Colecționarilor de Aparate Radio din România „Pro Radio Antic”, care are deja 2304 membri din toată țara și care editează și o revistă ce poartă numele asociației. Ca orice radioamator din perioada comunistă care reușea să comunice în secret prin undele radio cu ceilalți oameni din tagmă, până și cu unii din străinătate, Visky are indicativul propriu YO2MHF. Acesta era și încă este un obicei al radioamatorilor, fiecare „staţie” având câte un indicativ unic format mai întâi din prefixul codificat (în România acestea sunt YO, YR, YQ sau YP), după care o cifră care indică regiunea din ţară şi o serie de 2-3 litere, indicativul unic, specific fiecărei staţii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.