vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update 4Fostul vameș Doru Țica condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare

    de Tudor Bogdan | 9 decembrie 2017, 7:28 PM | Știri Arad

    5

    Titlul inițial (26.04.2017): Fostul șef de tură din Vama Nădlac, Doru Țica – arestat pentru 30 de zile! Va ajunge în arestul IPJ

    Știri Arad. Celebrul Doru Țica, vameș, fost șef de tură la Punctul de Frontieră Nădlac în perioada de glorie a acestei meserii, de multă vreme om de afaceri, a fost reținut ieri seară de către procurorii DNA într-un dosar care, suntem siguri,  dă începând (chiar) de azi fiori reci multor „personalități” din Arad și Timișoara. Din primele informații aflăm că Țica ar fi intervenit să influențeze sentințele ce vor fi date de judecătorii Tribunalului Arad și Curții de Apel Timișoara în dosarul celor 18 polițiști de frontieră șpăgari din vămile din vestul țării. Doru Țica, care dealtfel și-a recunoscut faptele, urma să realizeze influența prin avocați, foști magistrați, foști colegi cu judecătorii la care urma să ajungă dosarul, care astfel urma să fie „rezolvat” întru binele polițiștilor șpăgari. Aceeași polițiști de frontieră care, după sentința de la Tribunalul Arad, din 19 aprilie, atunci când magistrații au anulat toate probele, au desfăcut sticlele de șampanie.

    Mai mult, aflăm și că există anumite discuții ambientale înregistrate în care se rostesc nume importante din mediul judiciar din Arad și Timișoara, în urma căror nu este exclusă detonarea unor adevărate bombe cu cuie care merg în multe direcții. Dealtfel, în cadrul discuțiilor „reținute” de procurori, se amintesc verbal (și „ambiental”!) soluții în dosare care au fost finalizate cu sentințe și altele în care finalul este foarte apropiat și în care sentințele sunt cunoscute dinainte, fiind „influențate” ca și… ghidonul unor biciclete (ce comparație…) când tragi de ele într-o parte sau în alta.

    Citește: Polițiștii de frontieră șpăgari jubilează. Zona dintre vămi este un duty-free penal sau, altfel spus, un „no man’s land”. Vezi sentințele!

    Așa cum se poate observa în linkul de mai sus, în urmă cu câteva zile, Tribunalul Arad a dat un verdict prin care a desființat pe de-a întregul dosarul celor 18 polițiști de frontieră șpăgari reținuți la un moment dat de DNA.

    Această reținere a vameșului Doru Țica poate declanșa – la un moment dat și chiar sperăm – cea mai mare explozie declanșată vreodată în sistemul judiciar din vestul țării.

    UPDATE – Comunicat DNA

    „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2017, a suspecților:
    ȚICA ANTON-DOREL și MĂRUNȚELU ȘTEFAN cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

    În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

    În perioada februarie – aprilie 2017, suspecții Țica Dorel Anton și Mărunțelu Ștefan, în schimbul unei sume de bani neprecizate, au promis rudei unei persoane trimise în judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție (martor în cauză) că-și vor exercita influența asupra magistraților, în sensul înlocuirii măsurii preventive și obținerii unei condamnări în regim suspensiv de executare față de aceasta din urmă.

    Costul influențării judecătorilor urma să fie stabilit ulterior, după înlocuirea măsurii arestării preventive, suspectul Țica Anton-Dorel declarându-se de acord cu suma de 25.000 euro propusă de martor.

    Suspecților Țica Anton-Dorel și Mărunțelu Ștefan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

    Cei doi urmează să fie prezentați la data de 26 aprilie 2017, la Curtea de Apel Timișoara, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

    Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

    UPDATE 2

    În urmă cu câteva minute judecătorii au admis propunerea procurorilor, ca Doru Țica și Ștefan Mărunțelu (verișorul unui fost judecător) să fie reținuți pentru 30 de zile în arest. Astfel, fostul vameș va fi dus la IPJ.

    UPDATE 3

    Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins contestațiile lui Doru Țica și Ștefan Mărunțelu, astfel că aceștia vor rămâne în arest.

    UPDATE 4

    Magistrații Tribunalului Timiș au dictat sentințele inculpaților Doru Ţica şi Ştefan Mărunţelu: aceștia au fost condamnaţi la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

    Cei doi au fost condamnați la închisoare de 2 ani și sase luni pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă. Judecătorii au suspendat pedeapsa, „plasându-i” sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani. În plus, ambii sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, Doru Ţica fiind nevoit să muncească 60 de zile în cadrul Primăriei Arad sau la Compania de Transport Public Arad, în timp ce Mărunţelu va executa tot 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Horticultura SA sau la Direcţia de Sănătate Publică Timiş.

    Sentințele nu sunt definitive.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Felicitări DNA! Ar fi super-tare daca ar salta si câțiva purtători de roba de la Arad. E plin de mizerii in instanțele frumosului nostru oraș. Va dați seama cat de corupti sunt judecătorii romaniei, daca un umflat care toata viata a luat spaga in vama, ajunge sa mituiască magistrați si sa negocieze sentințe favorabile pentru interlopi? Trăznească-va Dumnezeu de HOTI si de SPAGARI!!!!

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.