joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Filtrul de țigară poate fi transformat într-o baterie de mare randament, spun experții

    de Special Arad | 7 august 2014, 12:30 PM | Eco

    0

    Oamenii de știință spun că filtrele de la țigări ar putea fi folosite ca o baterie de înaltă performanță pentru alimentarea computerelor. Când vine vorba de fumat, puțini sunt cei care găsesc părți pozitive ale acestui viciu. Totuși, experții în tehnologii verzi din Coreea de Sud au găsit un beneficiu al țigării — filtrul poate fi transformat într-o baterie puternică, pentru stocarea energiei din surse regenerabile, potrivit Solar-Magazin.

    Potrivit unui document publicat în revista Nanotechnology, citat de rtcc.org, filtrele de țigări pot fi transformate într-un material pe bază de carbon, de înaltă performanță, unul care se potrivește perfect pentru stocarea energiei.

    Dispozitivele de stocare reprezintă o mare provocare în industria energiei din surse regenerabile, deoarece, spre deosebire de combustibilii fosili, energia eoliană și solară pot genera electricitate doar intermitent.

    Reciclarea mucurilor de țigară are un avantaj dublu — oferă o nouă soluție la problema stocării energiei, în timp ce se previne poluarea mediului.

    “Studiul nostru a arătat că filtrele de țigară pot fi transformate într-un material de înaltă performanță pe bază de carbon, folosind un proces simplu, care oferă în același timp o soluție verde pentru îndeplinirea cerințelor energetice ale societății,” a declarat profesorul Jongheop Yi de la Universitatea Națională din Seul, coautor al studiului.

    Cum se explică potențialul filtrelor de a stoca energie

    “Numeroase țări dezvoltă reglementări stricte pentru a evita trilioanele de filtre de țigară toxice și non-biodegradabile care sunt eliminate în mediu în fiecare an. Metoda noastră este un mod de a realiza acest lucru,” precizează Yi.

    În jur de 5.600 miliarde de mucuri de țigară sunt aruncate în mediul înconjurător în fiecare an, cele mai multe dintre ele fiind găsite după curățarea plajelor. Ele conțin substanțe chimice care provoacă cancer, cum ar fi pesticidele și nicotina.

    Odată arsă, țigara se transformă într-un material care are în compoziție o serie de pori mici, ceea ce îi conferă suprafeței capacitatea să stocheze cantități mari de energie.

    Astfel, filtrele pot fi folosite pentru a acoperi electrozii supercapacitorilor — componente electrochimice folosite pentru a stoca cantități mari de energie electrică — rezultând o baterie foarte eficientă, care ar putea fi integrată în computere, telefoane mobile și vehicule electrice.

    Utilizarea filtrelor de țigară pentru stocarea energiei ar conduce, bineînțeles, și la scăderea costurilor de producție.

    După testarea ideii, oamenii de știință au descoperit că materialul poate depozita mai multă energie electrică decât alternativele disponibile în comerț.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.