joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Festivalul Particles #2 – Butonul roșu și priza pierdută în tunelul timpului

    de Tomck@t | 26 iunie 2016, 4:46 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    5

    PARTICLES e genul acela de festival care ne arată că se poate și altfel. Așa cum se întâmplă în țările occidentale după care tânjim, ori în orașele mai mari din România pe care suntem invidioși… pe care le vizităm atunci când Aradul nu ne oferă alternative… și adevărul e că nu prea ne mai oferă. De când Ștrandul Neptun s-a transformat într-un mormânt al nostalgiei, tineretul din orașul nostru și-a îndreptat atenția, mai mult decât oricând, spre Timișoara, Cluj-Napoca, București. Orașe studențești în care viața vâjâie de energie, de entuziasm, de optimism și de nenumărate posibilități de distracție… într-un cuvânt, de tinerețe. Dar ce se întâmplă cu Aradul? Am ajuns, chiar în ultimul hal, un oraș de pensionari? Un oraș în care singurul eveniment major este Zilele Aradului, iar dacă nu e de un mic și o bere, dacă nu vine Inna și Antonia… stăm acasă și ne tăiem unghiile? Există un flux de energie creativă care să resusciteze Aradul din această letargie, din această lehamite? Mai există particule de speranță care să doboare granițele neputinței noastre și care să injecteze în venele Aradului vitalitatea… dinamismul de care are nevoie, dar care, în momentul de față, tinde să dispară pe zi ce trece?

    PARTICLES e genul acela de festival care ar putea să „apese butonul”. Și l-a apăsat. De două ori. De fiecare dată mai puternic. Plin de entuziasm anul trecut și plin de speranțe anul acesta. Dar sistemul electric tot nu s-a pus în funcțiune…

    Mai întâi trebuie să găsim priza…

    Dacă anul trecut festivalul „Particles” a accentuat revigorarea clădirii fostei fabrici TEBA, anul acesta, organizatorii, Asociația Citizenit, au mers și mai departe. Evenimentul de trei zile a fost (și încă mai este, astăzi) marcat în nu mai puțin de ZECE locații, încercând să se pună în practică o idee frumoasă, dar din păcate utopică în momentul de față: „PARTICLES CITY”.

    1st day particles (2)

    Dacă anul trecut, festivalul a reușit să atragă destul de puțină lume (statistic vorbind, un număr acceptabil, având în vedere că era prima ediție)… anul acesta a reușit și mai puțin de atât. Este deprimant… dar cine e de vină? Organizatorii… sau publicul arădean? Răspunsul se înțelege de la sine. Cine încearcă să facă o diferență, are două variante: reușește sau eșuează. Mai există și o a treia variantă: să încerce din nou. Iar „povestea” se repetă. Să sperăm că e cazul și la Particles. Tinerii arădeni se plâng că nu se întâmplă nimic în acest oraș, dar atunci când se întâmplă, strâmbă din nas, se instalează pe o terasă și se uită cum trec mașinile pe drum, iar aceia mai activi pleacă într-un alt oraș, unde chiar se-ntâmplă tot ce la Arad nu va funcționa, cât timp nu se schimbă această mentalitate defectuasă, această fiță a nehotărâtului leneș.

    Cât timp continuăm așa, festivalul Particles rămâne un eveniment de underground.

    Poate e mai bine. Toate la timpul lor. 

    M-a distrat… apropo… un sticker de pe un stâlp din oraș. Deasupra celor două abțibilduri Particles, era unul în formă pătrată pe care scria „Timpul să ne judece”. Chiar așa…

    1st day particles (9)

    Dar să vedem programul festivalului… că nu s-a terminat!

    Hala Olimp a fostei fabrici Teba, splaiul Mureșului dinspre cealaltă parte a Tebei, Turnul de apă, Uzina de apă, Sinagoga Neologă, Atrium Mall, Activ Club, gardul fabricii Astra de pe calea Aurel Vlaicu, pontonul Constructorul, plus o „locație” în continuă mișcare, tramvaiul de pe linia 3 pentru trei zile, aceste locații au „vibrat” după pulsul Particles, „acceptând” desfășurarea unor expoziții, workshopuri, piese de teatru experimental, dans contempran, proiecții de filme și, nu în ultimul rând, concerte în aer liber și petreceri nocturne, cu muzică deloc comercială.

    Citește și Goana după „particula” Imperio

    Citește și Londonezul venit la Arad să picteze zidul „Astra” tocmai de ziua lui. Interviu cu Dale Grimshaw despre arta stradală și Brexit

    Citește și Acel moment când înjuri Soarele că nu ți-a ieșit interviul: l-am abordat pe Mr. Cenz, dar n-am aflat mare lucru…

    Doi artiști de street art din Londra, Mr. Cenz și Dale Grimshaw, au adus în Arad ceva ce lipsește cu desăvârșire în urbea noastră… și anume pictura murală (primul a revigorat pereții interiori ai curții Teba, al doilea o parte din gardul fabricii Astra, vizavi de Atrium Mall), la Teba s-a putut vedea expoziția de fotografii „Provinciales” a lui Ciprian Hord, extrem de ciudata „instalație fonică” a lui Adi Matei („O lucrare”), instalația lui Călin Man, „Binging Kinema Ikon Serial” (o retrospectivă video a serialului de expoziții care se află, anul acesta, la sezonul al 3-lea), la Uzina de Apă s-a găsit expoziția semnată Anamaria Tatu, „Teba: Perspective”, iar la Turnul de Apă expoziția lui Adistu, „Bazinul Fractalilor”. Teba a dat loc dezbaterilor „FAQ: despre publicurile artei contemporane” alături de Andreiana Mihail și „Drepturi și bătălii urbane: graffiti, street art și accesul la spații” alături de Sabina Andron, dar și piesei de teatru experimental „White Rabbit, Red Rabbit”, jucată timp de trei zile, în fiecare zi cu un alt actor: în prima zi Carmen Vlaga, în a doua Ioan Peter (Pit) și astăzi, duminică, tânărul Rareș Hanțiu. Au fost proiecții de scurtmetraje la Sinagoga Neologă și la Turnul de Apă, iar astăzi, de la ora 21, la Activ Club se va proiecta filmul „Lumea e a mea”. Să nu uităm nici de Atrium Mall, acolo s-a dansat, ieri, în stilul „Gaga”, împreună cu un coregraf de la Batsheva Dance Company, Noam Eidelman, și tot acolo s-a văzut spectacolul de dans „Stage Psychosis” de Carmen Coțofană.

    Desigur, nu putea să lispească nici muzica.

    Vineri, pe splaiul Mureșului, lângă Teba, au concertat superbele trupe BAB (Timișoara), Temple Invisible (București) și Baba Dochia (Cluj-Napoca), iar în curtea Tebei, dinspre piața Olimp, au pus muzică Danaga, Punu, Seme, Lucu Chen și Admin. Sâmbătă, concertele au continuat cu trupele Grimus (Cluj-Napoca) și, capetele de afiș ai acestei ediții, Sofa Surfers (Austria), iar afterparty cu Musai Soundworks, Dannilov, Saboar și Alexandru Jijian.

    2nd day particles (87)

    Astăzi – ultima zi din Particles #2

    Din programul festivalului Particles a mai rămas astăzi piesa de teatru „White Rabbit, Red Rabbit” alături de Rareș Hanțiu (de la ora 17, la Teba), party în aer liber cu Selfmademusic (de la ora 18, tot la Teba), spectacolul de dans „Povestea cetățeanului turmentat și confruntarea cu continua…”, adusă la Arad de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematrografică „I. L. Caragiale” (UNATC) din București (de la ora 18:30, la Atrium Mall) și proiecția filmului „Lumea e a mea” (2015, regizor: Nicolae Constantin Tănase), la Activ Club, la ora 21. De asemenea, expozițiile mai sus menționate încă mai pot fi vizitate în cursul zilei de astăzi.

    „Priza pierdută”

    De-a lugul timpului, Aradul a fost un adevărat promotor în mai multe domenii, de la inginerie la artă, educație și sport. Doar câteva exemple: Preparandia (prima școală pedagogică românească din Transilvania), Teatrul lui Hirschl (primul teatru de piatră din țară), Arader Musik Conservatorium (al șaselea conservator muzical european și primul de pe teriotoriul actual al României), primul meci de fotbal, Asociația Vâslașilor Murăș (primul club de canotaj din Transilvania), fabrica Marta (prima fabrică de automobile din Ungaria și de pe teritoriul actual al României), Arădeanca (prima fabrică de jucării din țară), Victoria (prima fabrică de ceasuri din țară), prima linie ferată electrică din estul Europei și a opta din lume, pe ruta Arad-Podgoria.

    De multe ori, mai ales în istoria noastră recentă, Aradul a fost orașul experimentelor. Vezi proiectul artistic Kinema Ikon, care funcționează din anii ’70 până în ziua de azi, dar să nu uităm nici de muzică: pecicanul Dj Kool a fost printre primii „adepți” ai muzicii house din România, Clubul Seven Gates de pe Ștrand a fost o „parohie a muzicii electronice” extrem de rară în această zonă, ba chiar în toată țara, și… probabil foarte puțini știu faptul că, un alt gen al muzicii electronice, drum’n’bass (precum și primele semne ale dubstep-ului, care abia se dezvoltase în lume) a avut, tot în Arad, un mic grup de fani, în anii ’90, pe vremea când mulți habar n-aveau încă de acesta. Pe asta știu doar din auzite, dar unora poate le spune ceva numele de „TUB”.

    În ultimii ani, însă, am ajuns să fim codași în listă, pe toate palierele.

    Ba mai mult, nu reușim nici măcar să ținem pasul cu orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca sau București. Nici măcar cu un festival de muzică și artă contemporană. La ei se poate, pentru că au cu cine… sau mai bine zis: PENTRU cine. La noi, avem cu cine, dar nu prea avem pentru cine…

    Implicare și participare. Nu e vorba decât de atât. Degeaba ai un festival beton, dacă nu ai și public. Fără interes, ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre o direcție inversă, înapoi în timp… și nu e de mirare că astăzi, în Arad, nu mai putem să ne lăudăm decât cu „realizările” trecutului, la nivel de oraș. Asta dacă ne mai pasă.

    Deci apăsăm butonul roșu, tragem un semnal de alarmă în conștiința noastră colectivă… sau „dă-o naibii, las’ că-i bine și-așa”?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

        • Am fost la acest festival si intr-adevar reclama a fost 0.Pe fb au fost activi, stickerele alea minuscule nu le observa nimeni pe stalpi, niciun afis prin oras, doar 2 amarate de banere mari chiar la fabrica TEba.

          Festivalele in general incep vanzarea de bilete cu luni inainte si fac reclama agresiva.La TEba nu a fost cazul.

          Biletele la Teba au fost mai scumpe sau la fel ca la Music Travel, Festivalul Plai si altele. Intr-adevar Teba a fost cu mult peste ele, dar pentru Arad cred ca a fost putin cam scump.

          Clar e vina aradenilor care au mers masiv la „kitsch-ul” (parerea mea personala) de concert de la cetate. Culmea Falcone chiar atunci s-a hotarat sa faca concertul si culmea gratis. O fi doar o coincidenta? NOT!

          Sper sa nu ramana descurajati cei de la Citizenit si sa mai incerce, publicul aradean nu este cunoscator de arta contemporana (din pacate), poate cu timpul, cu o reclama mai mare si cu multa implicare din partea tuturor vom reusi cat de cat sa scoatem orasul asta din letargie/gri/betoane/mici/bere.

          +1 voturi
          +1
          -1
    1. 1 promovare slabă. Iubesc arta însă când trebuie să comunici publicului ceva faci lucrurile clare, ușor de înțeles. Am primit un pliant care îmi spunea de evenimente dar nimic de costuri. Partea asta am descoperit-o pe fb.

      2 muzică deloc comercială. Nu prinde decât la un mic număr de oameni. Dacă vrei public pui ceva cunoscut Si comercial plus ceva nou. Aici totul era nou. Mi-a luat ceva sa caut pe net despre sofa surfers, grimus etc. Nu aveam de unde sa stiu de ei. Pe grimus i-am văzut la apropoTV. Prea putin ca sa conteze. Cati altii s-au chinuit sa vadă cine sunt artistii de la Particles? Nimeni!

      3. Arta pt artisti. Cat timp cei pasionați de art vor gândi că arta nu e pt toti Si nu o vor adapta la mase Si mediu astfel de evenimente vor fi underground. A fost un eveniment KF pt KF. Ador KFul însă prea putini merg acolo. Sa faci un festival mare unde sa vrei sa vinzi bilete Si pentru altii decât clienții tăi din KF te obligă să faci o strategie care sa includă compromis sau mai bine zis marketing local.

      4. Prețul biletelor!? Pe lângă haosul în comunicarea evenimentelor a mai fost prețul biletelor. Deci organizatorii iti umpleau capul cu evenimente prost expuse Si la final aflai ca unele îs cu bilet. Si bombă: 25 de lei. WTF??? Adică duci artisti 100% necunoscuti pt 99,5% din arădeni Si ceri 25 de lei pt asta?! Sa nu mai spun ca în Teba din Piata Olimp era o saună de party tot la 25 de lei. Pana la urmă toată lumea a stat afară leșinată de căldură. Noroc cu barul din saună ca aveai de unde cumpăra ceva de băut. Fata de anul trecut … ai putut găsi ceva rece. Felicitări pt asta!

      Morala? Cineva a avut mult mai multi bani de tocat în acest festival decât interes de reușită. Sa fim serioși: doar nu s-au așteptat la o epidemie de cultură în Arad. Dar nici nu s-a dorit asta.

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.