Din luna august a acestui an, arădenii care fac curat în dulapuri și doresc să se scape de hainele nedorite, au la dispoziție mai multe containere care sunt puse tocmai pentru a colecta hainele nedorite, alimente neprisabile sau jucării.

Ideea este una lăudabilă, care ajută (ne place să credem) familiile nevoiașe, chiar dacă unele guri rele spun că aceasta este doar o modalitate pentru anumite firme să facă niște bani în plus, UE subvenționând firmele care se ocupă cu reciclarea materialelor textile.

Aceste containere sunt amplasate în mai multe locuri din Arad, în apropierea supermarketurilor și prin cartiere. Însă, unii arădeni au considerat că aceste containere sunt universale și le folosesc pe post de pubele de gunoi. Un lucru denotă un caracter mic, dezgustător, egoist și o lipsă crasă de educație. De ce să arunci gunoi într-un container pe care scrie clar ce se pune acolo: adică, haine, pantofi, jucării? De ce trebuie ca unii arădeni să fie atât de nesimțiți ? Asta sunt în esență. Nesimțiți. Dacă minimul de bun simț și de creier îți lipsesc încât să realizezi că poți ajuta un om și fără să faci absolut nimic (adică să nu arunci gunoiul unde nu își are locul!) cum altfel ai putea fi caracterizat?

Aceasta este una dintre probleme. A doua… dacă ești angajat al unei firme de colectare al materialelor textile folosite și găsești gunoi în containere de colectare, nu îl iei și îl pui pe jos lângă containerul pe care tocmai îl golești! Este o invitație pentru primul nesimțit de a arunca gunoiul ori pe jos, ori înăuntru în containerele de colectare ale materialelor textile. Simțul civic ar trebui să îl împingă pe acel angajat să ducă gunoiul la pubela de gunoi. Nu, nu e treaba lui ca angajat să ducă gunoiul aruncat de alții, la pubelă, dar este datoria cetățenească a oricărui român să își aducă aportul pentru un oraș mai curat.

Altfel firma de salubrizare a orașului trebuie să strângă și gunoiul second hand, adică cel mutat dintr-o parte în alta. Din păcate nu dintr-un container în altul ci direct pe jos.

Mihai Todoca, 19 octombrie 2016, 12:34 PM