vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Familii întregi cu viețile curmate de o legislație rutieră învechită care-i scapă de responsabilitate pe șoferii inconștienți

    de - | 19 noiembrie 2017, 5:21 PM | Naţional

    0

    Aproape 2.000 de oameni mor în accidente rutiere în România, în fiecare an. Statistica ne plasează în topul negativ al Uniunii Europene la acest capitol, dar și în privința numărului mare de persoane rănite. Asta trage un semnal de alarmă cu privire la gradul ridicat de nesiguranță rutieră.

    Cele mai multe dintre nenorociri s-au produs pe drumurile naționale din țară, unde în fiecare zi își pierd viața 5-6 persoane. 80 la sută dintre accidente se produs în orașe din cauza traversărilor neregulamentare, arată datele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC).

    „În România avem o legislaţie învechită în domeniul traficului rutier şi reglementări penale care nesocotesc cea mai importantă valoare într-o societate şi anume fiinţa umană. Noua reglementare penală care a generat scoaterea a aproximativ 90 % din accidente din zona de urmarire penală, a avut drept consecinţă o creştere exponenţială a indisciplinei rutiere. Incapacitatea arterelor rutiere de a îndeplini condiţii acceptabile de siguranţă, atât prin carenţele majore în calitatea benzii de rulare, cât şi prin limitata capabilitate de preluare a fluxului de vehicule, reprezintă o altă cauză principală a evenimentelor rutiere”, au precizat reprezentanții AVAC.
    Duminică, 19 noiembrie, are loc Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație. Potrivit Agerpres.ro, Tema propusă pentru 2017 este ”De la comemorare globală la acțiune globală pe perioada unui deceniu – Reducerea numărului de decese și leziuni grave cu 50% până în 2020”, potrivit site-ului www.worlddayofremembrance.org.

    Duminică dimineață, o femeie a murit în urma unui accident pe DN1, județul Sibiu. În apropierea localității Fântânița Haiducului, mașina pe care o conducea a fost izbită violent de un camion. Medicii chemați de urgență n-au mai reușit să o readucă la viață.

    O întreagă familie a murit, sâmbătă, într-un accident în Stamora Moravița, județul Timiș. Potrivit polițiștilor, un copil de patru ani, mama și unchiul acestuia s-au stins în urma impactului violent dintre mașina în care se aflau și un autotren.

    Tot sâmbătă, doi oameni au murit în urma unui accident în Rogova, Mehedinți. Mașina în care se aflau s-a ciocnit violent de un camion pe DN56A, care face legătura dintre Drobeta -Turnu Severin – Calafat. Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs din cauza unei depășiri neregulamentare.

    În urmă cu o săptămână, doi tineri, care urmau să se căsătorească, și-au pierdut viața, după ce au fost implicați într-un accident înfiorător între localitățile Ovidiu și Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

    Pe 14 octombrie, preotul Petrică Gavril, sora, cumnatul şi unul din copiii acestuia au murit într-un oribil accident produs pe DN2E, în județul Suceava. Mașina în care se afla părintele, alături de familia sa, a fost izbită violent de autoturismul condus de un șofer cu alcoolemie uriașă.

    Statisticile cu privirile la numărul persoanelor care au decedat în accidente rutiere sunt înfiorătoare. Numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori a fost anul trecut în România de 97, în ușoară creștere față de 2015, notează digi24.ro.

    Nivelul este aproape dublu față de media Uniunii Europene de 50 de decese la un milion de locuitori. Singura țară care ne depășește este Bulgaria cu 99 persoane decedate la un milion de locuitori.

    Unul dintre factorii explicativi este lipsa autostrăzilor. Potrivit unui raport al Comisiei Europene cu privire la victimele accidentelor rutiere, o mică parte a deceselor au loc pe autostrăzi, unde coliziunile frontale, considerate cele mai periculoase, sunt foarte rare.

    Lipsa autostrăzilor din România îi determină pe șoferi să circule pe șosele care cel mai adesea nu dispun de separatoare de sens. În cele mai multe cazuri, depășirile riscante, prin pătrunderea pe contrasens, au dus la producerea de accidente mortale.

    sursa: libertatea.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.