Duminică, prea creștinul ‘nost primar, prea onestul edil, prea primarul primar Ghiță Falcă a fost la un miting al liberarilor în București. Lumea și țara, frunza și iarba, ce mai o dăm încolo și încoace? ‘Jde mii de oameni au venit să îl asculte, să îi pape fiecare cuvințel.

Câtă mărire, câtă iubire a valorilor liberale! Parcă erai într-o biserică de negri unde se băga muzică gospel. Ah, de-ar fi fost măcar așa… Coloana sonoră pe care Falcă și-a expus repertoriul a fost desprinsă dintr-un film de Stephen King, undeva între „Children of the corn” și o reclamă la o asigurare de viață. Se uitau bieții oameni la apucatu’ ăsta de pe scenă și se gândeau dacă cianura vine și în variantă „de supt”.

Luminile care veneau undeva din josul scenei, îi luminau fața exact ca și lui Johnny al lui Kubrick din „The Shining”.

heres-ghita

Ajuns pe scenă, Falcă era în elementul lui, ca un pește în apă, ca o babă lângă moaște, ca un paloș în mâna lui Mircea. „Noi suntem oamenii care am învățat, de mici, rugăciunea Tatăl nostru” (muzică de pian în fundal, lacrimi, ologii au început să meargă, orbii să vadă, muții să vorbească), „Cu imnul național în suflet, vă doresc ca Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți! Să binecuvânteze România! Să binecuvânteze familiile din România! Și împreună… să fim puternici! Pentru viitor! Noi și România, ÎNAINTE!”. Mulțimea în delir, cereri în căsătorie pe loc, nașteri instantanee, o nebunie, dom’le! Spectrul lui Sergiu Nicolaescu făcându-și loc prin mulțime: „Cu tine trebuia să fac Mihai Viteazul!”.

Finalul apoteotic, demn de Nunta lui Figaro, a dus în final la lărgirea granițelor României cu 300 de km în toate direcțiile, iar Ungaria a declarat limba națională oficială cea română!

Dragoș Pătraru a punctat perfect: „A sunat Evul Mediu să își ceară ideile înapoi!”

Mihai Todoca, 8 noiembrie 2016, 4:13 PM