joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Facilități acordate studenților care înființează o firmă

    de Special Arad | 20 mai 2014, 3:22 PM | Business

    0

    Site-ul grupului de firme europene ASCENT publică un material interesant, în atenția studenților care vor să înființeze o firmă.

    Conform HG nr. 166/2003, studenții beneficiază de o serie de facilități în momentul în care decid să deschidă o afacere proprie. Dar, pentru a beneficia de aceste avantaje, trebuie să aducem în discuție condițiile ce trebuie îndeplinite de studentul care înființează o firmă. Așdar, pentru a avea acces la facilități în primul rând e obligatoriu ca:

    tânărul întreprinzător să urmeze cursurile unei forme de învățământ superior la o instituție de învățământ acreditată – indiferent că această instituție este de stat sau particulară și indiferent dacă este vorba de studii de scurtă sau lungă durată, de aprofundare sau masterat;
    să fie cel puțin în anul II de studiu și să fi promovat toate obligațiile prevăzute de Senatul Universității;
    să nu fi depășit vârsta de 30 de ani.
    Totodată, trebuie menționat că aceste facilități fiscale se acordă o singură dată, pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alți studenți care îndeplinesc și ei condițiile specificate mai sus. Facilitățile nu se acordă însă în cazul dobândirii unei firme prin cesiunea părților sociale de la o altă persoană.

    Dovada faptului că studentul îndeplinește condițiile stipulate în lege se face cu o adeverință eliberată de secretariatul facultății al cărei student este solicitantul. Legea Învățământului definește clar termenul de student, care include și nivelul postuniversitar, masteranzii si doctoranzii. Cu toate acestea, se pare că sunt cazuri în care Oficiul Registrului Comerțului din anumite județe a refuzat să acorde aceste facilități masteranzilor sau doctoranzilor, deși sunt obligați să o facă, atât timp cât solicitantul îndeplinește toate condițiile.

    Să trecem în vedere acum scutirile de la plata taxelor si tarifelor de care beneficiază studenții:

    taxele si tarifele pentru operațiunile de înmatriculare efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului prin oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, tarifele pentru operațiunile efectuate de Biroul unic din cadrul oficiilor registrului comerțului, precum și tarifele pentru serviciile de asistență prestate de oficiile registrului comerțului la înregistrarea constituirii comercianților;
    taxele si tarifele pentru autorizarea funcționării comercianților, solicitate la constituire;
    taxele și tarifele pentru obținerea de la administrația publică locală a autorizației de desfășurare a unor activități economice în mod independent;
    taxele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunțate de judecătorul-delegat la Oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunal;
    taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor în cazul cărora este prevazută obligativitatea încheierii acestora în formă autentică:
    când printre bunurile subscrise ca aport în natură la capitalul social se află un teren;
    când forma juridică a societății comerciale implică răspunderea nelimitată a asociaților sau a unora dintre ei pentru obligațiile sociale;
    când societatea comercială se constituie prin subscripție publică.
    În cazul în care, într-o perioadă de până la 3 ani de la înființarea (înmatricularea) firmei, intervine cesionarea sau înstrăinarea parțială ori totală a părților sociale sau a acțiunilor deținute la societățile comerciale constituite astfel, studentul are obligația restituirii integrale a sumelor reprezentând taxele și tarifele pentru care s-a acordat scutirea de plată.

    Interesant este faptul că în aproape 11 ani de când funcționează această lege, studenții au înființat aproximativ 20.000 de societăți comerciale pentru care au primit de la stat facilitățile acordate în baza HG nr. 166/2003, dar aproape 6.000 dintre acestea au și fost radiate între timp. Cei mai mulți studenți antrepenori sunt în Cluj, acolo unde există aproximativ 1.200 de astfel de societăți comerciale, oraș urmat în această ierarhie de București și Iași. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, cele mai multe dintre firmele înființate au ca domeniu de activitate comerțul, urmate fiind de cele cu caracter științific.

    De asemenea, trebuie să precizăm că studenții cetățeni străini care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior pe teritoriul României NU beneficiază de prevederile HG nr. 166/2003.

    Așadar, dacă ești student și citești acest articol, dacă ai puțin curaj și o idee revoluționară, îți poți lua inima în dinți și poți deveni antreprenor, fără costuri în ceea ce privește start-up-ul juridic al firmei. Iar dacă ideea ta de business e sănătoasă, cu siguranță vei avea parte de o experiență nouă ce se va dovedi utilă pe viitor, în contextul în care poți fi înconjurat de o rețea impresionantă de oameni și resurse, respectiv ai șansa să-ți dezvolți o serie de abilități necesare dezvoltării unei afaceri pe termen lung.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.