joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Excepționalul loc 2 în clasamentul național spune totul despre Judecătoria Arad, aflată la ora bilanțului

    de Alin Olteanu | 18 februarie 2016, 4:15 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Știri Arad. Președintele Judecătoriei Arad,  Flavius Virgiliu Bradin, flancat de Alex Serban și Norel Popescu, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, a susținut o conferință de presă pentru a prezenta bilanțul instituției. Fără doar și poate că anul 2015 a fost, pentru Judecătoria Arad, unul al performanței, având în vedere că, într-un clasament oficial al instanțelor aflate în municipii reședință de județ, aceasta s-a clasat pe un excepțional loc doi. „Ne-am situat foarte bine la toate cele cinci categorii de eficiență și sunt mândru de instituția pe care o conduc. Și v-o spun pentru că, știți cum e, dacă nu te lauzi singur, de obicei nu te laudă nici ceilalți” – a subliniat președintele Bradin de la bun început.

    Ulterior, acesta a prezentat Raportul de activitate pe anul 2015 – pus la dispoziția presei – care cuprinde cifre statistice cu care chiar nu dorim să vă plictisim. Dar, totuși, câteva „sublinieri” vom face și noi.

    În anul 2015

    pe rolul instanței au fost înregistrate 16581 de cauze noi, cu 5381 mai puține decât cele înregistrate în anul 2014. Dacă la numărul cauzelor nou intrate se adaugă stocul de dosare provenit din anii anteriori (rămase nesoluționate până la 31 decembrie 2014), volumul total de activitate aferent lui 2015 a fost de 20.307 cauze. Activitatea instanței, în 2015, a fost asigurată, în medie, de 29 de judecători.

    Rata de soluționare a dosarelor (primul dintre indicatorii în urma cărora e realizează topul) este calculată ca fiind raprotul dintre dosarele finalizate în perioada de un an de zile și dosarele nou intrate în aceeași perioadă. Astfel, în anul 2015, Judecătoria Arad a avut un indice general de operativitate de 101,88 % conform variantei de calcul impuse de CSM.

    Vechimea dosarelor în stoc (al doilea indicator) este foarte clar ce înseamnă… Totuși, subliniem că e vorba suma dosarelor aflate pe rol la finele perioadei de referință și nefinalizate, mai vechi de un an pentru curțile de apel și 1 an și 6 luni pentru celelalte instanțe. La Judecătoria Arad, la finalul lui 2015, erau înregistrate 86 de cauze mai vechi de 1 an, mai multe cu 35 față de 2014.

    Ponderea dosarelor închise este cel de-al treilea indicator după care CSM-ul se ghidează în a lua decizii administrative într-o Judecătorie. Această pondere reprezintă suma dosarelor soluționate în termen de mai puțin de 1 an de la înregistrare raportat la suma tuturor dosarelor soluționate în perioada de referință la o anumită instanță, exprimată procentual. La Judecătoria Arad: Foarte eficient – peste 80%; Eficient – între 70% și 80%; Satisfăcător – între 65% și 70%; Ineficient – 65%.

    Durata medie de soluționare, reprezentând timpul mediu scurs între data înregistrării dosarului și data închiderii documentului final, este al patrulea indicator și, în cazul Judecătoriei Arad, „calificativul obținut este foarte eficient”.

    Ultimul indicator, Redactările peste termenul legal, reprezintă procentul instanței respective de redactare peste termen a dosarelor finalizate cu document de tip final Hotărâre și se prezintă astfel: Foarte eficient – sub 10%; Eficient – între 10% și 15 %; Satisfăcător – între 15% și 25%; Ineficient – peste 25%.

    Ceea ce ni s-a părut interesant

    și chiar am adresat judecătorilor o întrebare în acest sens, este că a crescut indicele de casare în materie penală. În prezentarea de-a dreptul profesionistă pe care au pus-o la dispoziția noastră, printată dar și, ulterior, electronic, se spun următoarele: „Principala cauză care a dus la creșterea indicelui de casare  fost interpretarea diferită dată de Judecători Arad și Tribunalul Arad în ceea ce privește cererile și propunerile de liberare condiționată. În cele mai multe situații judecătorii de la secția de la secția penală a Judecătoriei Arad au interpretat mult mai restrictiv normele în materie, respingând în general propunerile de liberare condiționată, iar judecătorii din cadrul Tribunalului Arad au admis contestațiile persoanelor condamnate dispunând liberarea condiționată”. Flavius Bradin, președintele Judecătoriei Arad, a răspuns întrebării noastre privind cauzalitatea diferențelor de opinii între magistrații de la Judecătorie și cei de la Tribunal: „În 2014, indicele de casare a fost de 7%. În 2015 – 20%. Vă pot explica această creștere prin introducerea noilor Coduri de procedură. Noile coduri au fost niște instrumente juridice care nu au fost foarte coerente. Norma de drept nu a fost atât de clară, asta conducând la interpretări mult diferite”.

    P.S. Singurul aspect pentru care nu am fost de acord cu magistrații care au susținut conferința de presă… Au uitat de șampanie. Și suntem siguri că aceasta, urmare rezultatelor obținute de Judecătoria Arad, a curs din belșug în fața membrilor CSM și a celorlalți magistrați (:))

     

     

     

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.