vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ești de acord cu acest Top al celor celor mai inteligenţi 40 de oameni din istorie? Einstein este pe locul doi, iar un criminal notoriu îi „anihiliează” pe Mozart, Darwin sau Platon…

    de - | 28 august 2016, 1:14 PM | Stuff

    0

    Inginerul din Chicago Libb Thima a realizat o listă a celor mai inteligente persoane din istorie care au schimbat lumea prin invențiile sau creațiile lor, ori pur și simplu prin modul lor de gândire ieșit din comun. Clasamentul are anumite lacune, totuși. Nivelul de IQ nu este neapărat criteriul principal în această ierarhie, deși uneori tocmai acest aspect este definitoriu, dar ceea ce este cu adevărat dubios este faptul că anumite minți iluminate chiar lipsesc cu desăvârșire.  

    În listă nu se găsesc, de exemplu, Charles Darwin şi Stephen Hawking, nici măcar Mozart sau Beethoven… Nici Pascal, nici Descartes, Nici Sartre, nici Aristotel sau Platon… și nu numai.

    error 404 genius not found
    Pe de altă parte, unii consideră că inteligenţa lui Shakespeare nu poate fi comparată cu cea a lui Marie Curie. În listă sunt incluse personalităţile cu o rată a IQ-ului peste 200, deși nu au „schimbat lumea” neapărat.

    Un alt aspect blamat este faptul că în timpul lui Nicolaus Copernicus nu existau teste pentru măsurarea IQ-ului, însă Thims a precizat că a utilizat metodologia COX pentru a prezice IQ-ul personalităţilor istorice.

    Mai jos găsiţi lista celor 40 „cei mai inteligenţi oameni din lume”:

    1. Lista îl clasează pe Johann Goethe drept cel mai deştept om din istorie, cu un IQ între 210 și 225. Acesta a creat prima teorie a evoluţiei și a pus bazele chimiei. De asemenea, a fost un geniu literar, abilitate reflectată în opera „Faust”.

    Goethe_(Stieler_1828)

    2. Recunoscutul fizician şi creatorul teoriei relativităţii Albert Einstein este al doilea cel mai inteligent om din istorie potrivit acestui clasament, cu un IQ între 160 și 225

    einstein

    3. Pe locul trei se clasează Leonardo da Vinci, pictorul renascentist, arhitect, muzician, matematician, care a realizat portretul Mona Lisei şi şi-a imaginat elicoptere înainte ca acestea să fie inventate.

    Leonardo da Vinci

    4. Issac Newton se clasează pe locul patru. Celebrul fizician şi matematician englez care a formulat teoria gravitaţiei şi legea mişcării corpurilor avea IQ-ul între 190 și 200.

    Newton

    5. James Maxwell avea un IQ între 190 şi 205. Un fizician celebru, predecesorul teoriilor lui Einstein. Acesta a dezvoltat teoria radiaţiilor electromagnetice.

    James_Clerk_Maxwell

    6. Rudolf Clausius a fost un fizician german care a creat a doua lege a termodinamicii. De asemenea, a fost primul care a sugerat că moleculele sunt realizate din atomi. Acesta avea un IQ între 190 și 205.

    Rudolf Clausius

    7. Nicolaus Copernicus, matematicianul şi astronomul polonez a creat un nou model al Universului, poziţionând Soarele în centrul acestuia. IQ-ul lui este estimat între 160 şi 200.

    Nicolaus Copernicus

    8. Gottfried Leibniz avea un IQ între 182 şi 205, a fost un filozof german care a adus un aport important în câmpul fizicii şi al limbajului, dezvoltând o nouă lege a mişcării şi o filozofie a limbajului.

    Gottfried Wilhelm von Leibniz

    9. Cu un IQ între 200 şi 300, Wiliam Sidis este unul dintre copii geniu, considerat inspiraţie pentru filmul „Good Will Hunting”.

    William Sidis

    10. Thomas Young se situează pe locul zece cu un IQ între 185 şi 200. A realizat descoperiri în cadrul anatomiei umane şi în optică, inclusiv schimbarea formei ochiului atunci când focusează un obiect.

    Thomas Young

    11. Carl Gauss avea un IQ între 250 şi 300. Matematicianul de origine germană a fost un copil minune care a contribuit în câmpul algebrei şi a statisticilor.

    12. Galileo Galilei, faimosul matematician italian, a descoperit că Venus trece prin mai multe faze, iar Jupiter ar avea patru aştrii selenari. IQ-ul acestuia este estimat între 180 și200.

    13. Leonhard Euler este considerat a fi fost forța dominantă a matematicii secolului al XVIII-lea și unul dintre cei mai remarcabili matematicieni și savanți multilaterali ai omenirii, având un IQ între 180 și 200.

    Leonhard Euler

    14. Nikola Tesla, inventatorul bobinei Tesla şi a sistemului de telecomunicaţii transatlantic, IQ-ul acestuia fiind între 140 și 310.

    Nikola Tesla

    15. Wiliam Shakespeare avea un IQ estimat de 210 și este cunoscut ca cel mai bun scriitor englez, realizând cele mai cunoscute opere din lume.

    16. Francois-Marie Arouet este considerat unul dintre cei mai buni scriitori francezi. Acesta a fost un critic al lui Descartes, IQ-ul său fiind între 190 și 200.

    17. Ettore Majorana, fizicianul italian, unul dintre experţii care au descoperit reacţia particulelor subatomice, IQ-ul său situându-se între 183 și 200.

    18. Suedezul Emanuel Swedenborg avea un IQ de 165-210, recunoscut în special pentru munca sa teologică, dar a fost, de asemenea, om de știință, om politic, filosof, inginer de mine, militar, astronom, medic, zoolog, anatomist, economist și deputat. A fost supranumit de către Balzac „Buddha al Nordului”.

    19. Christopher Hirata a fost un copil minune, astrofizician angajat de NASA la doar 16 ani pentru a cerceta colonizarea planetei Marte, IQ-ul său fiind de 225.

    Christopher Hirata

    20. John Stuard Mill, a fost un filosof britanic al epocii victoriene, unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului. IQ-ul acestuia este estimat între 180 și 200.

    21. Terence Tao, poreclit „Mozart al matematicii”, a fost un copil minune care a contribuit la teoriile numerelor şi analiza armonică. Cu un IQ între 211 și 230, Tao a devenit profesor titular la vârsta de 24 de ani.

    Terence Tao

    22. Hypatia din Alexandria a fost o femeie astronom şi matematician din secolul al-IV-lea. Aceasta a fost ucisă pentru ideile sale futuriste. IQ-ul ei este estimat între 170 şi 210.

    Hypatia_Great_Female_Philosopher_Alexandria

    23. Hugo Grotius avea un IQ de 200, fiind primul avocat din listă. Juristul olandez a contribuit la realizarea legilor internaţionale.

    Hugo Grotius

    24. Thomas Wolsey, având acelaşi IQ ca predecesorul său, secundul lui Henry al VIII-lea, a reuşit să controleze statul şi biserica din umbră.

    25. Marie Curie, chimista şi fiziciana poloneză, pionier al cercetărilor radioactivităţii. A fost prima femeie care a câştigat două premii Nobel, IQ-ul său fiind între 180 și 200.

    Marie Curie

    26. Francis Galton avea un IQ de 200. A fost inventatorul hărţilor meteo moderne şi a fost primul care a sugerat că prin amprente poate fi prins un criminal.

    27. Kim Ung-Yong are un IQ între 200 şi 210. A fost un copil geniu, s-a vehiculat că la trei ani a început cursurile universitare şi la patru ani a învăţat să vorbească patru limbi.

    Kim-Ung-yong

    28. Edith Stern este încă un copil geniu cu un IQ între 200 şi 203. Stern a fost crescută de tatăl său pentru a deveni omul perfect, a început facultatea la vârsta de 12 ani.

    Edith SternGW654H328

    29. Dylan Jones a avut un IQ de 200, a absolvit facultatea la vârsta de 16 ani în Colorado. Peste un an, a intrat la Denver School of Medicine al Universității din Colorado, unde studiază neurochirurgia. Cunoaște limbile latină, franceză, spaniolă și germană. Într-un interviu pentru Colorado School of Mines Magazine, tânărul a spus că vrea să învețe inclusiv limba rusă, pentru că „alfabetul chirilic conține caractere complet diferite. Vreau această extra-provocare!”.

    Dylan Jones copy

    30. Sho Yano avea acelaşi IQ ca cel al predecesorului său în acest clasament. A fost cel mai tânăr student de la Universitatea din Chicago (la 9 ani!) și a fost distins cu titlul summa cum laude după trei ani. Yano și-a continuat studiile la prestigioasa Pritzker School of Medicine al Universității din Chicago la 12 ani, iar la vârsta de 21 a devenit cel mai tânăr student din istoria instituției care a obținut diploma de medic. Are, de asemenea, un doctorat în genetica moleculară și în biologia celulară, potrivit Los Angeles Times.

    Sho Yano

    31. Michael Grost a intrat la Michigan State University la 10 ani, iar mai târziu, la 23 de ani, a terminat studiile doctorale în matematică la prestigioasa Universitate Yale. Acum lucrează în IT.

    B4P4XfPIEAEb1xb

    32. Naida Camukova s-a născut în Moscova în 1976. IQ-ul său este de 200, este profesoară la Universitatea Bahçeşehir din Turcia. Vorbește fluent şapte limbi (rusă, engleză, franceză, turcă, germană, arabă și persană) și cunoaște perfect opt dialecte turcești.

    Nadia Camukova

    33. Michael Kearney este un alt copil geniu, în mod interesant însă, Kearney a fost diagnosticat cu ADHD. IQ-ul lui se ridică de la 200 la 325! Până la vârsta de 22 de ani a obţinut patru licențe (în antropologie, IT, geologie și chimie) și un doctorat în chimie.

    Michael Kearney

    34. Adragon De Mello avea un IQ de 400, fiind un copil geniu care a terminat universitatea la 11 ani.

    Adragon De Mello

    35. Ainan Cawley este un copil minune britanic. Are 14 ani și are deja un IQ cotat la 263-349. La 9 ani, Cawley a putut calcula din cap constanta Pi la 518 secimale.

    Ainan Cawley

    36. Marnen Laibow Koser avea un IQ de 268 încă din copilărie! Este unul dintre copii geniu care astăzi lucrează ca web developer şi compozitor.

    Marnen Laibow Koser ok

    37. Nathan Leopold avea un IQ între 200 şi 210. Copilul geniu a  devenit un criminal, împreună cu Richard Leob a ucis un băiat pentru a realiza „crima perfectă”.

    Nathan Leopold

    38. Christopher Langan a fost cunoscut ca cel mai deştept om din America. Acesta a dezvoltat Modelul cognitiv şi teoretic al Universului.

    Christopher-Michael-Langan-

    39. Marilyn vos Savant a avut un IQ între 127 şi 228, a fost un copil minune care a devenit scriitor.

    Marilyn vos Savant

    40. Rick Rosner este un geniu neconvenţional, acesta a fost mai întâi un striper, apoi vedetă TV, are un IQ între 140 şi 250.

    Rick Rosner

    În listă sunt incluse numeroase femei, dar mult mai puţine decât bărbaţii, deoarece femeile nu au avut parte de acelaşi nivel de educaţie, explică Libb Thima, alcătuitorul topului.

    Sursa: DescoperăBusiness Insider

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.