vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Erorile de la ANAF. Cine este de vină pentru impozitarea alocațiilor pentru copii

    de Special Arad | 10 ianuarie 2015, 3:44 PM | Naţional

    1

    Programele de gestiune și contabilitate ale ANAF nu permit în totalitate administrarea eficientă a impozitelor și taxelor, sublinia un raport al Curții de Conturi încă din 2012. Aceasta ar putea fi una dintre explicațiile pentru care softul celor de la ANAF a emis din oficiu decizii de impunere pentru alocațiile a mii de minori, așa cum s-a întâmplat în județele Alba și Argeș, potrivit Digi24.ro.

    Un astfel de program se elaborează în cel puțin un an și trebuie testat tot atât timp, spun specialiştii în domeniu. Numai ca în cazul de față nu a fost timp pentru așa ceva.

    „Ce să facem? Contestaţii şi vedem ce-om face după aia. În România se poate orice. Dăm în judecată dacă nu, nu?”. De două zile aceasta este atmosfera la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș. Mii de părinți au primit pe numele copiilor somații de plată pentru banii strânși din alocație. De vină pentru acestă situație este un program de calculator folosit de funcționarii ANAF. „SAIVEN”, adică Sistemul de Administrare a Impozitului pe Venit, a generat automat mii de decizii de impunere, chiar dacă din alocațiile pentru copii nu se pot reține contribuții pentru sănătate, potrivit legii.

    „Softul se numește „REGCAS” adica regularizarea CAS-ului și e în cadrul programului „SAIVEN”. S-au emis deciziile de impunere anuală pentru contribuția pe sănătate pe anul 2012, întrucât în anul 2012 a fost preluată baza de date de către organele fiscale de la Casele de Sănătate”, spune Iulia Mireșteanu, purtător de cuvânt al ANAF Alba.

    Integrarea bazelor de date cade în sarcina specialiștilor Direcției generale a tehnologiei informației din cadrul ANAF, structură specializată în crearea unor astfel de softuri.

    „Toate erorile de sistem își au ca și cauze fie introducerea eronată a datelor, fie o greșeală a realizării softului respectiv”, spune Mugur Popescu, specialist dezvoltare de aplicații de gestiune și contabilitate.

    Specialiştii în domeniu susțin ca elaborarea unui astfel de program pe calculator poate dura și un an, în funcție de complexitate.

    Citește mai mult pe Digi24.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Este o minciună ordinară dată în presă de cei de la ANAF județean Arad,cum că erorile s-au săvârșit numai la alocațiile de copii…..și că nu s-au trimis în județ plicurile respective! Au primit aceste plicuri o grămadă de oameni,foarte mulți care nu aveau venituri de natura celor care să justifice impunerea! Bunăoară,o vecină de-a mea,care nu a lucrat niciunde în viața ei,nu are pensie,nu a realizat alte venituri (trăește din pensia militară a soțului) a primit de plată uniforma sumă de 468 lei (bază de calcul pe total an 2012 de 8400lei)…..această sumă a fost trimisă ca și plată la mii de oameni din țara asta! Ce ar merita acești directori incompetenți,mincinoși etc. în frunte cu seful lor Deaconu de la București?! Demisia ar fi prea puțin….

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.