Update ERATĂ. Nu a fost tornadă ieri în Serbia, în zona Ruma, ci o furtună puternică

  de - | 21 septembrie 2017, 10:11 AM | Regional

  0

  ERATĂ – Trebuie să ne cerem scuze față de cititorii noștri pentru o eroare neintenționată survenită ieri prin articolul „Tornadă la 250 de kilometri de Arad! Imagini video incredibile | Live”. S-a produs o tornadă în Serbia, într-adevăr, dar duminică (vezi videoclipul aici sau un articol pe această temă aici / Google Translate ar putea fi de folos, cât de cât), iar confuzia de ieri (miercuri) a provenit din informația publicată pe site-ul Vocea.biz, un site de știri în general de încredere, care a relatat că „Pe data de 19 septembrie a avut loc un fenomen la fel de extrem, o tornadă, în Serbia, în regiunea Belgrad, iar pe data de 20 septembrie totul s-a repetat, în orașul Ruma” (vezi aici). 

  Mai mult, ca o dovadă că primele informații nu sunt întotdeuna exacte și sursele, uneori, pot fi înșelătoare, știrea părea să fie întărită de către mai multe publicații online de peste graniță, toate amintind de o tornadă lângă orașul Ruma (ce-i drept, fără dovezi video, altele decât cele surprinse de cetățeni, filmulețe în care nu se putea distinge clar dacă era o tornadă cu mult praf ridicat în jur sau doar o furtună puternică).

  Printre site-urile de știri care au răspândit știrea se numără Telegraf.rs din Serbia și publicațiile Dnevni Avaz, respectiv Novi din Bosnia și Herțegovina.


   

   

  20 septembrie – Tornadele fac ravagii la graniţele României. Şase persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost rănite, iar una este dispărută în Dunăre în urma unei furtuni puternice produsă ieri în Serbia, în regiunea Belgrad, scrie Banatul Azi.

  Astăzi, o nouă furtună a făcut prăpăd în Serbia, mai precis în oraşul Ruma. Imaginile terifiante cu o tornadă care mătură zona au fost publicate pe reţelele de socializare.

  Meteorologii nu exclud apariția unor tornade și în România.

  Tornadele fac ravagii la granițele României!ULTIMĂ ORĂ!
  Tornadele fac ravagii la granițele României! Zeci de oameni în stare gravă: https://goo.gl/EoEo4X
  Meteorologii nu exclud apariția unor noi tornade în România: https://goo.gl/EoEo4X

  Posted by Vocea.biz on Wednesday, September 20, 2017

  După furtuna violentă din județele Arad și Timiș, care a făcut ca vântul să sufle timp de un sfert de oră cu 100 de kilometri pe oră și care a făcut prăpăd în cinci județe, opt oameni au murit, iar alți 147 au fost răniți. Meteorologii, încercând să dea o explicație, susțin că urgia a avut loc deoarece un front atmosferic rece s-a abătut asupra vestului țării, unde existau temperaturi asemănătoare mijlocului verii, scrie Vocea.biz.

  Meteorologul Constanța Vâlciu a declarat pentru libertatea.ro că „a fost un front atmosferic rece care a intrat peste un sol foarte cald. În vestul țării, temperaturile au fost de peste 31-32 de grade după-amiază și automat că s-a format acest vânt. Vântul s-a intensificat atât de puternic din cauza solului foarte cald și a masei de aer rece care a intrat odată cu frontul”.

  Dust storm (haboob) on a severe HP supercell over Stara Pazova, Vojvodina, N Serbia yesterday, Sept 17! WOW! Video: Dora Petelić / @Severe Severe Weather Serbia

  Posted by Severe Weather Europe on Monday, September 18, 2017

  Brutal downbust causing a severe dust storm in Belgrade, Serbia on Sept 17th. Video by Lorand Szasz

  Posted by Severe Weather Europe on Tuesday, September 19, 2017

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.