joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Epidemia de Ebola ar putea fi oprită printr-o metodă neconvențională

    de Raluca Medeleanu | 24 august 2014, 3:22 PM | Internaţional

    0

    Până acum, cele 2240 de cazuri suspectate și confirmate ale virusului Ebola din Africa de Vest, au produs 1229 decese (și se crede că numărul real depășește cel al rapoartelor). Epidemia este într-o continuă creștere, iar variantele de tratament sunt limitate, neexistând niciun medicament antiviral eficient.

    Organizația Mondială de Sănătate a ajuns să ia în considerare tehnici neconvenționale pentru a domoli răspândirea maladiei, iar acum două săptămâni s-a aprobat folosirea unor tratamente experimentale. Organizația Mondială de Sănătate dezbate acum aprobarea administrării sângelui celor care au supraviețuit virusului Ebola în cei bolnavi, dintr-un efort de a transfera prin acest procedeu anticorpi.

    Atunci când un agent patogen pătrunde în corp, sistemul imunitar este capabil să-l recunoască prin intermediul proteinelor aflate la suprafața patogenului (substanță numită antigen). Sistemul imunitar produce astfel anticorpi ce luptă împotriva lui și e capabil să memoreze antigenul în cazul reîntoarcerii virusului.

    Transfuzia de sânge de la o persoană care a reușit să învingă Ebola ar oferi anicorpi pentru a lupta împotriva infecției. Metoda cunoscută sub numele de „ser de convalescent” a înregistrat succes în cazul altor boli, dar nu există nicio garanție că ar funcționa și în cazul virusului Ebola.

    Studiile privind „serul de convalescent” sunt limitate. În 1995 a existat o epidemie de Ebola în Zair (Republica Democrată Congo de astăzi). Epidemia a fost cauzată de aceași tulpină a virusului care face și astăzi ravagii, însă rata mortalității era de 80% în schimbul celei de 55% a prezentei epidemii. Metoda transfuziei de sânge a fost testată atunci pe opt indivizi, din cinci zone diferite, iar șapte dintre ei au supraviețuit. Rezultatul pare să fie o dovadă convingătoare că metoda ar funcționa. Dar situația nu este chiar așa.

    Celor șapte pacienți li s-a administrat serul după 7-15 zile de la apariția primelor simtome, la care șansele de supraviețuire erau oricum mari. Testele atent monitorizate, realizate pe animale, nu au reușit să dovedească eficiența metodei.

    Doctorul american Kent Brantly a început tratamentul cu „ser de convalescent” pe un pacient în vârstă de 14 ani. În acest timp s-a îmbolnăvit el însuși. Brantly, împreună cu asociata sa, Nancy Wirtebol, au beneficiat de un alt ser experimental, numit Zmapp, compus din trei tipuri de anticorpi de proveniență animală. Deși Brantly a afirmat săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că se simte mai bine, este totuși necunoscut rolul pe care l-a avut serul în recuperarea sa.

    Dacă Organizația Mondială de Sănătate aprobă folosirea acestei metode, soluția ar putea fi pusă în practică într-un timp scurt. În timp ce medicamentele experimentale sunt produse în cantități mici, pe un alt continent, doctorii din Africa de Vest ar avea acces imediat la sângele supraviețuitorilor EVD. Deși sângele ar trebui testat în prealabil pentru alte infecții (precum HIV), metoda transfuziei de sânge ar fi o opțiune care ar merita fi exploatată în anumite teritorii.

    Traducere după  iflscience.com

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.