Având în vedere că în frumosul, dar cam părăginitul nostru oraș s-au aprins luminile de sărbătoare, întrebarea din titlu ni se pare mai mult decât legitimă.

Cu atât mai mult cu cât ni se spune că este mai mult decât ne putem noi imagina, iluminatul din acest an rivalizează cu cele din marile orașe ale țării –  recunoașterea faptului că cel de până acum era mai mult la nivelul unui cătun? – iar Târgul de Crăciun (da, cu litere mari!) este și mai și, având în vedere că are loc chiar în parcul din spatele Primăriei.

Pentru cei mai puțin informați și implicați în viața tumultoasă a urbei noastre, specific: da, este vorba despre parcul din gura pasarelei fără sfârșit, același parc pentru păstrarea căreia a demonstrat floarea cea vestită a tineretului arădean, același parc în care, în conformitate cu regulamentul semnat de primarul însuși, este interzisă orice activitate comercială.

Realizările nu se opresc însă aici, cu doar o zi înaintea aprinderii feeriei de lumini de Crăciun și Anul Nou, Primăria, prin primarul în persoană, a anunțat puzderia de evenimente dedicate Centenarului Unirii, având în vedere că în viziunea vizionarilor din Primărie Aradul a fost, este și va fi capitala Unirii.

24059477_1593676584003967_8253189214594038165_o-700x466

Anunțul, respectiv cuvântarea primarului s-a constituit într-un eveniment distins, așa cum a formulat comunicatul partidului care se vede din ce în ce mai vag în spatele primarului, un distins eveniment așadar care a avut loc pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici, explicabil foarte, ținând cont că acest teatru nu a mai jucat de mult nimic de Beckett, Ionescu, ca să nu mai vorbim de Regele Ubu a lui Alfred Jarry.

Cu regret în suflet vă anunțăm pe cei care nu ați fost foarte atenți că între distinsele evenimente de anul viitor inaugurarea celebrului Monument al Unirii – știti, colacul acela împletit de pe lacul de la Pădurice – nu a mai încăput chiar dacă se lucrează la el de peste zece ani și au fost cheltuite deja milioane în euro.

Desigur, despre ce nu se poate vorbi cel mai bine e să taci, știm asta de la Wittgenstein încoace, de ce să vorbească tocmai primarul, cel care în aceste zile trebuie să se comporte precum Moșul, de nerealizărili și greșelili mascate în erori?

Moșul trebuie să fie atent la toți și la toate, să promită orice după ce noi îi promitem că vom fi cuminți, ascultători și nu vom veni cu cereri absurde.

24130093_1593676524003973_6475661780146057385_o-700x466

Să nu-l mai ascultăm pe Igaș, fostul ministru care atrage atenția lui Ludovic Orban asupra situației din PNL Arad, susținând – de unde știe el oare de acolo din Pecica? – că ultimele alegeri au fost declarate neregulamentare, deci ar trebui reluate, să ne revoltăm peste măsură de modul în care primarul nostru a fost tratat la Cluj, acolo unde mai marii PNL s-au făcut că nu realizează superioritatea în toate cele a aceluia care organizează cel mai luminos Crăciun în Parcul Eminescu din Arad.

De altfel cu acest parc este o poveste întreagă, tineretul nostru care învață în continuare pe malul Mureșului cum se leagă nodul cravatei când ajungi deputat USR nu prea realizează ca acest Târg de Crăciun, în umbra pasarelei neterminate, este doar un pas în distrugerea totală a parcului, că vajnicul nostru primar nu a renunțat defel la ideea parcării subterane și a transformării parcului în nod de circulație, atât de naivi sunt acești tineri bucuroși că au reușit odată încât îsi fac selfiuri în parc în fața chioșcurilor care vând exact acele lucruri pe care, conform regulamentului menționat, n-ar avea voie să le vândă deloc în parc.

24059658_1593676517337307_736186643923594343_o-700x466

Povestea continuă și cu Monumentul în Absență, care chiar dacă nu este are locul său pregătit în Piața Catedralei, cea care se va moderniza oricum și nu oricum, ci „ezact” așa cum vor mușchii Moșului.

Cu alte cuvinte, Dragii Moșului, bucurați-vă, veti avea cel mai frumos iluminat oraș urât din țară, veți avea cel mai frumos Târg de Crăciun în parcul interzis, iar dacă nici asta nu vă ajunge, gândiți-vă câte v-ar mai aduce Moșul dacă n-ar fi ăstia de la PSD!

Da, ăștia cu statul paralel!

Și ca să știți: chestia cu statul paralel nu este o glumă, ea chiar există, chestia adică.

Povestea a început odată cu omul, dar l-a formulat cel mai bine pentru prima oară un rege francez care avea numele lui Ludovic Orban, nu Orban, desigur, ci Ludovic, unul din cei mulți, cel care a spus: Statul sunt eu!

Vă dați seama, de aici atâtea state câte doriți: la PSD statul e Dragnea, La ALDE Tăriceanu, la Cotroceni Johannis, iar la Arad primarul nostru cel luminos și feeric.

hero_Bad-Santa-2-2016

Având toate acestea în vedere, nemaivorbind de observația Domnului Vosganian – un alt stat paralel degeaba – cu privire la colapsul economiei naționale pe care îl poți provoca mâncând ouă din ograda proprie, de la gâinile tale cum ar veni.

Și iată așa, încet dar sigur, ajungem „ezact” acolo unde ne duc paraleii – de la paralel, nu de la leu, fiți pe pace! – neamului: ia, stați voi așa linistiți, nu mai ieșiți în piețe decât în alea iluminate de sărbătoare și atunci când vă spunem noi și acolo unde vă trimitem noi și nu mai sperați la occidentali, la Departamenul de Stat, la Bruxelles, așteptați frumos așa, vă dăm noi ouă, câte vreți și cum vreți, inclusiv colorate și de ciocolată și uite așa, dacă stați cuminți, statele astea paralele se vor unifica până la urmă și iată așa, cum ați și observat pe Facebook, vom deveni, fără ca dușmanul să prindă de veste, Statele Unite ale Aiurelii, pe scurt adevărata SUA.

Jingle bells, jingle bells, jingle all the way….

 

Lajos Notaros, 30 noiembrie 2017, 9:01 AM