Cu Ela terminăm repede, recunoscând că nu știm dacă se afla în Audiul care îi aparține în clipele de mare tensiune când acest vehicul a depășit, trecând linia continuă pe șinele de tramvai, o coloană întreagă de alte mașini care așteptau să ajungă la intersecție.

Nu știm dacă ea conducea sau altcineva mai apropiat sau chiar mai depărtat de ea, ceea ce știm la sigur este că într-un alt moment înălțător al vieții arădene, soțul ei vorbea la telefon într-o altă mașină pe care o conducea cam tot pe acolo, adică în zona Boului Roșu.

Revenim la Ela doar pentru că ne-a făcut onoarea să intre la comentariu în textul care relata despre acțiunea ca în filmele americane ale  Audiului care este a ei, dar nu este sigur dacă îl conducea ea.

Doamna Falcă, prima femeie a urbei, ne-a spus verde în față că suntem ca Radio Erevan, un fel de… a spus ea cu tastatura ei, afirmăm ceva despre care nu știm dacă este sau nu este.

Marcați de intervenția promtă a first-lady-ei Aradului, recunoaștem aici și acum că, da, Radio Erevan pentru noi este BBC-ul doi, de la ei am învățat, de exemplu că divorțul costă atât de scump pentru că merită!

Tot de la ei am aflat în lungile seri de iarnă că se poate face dragoste și cu geamul deschis, dar e mai  bine dacă îți găsești pe cineva. Și tot de la ei știm că Rusia se învecinează cu cine vrea ea!

masina1_1-465x390

Iar prin asta am și ajuns la pensiile speciale românești care încep de la zece mii de lei pentru cei care și-au petrecut o parte din primii cincizeci de ani în uniformă, de preferință cu stele sau trese cât mai multe pe umăr.

Răspundem, trecând pe de-a întregul pe unda modelului nostru, tot unui cititor-comentator, de data aceasta un general sau ce-o fi în retragere, care a scris, curajos dar anonim, o scrisoare deschisă (Citește AICI!) celor care sunt înmărmuriți la auzul sumelor colosale pe care le primesc acești vajnici apărători ai patriei atunci când nimeni nu mai are nevoie de ei, întitulată: Dragă civilule, noi nu putem fi la fel!

Domn’ General, adevărat, numele aici contează mai puțin, în fond se știe: funcția bate gradul iar gradul bate numele, zice acolo, cu voce cavernoasă și expresii de sergent major după cel de al cincelea pahar de vodcă, ceva despre faptul că ei au ales greul, în timp ce noi, ceilalți, civilii, cum ar veni, am optat pentru ușor.

Și nu așa într-o doară, ci toata viața!

Unii dintre noi, inclusiv subsemnatul, am făcut armata de un an jumate, puteam rămâne, dar n-am rămas, ne arată cu degetul Domn’ General, și atunci de ce suntem invidioși pe pensiile militare cât un schimb de gardă, de ce nu vedem că ei s-au jertfit iar noi am tras chiulul ca niște șobolani fricoși ce suntem.

generali76545_36489400

Acum, ca unul care e caporal în rezervă – chiar vă întreb, Domn’ General, n-aș putea intra la pensie, nu ca profesor sau jurnalist, ci simplu caporal? – trebuie sa vă spun, Domn’ General că sunt cam de acord din nou cu Radio Erevan atunci când răspunde unui ascultator curios: poate rămâne însărcinată o femeie din Teleorman dacă bate vântul?

Răspunsul este da, dacă vântul bate dinspre cazarmă!

Altfel spus, Domn’ General, ati avut o viață de lux, n-ați participat la nicio acțiune militară adevărată și asta chiar dacă punem la socoteală cea mai mare manevră de trupe la care ați luat parte: ieșirea pe străzi împotriva civililor cu blindatele în Decembrie 1989!

În rest, huzur la cazarmă, uniformă și potol gratis și nu uitați, mi-ați dat încă trei zile de permisie peste concediu – nu, nu Dumneavoastră personal, ci un coleg de pensie specială! – dacă vă aduc de la Arad o pereche de blugi de la Ocika și un cartuș de Kent!

Contra cost, desigur, eventual încă un cartuș pe gratis, de altfel cam singurele cartușe cu care v-ați întâlnit în timpul serviciului Dumneavoastră în slujba patriei!

În rest, îl salut voios pe Domnul Dragnea și alții care cred că puterea se păstrează cu epoleții la vedere sau ascunși, vă urez toate cele bune, inclusiv o călătorie de vacanță cu nou inaugurata mocăniță de la Ilva Mică, da, aia care parcurge cei 21 de km de la Ilva până la Radna Veche în cincizeci de minute și se numește, de când a inaugurat-o domnul ministru Cuc, Săgeata Albastră.

mt-cuc-tren-ilva-mica-rodna-iul-17

Probabil, nu știați Domn’ General, că prin 1930 mocănița aceea parcurgea distanța în doar 35 de minute, asta este, Domn’ Cuc, ministrul transporturilor, va avea și Domnia sa o pensie specială pentru această măiastră realizare care ne aduce aminte de o altă ințelepciune masivă aflată de la Radio Erevan: putem oare pune bază pe guvern?

Desigur, putem, dar e recomandabil să punem totuși acid!

Da, Domn’ General, pentru că guvernul care vă va da aceste pensii care depășesc cheltuielile Doamnei Merkel din vacanța ei din Alpii italieni, n-a reușit până acum să atragă de la UE nici un sfanț pentru investiții structurale, având în vedere că ăia pur si simplu nu au încredere în el din moment ce n-a reușit până acum să acrediteze măcar doi care să facă o comisie de control.

Dar, nu-i bai, nu vă faceți griji, veți avea banii de pensie chiar dacă de la Bruxelles nu vin mangoții, profii primesc doar 1500, majoritatea angajaților împotriva cărora ați ieșit cu TAB-urile în Decembrie 1989 fiind fericiți dacă ajung la 2000, vă rămâne destul să nu scădeți sub 15 000 nici de Crăciun și Revelion!

Sau cum ne spune din nou Radio Erevan la întrebarea care putea să vină si de la Dumneavoastră, Domnule General: e bine ca în aceste cumplite vremuri să ne întoarcem cu fața spre Occident?

Nu, sub nici o formă! Cururile noastre ar străluci în Soare, iar vecinii din Est doar asta așteaptă!

falca-prima-1024x576

Acestea fiind spuse, ne întoarcem mai bine cu fața spre Ela Falcă, nu de altceva, Domn’ General, dar măcar ea arată bine și fără uniformă, s-o asigurăm de aici de toată considerația noastră, chiar să ne cerem încet și discret iertare pentru că am presuspus că ea putea conduce propria ei mașină, iar pentru Dumneavoastră Domn’ General, având în vedere că sunteți încă tânăr și aveți o pensie întreagă în față, vă asigurăm, așa cum ne învață Radio Erevan din nou, că da, se poate face dragoste și de la distanță, condiția fiind ca distanța să fie mai scurtă decât chestia!

Lajos Notaros, 3 august 2017, 8:08 AM