vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day. O campanie pe căi legale și drepte: Caba, Bulumac, Falcă

    de E. Nola | 26 mai 2016, 8:55 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    16

    A fost un eveniment, în week-end-ul trecut, în această campanie anostă, ce merită remarcat. S-au întâlnit față-n față pentru prima oară cei trei cu șansele cele mai mari pentru a ocupa primăria Aradului după 5 Iunie. Nu neapărat în ordinea din titlu.

    Chiar dacă nu le-am văzut fața, confruntarea fiind radiofonică, lucrurile au prins contur oarecum, prezența lui Gheorghe Falcă oferind sarea și piperul lipsit până acum din ciorba electorală arădeană.

    Înainte de a fixa cele mai importante învățăminte, atins fiind în persoană, mă leg de observația lui Cătălin Lăpușcă, moderatorul emisiunii, cu privire la șirul de dezbateri organizate și moderate la Continental-Forum zis și Astoria de către subsemnatul.

    N-am înțeles ce a susținut Domnia sa atunci când a afirmat că aceste dezbateri, desi sunt reale și servesc electoratul, ar fi nu tocmai legale și nu tocmai drepte.

    Dacă subtilul jurnalist de radio, care are toată considerația mea, îmi explică sensul observației sale, îmi va face un mare serviciu. Mie, și cu atât mai mult arădenilor. Îi trimit în ajutor legea electorală Articului 65, paragraful1: ”În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.”

    Prima mea întrebare se referă la ultima sintagmă: celelalte mijloace de informare în masă. În afară de radioteleviziune, presă, la ce alte mijloace se gândește oare leguitorul? Are în vedere și online-ul prin infinitele sale forme de manifestare: bloguri personale, rețele sociale, platforme nu neapărat jurnalistice? Și dacă cineva în Oregon sau Australia, pe un site personal, își prezintă opiniile privind candidații la primăria Aradului, sâmbăta înainte alegerilor, încalcă el prevederile legii electorale românești. Și dacă da, cum va fi tras la răspundere?

    Altfel formulat, mă interesează enorm pe ce se baza Domnul Lăpușcă atunci când a evaluat o dezbatere electorală, transmisă online și nemoderată de Domnia sa, ilegală și nedreaptă? Oare nu și-a depășit jurnalistul nivelul său de expertiză și cerința de echidistanță atunci când s-a văzut în rolul AEP?

    AEP, pentru cei mai puțin umblați printre chichițele electorale, este Autoritatea Electorală Permanentă, un organism chemat să vegheze asupra respectării legalității și procedurilor corecte în alegeri. Estre drept, site-ul AEP este foarte greu de accesat și funcționează jenant de încet acum în plină campanie electorală. Este adevărată și observația că AEP nu se împiedică în chichițe, alege mereu interpretarea cea mai avantajoasă chiar și împotriva legii pe care o administrează. Astfel, a respins cererea organizatorilor de a realiza dezbaterea despre care vorbim, și vorbea și Domnul Lăpușcă, la cele două universități arădene, cu toate că la paragraful 2, Articolul 65 al legii spune: ”În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare, pentru a se întâlni cu alegătorii. Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.”

    Oare știe Domnul Lăpușcă faptul că dezbaterile de la Astoria sunt gratuite – candidații nu trebuie să plătească pentru participare – și presupun accesul liber la ele al arădeanului interesat. Tot pe gratis, de altfel. Pentru asta ar fi ilegale? Sau nedrepte? Pentru un punct de sprijin suplimentar atrag atenția la formularea din primul paragraf: ”precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare…”

    Dar candidații, cheltuitori de bani publici, oare știu că ideea dezbaterii ține cont de noile realități, de prezența masivă a alegătorilor pe mediul online, oferind pentru prima dată în Arad o posibilitate ca o dezbatere între candidați să fie vizionată de oricine dorește, singura condiție e să aibă o conexiune la Internet? Asta dacă nu dorește să vină până la sala de conferință de la Continental zis și Astoria.

    Se pare că pentru Domnul Lăpușcă, ca și pentru unii candidați, legale și drepte sunt doar acele pseudo-dezbateri la care se plătește taxă de participare. Îi respectăm punctul de vedere, însă îi atragem politicos atenția că lumea este într-o continuă schimbare, iar Aradul, chiar dacă se vede mai greu, face parte din această lume.

    De altfel, prezența primarului Falcă la dezbaterea radiofonică moderată de Domnul Lăpușcă, desfășurată frumos, cum a observat moderatorul, până când Caba și cu Bulumac s-au luat de primarul Știetot,  spune destule despre dreptatea și legalitatea promovată la dezbaterile găzduite de mass-media corporatistă. Domnul Lăpușcă, pe lângă mult prea bunul simț al celor doi contracandidați, a avut grijă ca lucrurile să nu degenereze.

    Iar Domnul Primar a avut grijă să le spună celor doi că n-au nicio șansă la Primărie. Asta fiindcă nu se pricep, spre deosebire de el și de funcționarii săi cu suflet gingaș ca lalelele, ei nu știu cum funcționează o primărie. Mai ales una condusă de Gheorghe Falcă.

    Ceea ce a omis să spună, atât primarul, cât și Domnul Lăpușcă, era o evidență, un loc comun, o știre pentru proști: acum doisprezece ani Domnul Falcă se afla exact în aceeași situație…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Analizand impartial …

      … desfasurarea intalnirilor si a dezbaterilor intre pretendentii la scaunul de primar, pot sa concluzionez ca ne aflam intr-o situatie in care din toate partile vin tot felul de analisti politici, strategi si economisti care, in virtutea cunostintelor lor, vin sa ne explice rostul lucrurilor grozave care se petrec in jurul nostru.Ne invedereaza, pe liniile specialitatilor lor, ce inseamna cutare strategie, cutare pozitionare si ceea ce se poate prevedea din succesul sau insuccesul ei.Toti se cred un fel de Jesse Owens la Olimpiada din 1936 de la Berlin si promit sa bata ‘’recordul’’.Se cred la o adevarata intrecere atletica de duminica, unde spectatorii retin si noteaza fiecare miscare a concurentilor, admirand in final pe acela care a reusit sa dea lovitura cea mai maiestrita.Concurentii fac doar un joc, nimic real, riguros si moral nu rezulta din aceste ‘’alergaturi’’ si ‘’ciocniri’’, caci se desprinde clar ‘’regula jocului’’ – doar cine are muschii mai tari si stie cum sa-i intrebuinteze mai bine, va merita aplauzele privitorilor fermecati.Corect si cinstit ar fi ca ceea ce se petrece azi, in prag de alegeri, sa fie ‘’altceva’’ – mai de suflet, mai aproape de noi, spectatorii, ca s-a cheltuit atata ‘’munca’’ si s-au risipit atatia bani pentru ‘’jertfa generoasa’’ a edililor si a administratiei.E vorba de noi, aradenii, sufletul cetatii, care asteptam de atat amar de vreme sa ne dati si noua putina simtire, suflet si respect, stimati concurenti!

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Ați surprins exact ideea mea atunci când am acceptat să fiu moderatorul unei dezbateri propuse de unul dintre candidați.
        Intenția mea a fost, și este în continuare în măsura în care îi voi avea parteneri și pe cei vizați, să oferim arădenilor o dezbatere mai simplă, mai omenească, mai aproape de cum sunt oamenii în viața lor de zi cu zi, mai adevărată, dacă se poate accepta această pretenție, curățată de falsitatea imaginilor confecționate în laboratoarele corporatiste.
        Din păcate, e foarte greu, așa cum mi-am dat seama în ultimele zile.
        Cei mai mulți dintre candidați și fanii lor necondiționați până la proba contrarie sunt prizionerii unor sfătuitori care și-au înușit doar forma, nu și conținutul, refuzând gesturile simple, directe, necontrafăcute, sacrificând, în speranța unui succes gol,simplitatea sincerității și a intențiilor cu adevărat bune.

        0 voturi
        +1
        -1
      • O idee la care orice comentariu este de prisos.
        Doar atât, în spiritul celor spuse ca răspuns la primul comentariu: cetățeanul la rândul său devine un factor activ în măsura în care se implică în aceste dezbateri. Care tocmai asta doresc: să fie adevărate dezbateri cu participarea cetățenilor.

        +1 voturi
        +1
        -1
    2. Incep prin a-mi cere scuze. Remarca referitoare la dezbaterea Dvs. a venit pe capatul emisiunii, in mijlocul unor dispute intre candidati, dispute pe care am incercat sa le temperez pe tot parcursul dezbaterii.
      Nu contest legalitatea dezbaterilor Dvs., de altfel una exemplar organizata si condusa. Ceea ce as fi vrut sa scot in evidenta, ca urmare a discutiilor din studio, e ca dezbaterile moderate de Dvs. nefiind transmise de catre un radiodifuzor, nu se supun reglementarilor CNA si prin urmare nu au un cadru strict care sa le dea unor candidati (mai ales celor „atacabili”) siguranta ca, daca vor fi atacati, moderatorul e obligat sa intervina. Iar mai apoi sa aiba o cale de atac pentru nelegalitati comise in dezbatere.
      Nu am mai avut timp fizic sa fac aceste completari la capatul dezbaterii de luni, insa, avand in vedere faptul ca mi-ati atras atentia, voi face precizarile ce se impun luni 30.05, inaintea unei noi dezbateri.
      Pe de alta parte insa, dezbaterea a carei gazda am fost, s-a desfasurat la Radio Romania – Arad FM, postul de radio public. Asa ca referirile Dvs la „mass-media corporatista” si „taxa de participare” sunt total inoportune.
      Ca cititor fidel al scriiturilor Dvs, va asigur de stima mea.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Intervenția Dumneavoastră onorează tagma jurnaliștilor, am avea nevoie, din păcate, de cât mai multe astfel de intervenții și luări de poziție.
        Aveți dreptate în tot ce spuneți, și accept ideea unor precizări în emisiunea Dumneavoastră așa cum ați promis.
        Câteva mici precizări, totuși, și din partea mea: faptul că jurnalismul online nu este încă reglementat la nivel electoral nu este vina mea. Însă, cred că am stabilit asta și prin aprecierea pe care ați exprimat-o privind dezbaterea moderată de către mine, nimic, în afara lipsei de onestitate și a conștiinței profesionale, nu mă oprește să respect legile profesiei și atunci când activez într-un mediu pe care legea încă nu îl vede.
        Mai mult decât atât, în scrierile mele, chiar și în ultimul timp, am atras atenția asupra acestei anomalii, militând pentru modernizarea legii în conformitate cu noile realități.
        Este chiar jenant ca în situația în care pe online se decide mai nou președintele țării, legea electorală să nu reacționeze la asta.
        În final despre sintagma folosită: mass-media corporatistă.
        Formal aveți perfectă dreptate, iar în ceea ce vă privește personal, îmi cer scuze dacă prin ambiguitatea formulării v-am introdus între jurnaliștii corporatiști.
        Pe de altă parte, însă, cred că sunteți de acord cu mine cu privire problemele care limitează, la ora actuală în România, manifestarea obligațiilor publice ale televiziunii și radioului public, apropiind acest serviciu, nu de puține ori, de practicile din media corporatistă.
        Menționez că fac diferența între cele două, radioul fiind, în opinia mea, mult mai aproape de idealul dorit și afirmat în legi și reglementări dar ocolit de nenumărate ori în practică.
        Asta și pentru a mai ilustra încă odată distanța dintre lege și ordinea pe care ea ar trebui să-o servească.
        Cu aceeași stimă!

        +2 voturi
        +1
        -1
    3. „Dar candidații, cheltuitori de bani publici, oare știu că ideea dezbaterii ține cont de noile realități, de prezența masivă a alegătorilor pe mediul online, oferind pentru prima dată în Arad o posibilitate ca o dezbatere între candidați să fie vizionată de oricine dorește, singura condiție e să aibă o conexiune la Internet?” Înțeleg că 18 arădeni au dorit să urmărească dezbaterea pe internet. Ce înseamnă? Că moderatorul este neinteresant, subiectul abordat sau personajele prezente?

      0 voturi
      +1
      -1
      • Cred că ați auzit poanta aceea veche în care un ascultător întreabă Radio Erevan dacă este adevărat că la Moscova, în Piața Roșie, se dau pe gratis mașini, la care radioul răspunde: da, este adevărat, dar nu la Moscova,ci la Leningrad, și nu mașini, ci biciclete, și nu se dau, ci se fură.
        Așadar: au fost poate 20-30 în sală, pe online au fost, la un moment dat, cinci sute de vizionări simultane -puteți face o aproximație astfel privind numărul total de vizionări -, ceea ce nu înseamnă, și aici vă dau dreptate, că atenția a fost pe măsura așteptărilor noastre.
        Desigur la întrebare finală nu e cazul să răspund eu aici, atâta doar că moderatorul, în mod sigur, a fost unul neinteresant.
        E cam bătrân, ocolește scandalul de dragul scandalului, și n-are mărimile ideale cerute în anumite situații. Mă refer la fund, șold și bust…

        +4 voturi
        +1
        -1
    4. Oarecum am fost un „vizionar” când la o interpelare anterioara în acest subiect al dezbaterii on-line, am prezis că „vocile” eterne în eter ale lui Falcă vor face act de prezență dând oportunitatea lui Falcă să se dezlănțuie.

      D-lui Lăpușcă personal.
      Fiindcă văd că urmărești acest fir de discuții și răspunzi interpelarilor care te privesc atunci te rog dă explicații cititorilor SAR la următoarea întrebare:

      De ce în toate evenimentele organizate de primărie și la care ai fost „vocea” evenimentului, nu ai omis să repeți de „n” ori că noi „plebea” trebuie să-i fim recunoscători lui Falcă marele Vizionar și om politic?

      Ai făcut asemenea „declarații” cu diferite ocazii, pe parcursul celor 12 ani. De parcă Falcă sponsora evenimentul din salariul de primar și nu făcea plățile din bugetul local. Banii nostrii!

      Aceste ode dedicate conducătorului iubit sunt atât de grețoase încât ai distrus uneori și ce mai era de admirat la acele evenimente. Acest servilism exagerat se vede. Poate nu de toți. Dar de o anumită parte a societății civice arădene ce au trăit și alte timpuri de tristă amintire, ele nu trec neobservate.

      Ai contribuit cu bună știință, fiindcă nu pot spune că ești inconștient, la clădirea unei imagini false despre un Primar ABUZIV, … cu bube în cap.
      Nu este o chestiune de opțiune personală. Tu nu ai fost plătit din bani privați să faci campanie electorală lui Falcă! Erai în slujba Instituției Administrației Orașului.
      Iar Instituția nu este Falcă.

      Cât despre veleitatile de conducător al administrației publice a lui Falcă, ele sunt îndoielnice. Și la fel cum o spune si autorul articolului nici Falcă nu sa născut învățat. Așa că a venit momentul în care Falcă va părăsi fotoliul de primar și noi societatea civică dăm încrederea noastră unui alt începător.

      Falcă primăria nu este a ta! Noi nu te mai vrem. Pleacă acasă la Brad si făte primar acolo. Poate consătenii tăi te vor. Asta doar așa dacă nu poți trai fără titulatura de Primar.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • In mod normal la o acuza de genul: hai sa aruncam cu noroi, mintind dulce, caci da bine, nu raspund.
        Dar daca tot am inceput….hai.
        Ma confunzi.
        Niciodata nu am indemnat publicul sa multumeasca primarului indiferent care a fost acesta.
        NICIODATA. Darmite de N ori…
        Niciodata nu am multumit persoanei ci doar am prezentat institutia care organizeaza evenimentul in cauza. Iti garantez lucrul acesta pentru ca sunt foarte strict in ceea ce comunic de fiecare data. L-am mentionat pe nume si functie doar cand a dat startul unei competitii sau cand a participat sau premiat castigatori (unde era cazul).
        Prin urmare nu am facut nici o oda. Niciodata.
        In plus, eu am taria de a argumenta in nume propriu spre deosebire de tine care arunci acuze de dupa pseudonim 🙂
        Iar daca minti fara sa ai dovezi, nu esti cu nimic mai bun decat cei pe care ii vezi nedemni 🙂

        0 voturi
        +1
        -1
        • Nici nu mă așteptam să recunoști, dar e bine că măcar ai răspuns. Nu contează cine sunt și nu inventez nimic. Nu eram singur la evenimentele la care mă refeream. Eu am doar o părere, în schimb mulțimea din jur comenta.

          Voi nici nu mai știți când deveniți laudativi. Un nivel normal pentru voi este patetic pentru un om normal care are alergie de „ode de mulțumiri publice”, mai ales adresate politicienilor de tip Falcă. Nu sântem toți surzi și muți, … și nu mergem la evenimente că se dă ceva de pomană și cântă Salam.

          0 voturi
          +1
          -1
          • la ce evenimente te refereai?
            eu iti repet raspicat ca NU aduc laude persoanelor sus puse ci doar mentionez institutiile ca organizatoare si tu imi spui despre „evenimente”, „multimea din jur” oripilata de odele mele.
            in plus, am prezentat un singur eveniment cu muzica populara (folclor) in urma cu 7 ani. ce salam domle?
            apoi te referi la „voi”. dintr-o data nu mai sunt eu ci „voi”? despre altii nu stiu nimic. pot sa iti spun despre mine. ca nu ai dreptate.

            0 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.