vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Elevi excepționali, premiați de NASA: căutăm sponsori. Urgent!

    de Special Arad | 6 aprilie 2014, 6:33 PM | Naţional

    0

    In timp ce partidele sunt gata sa arunce pe fereastra sute de mii de euro in campanii electorale pline de promisiuni mincinoase, cativa copii premiati de NASA nu gasesc sprijinul financiar necesar pentru a se putea bucura de roadele muncii lor, potrivit Ziare.com.

    La editia de anul acesta a concursului NASA Space Settlement Contest, organizat de NASA si National Space Society (NSS) si dedicat proiectelor pentru asezari in spatiul cosmic, mai multi elevi din Bucuresti, Brasov, Constanta si Slatina au obtinut rezultate exceptionale – 34 de diplome, reprezentand premii I, II, III si mentiuni.

    8 din cele 23 de premii I, acordate pe categorii de varsta, au fost castigate de echipe romanesti, in conditiile in care la concurs au participat peste 1.500 de elevi din 18 tari.

    Bucuria victoriei este umbrita insa de o mare ingrijorare: lipsa banilor de care au nevoie castigatorii pentru a putea onora invitatia la cea de-a 33-a conferinta anuala organizata de NSS (International Space Development Conference), care se desfasoara intre 14 si 18 mai la Los Angeles, SUA.

    „In inocenta lor, acesti copii au crezut ca, daca castiga premiile, este suficient. Ca daca sunt geniali, usile se vor deschide. Ca vor putea participa la conferinta NSS. Ca scoala, Ministerul Educatiei, o autoritate, cineva reprezentand statul va intelege importanta realizarii lor si ii va ajuta. Nu cu o bursa de excelenta, cum ar fi normal, dar macar cu acoperirea costurilor drumului si cazarii. S-au inselat”, scrie Victor Potra pe blog, cel care a semnalat cazul opiniei publice.

    Intr-adevar, acesti copii si parintii lor se zbat sa faca rost de sumele necesare pentru o experienta unica in viata, dar si pentru a arata lumii intregi ca Romania are un impresionant potential de inteligenta.

    „Cei din SUA nu ofera niciun ban, deoarece este vorba despre foarte multi participanti, peste 800. Am fost informati sa ne cautam singuri sponsori pentru a merge sa ne prezentam proiectul si sa il sustinem. Acolo se vor da premiile, vom vorbi si cu alti castigatori, care ne vor arata ce au facut ei. O sa invatam si din greselile fiecaruia. Noi speram ca anul viitor sa luam Grand Prize, anul acesta am luat doar premiul I.

    La Los Angeles vin oameni din toate colturile lumii, nu doar castigatorii, ci si oameni direct implicati in proiectele NASA, care ne prezinta ideile lor si ce vor sa faca pe viitor. Practic, ne deschid o cale”, a explicat, pentru Ziare.comArthur Niculae, membru al echipei care a castigat premiul I cu proiectul „Selene Expandable Space Orbital Settlement”, echipa fiind formata din 6 elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Tudor Vianu din Bucuresti.

    Calin Segarceanu, un alt membru al echipei, ne-a spus ca s-au purtat discutii cu cativa posibili finantatori, iar cu unii s-a depasit faza promisiunilor.

    „Noi am convins cativa sponsori si, ca urmare a contractului semnat, urmeaza sa le purtam sigla pe tricou si pe brosurile pe care le vom avea la prezentare. Nu am semnat toate contractele cu cei care ne-au promis, dar ne-ar face mare placere sa ii mentionati ca sa le multumim. O firma vrea sa ne dea o suma de bani, avem promise si niste bilete de avion, mai avem si alte promisiuni”, ne-a declarat Calin, aratandu-se increzator si adresand multumiri firmelor PRAS, Interactions, IFMA, Piraeus Bank, Essensys, Springer&Jacoby.

    „Ar fi genial sa merg pe unde au mers oameni importanti din istorie”

    Alexandru Ionescu este elev in clasa a X-a la acelasi liceu si membru al echipei care a castigat tot premiul I cu proiectul „The Honeycomb Space Settlement”.

    „Imi doresc sa merg la NASA! Mi se pare geniala ideea de a ajunge in America, la NASA, de a merge pe aceleasi holuri pe care au mers atatia oameni importanti din istorie. Si mai e si faptul ca am muncit mult la un proiect cu scopul de a castiga, iar acesta era goal-ul final – Sa ajung acolo! Vin oameni din toate tarile!”, ne-a explicat Alex de ce isi doreste cu atata ardoare sa isi vada visul implinit.

    Intr-adevar, participantii la conferinta vor putea face si cateva vizite absolut exceptionale, cum ar fi cea la Observatorul Griffith, insa evident contra unei sume suplimentare de 60 de dolari.

    Vineri, in momentul in care am discutat telefonic cu el, Alex era la Iasi la o conferinta la care echipa lui urma sa sustina o prezentare despre nanotehnologie in medicina, in fata mai multor elevi din tara si din strainatate.

    „Joi am fost la Magurele, ne-a invitat profesoara mea de fizica, doamna Ioana Stoica, pe mine si pe colega mea de la Space Settlement, si pe inca 2-3 colegi din scoala. Nu a fost chiar Ziua portilor deschise, dar ceva asemanator. Cei de la Magurele vor sa promoveze fizica si sa ii ajute pe elevii care se gandesc la o astfel de cariera sa se decida. Am asistat timp de vreo 2 ore la niste prelegeri la Facultatea de Fizica despre fizica particulelor si dupa aceea ne-au dus la Institutul de Fizica Atomica, unde ne-au aratat acceleratoarele de particule. A fost interesant, am stat aproape 10 ore acolo”, ne-a povestit el.

    Intrebat ce proiecte de viitor are, Alex a spus ca se gandeste la o cariera in matematica, fizica, informatica.

    „Inca nu stiu. In mod paradoxal, eu voiam sa fac Conservatorul pana acum un an. Daca m-as duce pe matematica-fizica, ar fi pentru ca mi se pare un domeniu foarte interesant, dar muzica era o pasiune si mi se parea bine sa aprofundez ceea ce stiu deja. Inveti foarte multe chestii, ai parte de un colectiv foarte ok, mi se parea o varianta misto, ca sa zic asa”, ne-a dezvaluit el usor amuzat.

    Cat despre banii de care ar avea nevoie pentru a ajunge la NASA, ne-a marturisit ca posibilii sponsori cu care s-a discutat pana acum s-au aratat mirati ca Ministerul Educatiei nu ii ajuta deloc.

    „Stiu ca in momentul asta se agita scoala sa faca rost de fonduri de la diversi sponsori. Dar reactiile au fost in general de tipul: ‘Cum de nu sunt ajutati acesti elevi de minister?!’ In momentul asta sunt cateva variante si se ocupa si scoala. Noi am fost mai norocosi, fiind o echipa de doi e oarecum mai usor, dar sunt echipe de sase in scoala, care au nevoie de peste 10.000 de euro. Pentru ei e mai greu”, a recunoscut el.

    Si pentru mama lui Alexandru Ionescu este foarte greu, din cate ne-a marturisit intr-o convorbire telefonica.

    „Noi am stat treji pana la 3 noaptea cand s-a afisat rezultatul. El mi-a zis ‘Am luat locul intai! Dar nu locul cu premiul mare, unde se dau bani’. (…) Acum a plecat la Iasi pe banii pe care ii dau eu. Va arat biletul de tren, cazarea la pensiune. Pentru proiectul cu NASA tot noi am platit, eu si mama colegei lui de echipa, pentru ca l-am trimis cu FedEx (…) Eu fac sacrificii si il sustin, dar poate ca unii chiar nu au cum”, ne-a spus aceasta, intrebata fiind cum se descurca financiar.

    Totodata, ea ne-a dezvaluit ca Alex canta intr-o formatie, a castigat si un premiu MetalHead. „E genul acela, stiti dvs…. Munceste singur, proiectul acesta l-au facut fara meditatii la fizicavreodata”, a adaugat ea.

    Intrebata daca Alex isi va continua studiile in tara sau va „rupe granitele” precum alti tineri de valoare ai Romaniei, aceasta a raspuns ca nici „dincolo” nu se realizeaza toti cei care pleaca.

    „El spune ca scoala romaneasca nu e rea, dar un master sau un doctorat in strainatate ar face. Inca nu stie exact. E clasa a zecea, oricum, de aplicat va aplica si, in functie de ce se va intampla, vom decide. E inca visator…”.

    Ziare.com a discutat si cu directorul Colegiului National de Informatica Tudor Vianu, prof. Cristinel Paun. Acesta ne-a dezvaluit cate eforturi se fac pentru a indeplini dorinta fierbinte a acestor copii pe care Romania ar trebui sa stie sa ii pretuiasca mai mult.

    Biletele nu se cumpara cu promisiuni

    „Ministerul nu ne poate ajuta, dar ne-a ajutat si pana acum si ne ajuta in continuare Primaria Sectorului 1. Ne ajuta si o serie de sponsori prin copii sau direct prin scoala, dar sumele sunt relativ mici in comparatie cu nevoile. Pentru drum si cazare ar fi in jur de 1.500 de euro pentru fiecare elev, pentru ca biletele dus-intors sunt in jur de 800 de euro, iar cazarea trebuie sa fie neaparat in hotelul unde se desfasoara conferinta pentru ca e greu sa ii deplasezi, mai ales ca echipele noastre sunt destul de numeroase.

    Sunt cam 18 copii. Vom sti cu certitudine cati merg pentru ca va trebui sa gasim o modalitate sa facem comanda pentru biletele de avion. Suntem legati de o zi fixa (14 mai – n.red.), nu putem sa ne ducem nici mai devreme, nici mai tarziu. Probabil ca marti, cel mai tarziu, vom fi in situatia sa gasim o modalitate sa facem comanda la bilete si la cazare”, ne-a declarat directorul.

    Invitat sa lanseze un apel catre firmele private sau catre multinationalele care pretuiesc inteligenta elevilor romani, acesta a spus ca toti cei interesati il pot contacta telefonic la sediul colegiului si vor afla cum pot ajuta.

    „Unele firme si-au dovedit disponibilitatea, dar eu sunt obligat sa imi fac socotelile foarte concret. Problema nu se rezolva cu promisiuni, ci cu bani adevarati. In momentul in care fac comanda pentru bilete trebuie sa fiu capabil sa livrez banii respectivi si asta e o problema.

    Noi avem cateva promisiuni destul de serioase, dar concret avem doar niste sume mici din sponsorizari. Speram ca pana la urma sponsorizarile sa fie de asa natura incat sa avem posibilitatea sa le completam cu banii pe care ni-i da Primaria.

    Noi am mai avut o deplasare consistenta la Olimpiada Internationala din Kazakhstan, unde toate costurile au fost suportate de Primarie. Asta pentru ca primarul chiar are o deschidere extraordinara in ce priveste performanta copiilor nostri. Chiar am beneficiat concret si personal de sprijin, de fiecare data cand am solicitat”, a subliniat directorul colegiului Tudor Vianu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.