joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    El e cel mai tânăr ghid al Aradului. Interviu cu Vladimir Cristea de la Arad Free Tours

    de Raluca Medeleanu | 13 septembrie 2015, 10:17 AM | Interviuri | Recomandările editorilor

    1

    Nu este un caz izolat atunci când în orașul nostru apare câte un tânăr de excepție, care se remarcă detașat printr-o gândire cu mult mai profundă, mai matură, față de nivelul specific vârstei, iar de regulă, excelează în domenii pe care ceilalți tineri le ocolesc, preferând să-și dedice timpul în mod constructiv, nu doar să-l iroseacă prin distracții trecătoare. De-a lungul timpului, orașul Arad a avut parte de o serie de tineri iluștri care au uimit prin ambiția și perseverența lor, putând fi numiți, cu ușurință, „mândria orașului”.

    Un asemenea exemplu este și Vladimir Cristea, în vârstă de 17 ani, elev al Colegiului Național „Moise Nicoară”, care recent a reușit impresionanta performanță de a câștiga locul 1, pe țară, la Olimpiada de Istorie.

    Însă Vladimir mai are o pasiune inedită, el fiind ghid al orașului Arad în cadrul Proiectului Arad Free Tours, promovând comorile orașului turiștilor străini care ne vizitează. Despre această activitate ne-a povestit în interviul pe care îl puteți citi mai jos:

    Vladimir, ești cel mai tânăr membru al Arad Free Tours. Ce anume te-a determinat să devii ghid al orașului? Povestește-ne puțin despre proiectul acesta și despre experiența ta acolo…

    – Cred că ceea ce m-a determinat în primul rând să mă alătur Arad Free Tours a fost chiar Aradul, fiindcă am observat ce oraș frumos avem și ce istorie bogată are, dar în același timp cum nu este pus deloc în valoare. Asta m-a deranjat și m-a făcut să vreau să contribui eu la „popularizarea” istoriei, arhitecturii, personalităților, poveștilor Aradului și am găsit cadrul perfect să fac asta la Arad Free Tours, fiindcă prin acest proiect pot să povestesc lumii despre orașul meu într-un mod interesant atât pentru ei, cât și pentru mine. Sunt membru Arad Free Tours de vreo 2 ani și mă bucur să văd că din ce în ce mai multă lume aude și se interesează de noi și că avem tot mai multe tururi, pentru că asta înseamnă implicit mai multă lume interesată de Arad și mă bucur mai ales să văd că am reușit să creștem interesul oamenilor față de oraș doar prin activitatea de voluntari pe care o facem la Arad Free Tours.

    În momentul de față, eu și colegii mei de la Arad Free Tours vrem să extindem acest proiect și să constituim un ONG, Asociația Turism Alternativ, fiindcă avem multe planuri care vizează dezvoltarea turismului în Arad și nu numai. După ce terminăm cu formalitățile necesare fondării asociației, vrem să începem să recrutăm cât mai multe persoane interesate de istoria Aradului, ca voluntari la Arad Free Tours. Așa că da, acum sunt cel mai tânăr membru, dar pe viitor sper că nu voi mai fi, fiindcă sunt sigur că mai există și persoane tinere interesate de orașul în care locuiesc.

    – Care sunt impresiille străinilor despre orașul nostru? Câte grupuri apelează la Arad Free Tours și din ce țări provin?

    – În general străinii sunt impresionați de poveștile despre Arad pe care le aud de la noi și de clădirile pe care le văd, dar am văzut foarte des cât de uimiți sunt când văd clădiri de patrimoniu care se află într-o stare proastă și mereu întreabă de ce nu se face ceva în legătură cu aceste clădiri. De exemplu, când le prezentăm Teatrul Vechi, majoritatea turiștilor nici nu pot să conceapă că așa ar putea să arate acum al doilea cel mai vechi teatru din țară sau că palatele de pe bulevard se află în starea în care se află.

    În ultimul timp, tot mai multe grupuri de turiști apelează la noi. Acești oameni provin de obicei din țări ca Germania, Austria, Italia, Grecia și așa mai departe, dar am avut și tururi cu persoane din afara Europei, din țările arabe, Thailanda sau chiar de peste ocean, din SUA, chiar Hawaii. Am avut în ultimul timp tot mai multe tururi în alte limbi decât engleză, ca germană sau franceză. Dar pe lângă tururile cu străini, am avut și tururi cu persoane din România, unele cu oameni din Arad.

    – Autoritățile locale s-au oferit să vă susțină activitatea aceasta benefică pe care o desfășurați, gratuit, în Arad?

    – Din păcate, nu am prea avut sprijin din partea autorităților locale în acest proiect, ceea ce era oarecum de așteptat având în vedere lipsa de interes a acestora față de dezvoltarea turismului în Arad.

    – De când a început pasiunea ta pentru istorie?

    – Am fost interesat de istorie de mic, dar am început să citesc mai multe și să fiu pasionat cu adevărat de câțiva ani. Nu mai știu exact cum am început, dar faptul că am mai multe persoane interesate de istorie în familie și faptul că am avut un profesor de istorie foarte bun sigur au contribuit la creșterea interesului meu pentru acest domeniu. Acum îmi place să citesc romane istorice, să citesc articole pe aceste teme, să mă uit la Viasat History, și astfel am ajuns destul de informat și m-am gândit să mă implic și în proiecte ca Arad Free Tours, care au legătură cu istoria Aradului, și să merg la olimpiadă.

    – Ai obținut locul 1 anul acesta la Olimpiada Națională de Istorie. Cât de dificil a fost să te pregătești?

    – Am început să mă pregătesc încă de prin toamnă, ca să reușesc să acopăr toată materia, care e destul de vastă la clasa a X-a. M-am pregătit destul de mult, mi-am făcut sinteze din mai multe manuale, am mai rezolvat subiecte, iar ceea ce a contat foarte mult a fost faptul că am fost mult mai organizat și mai structurat decât cu un an în urmă și am reușit să scriu mult mai clar și să răspund exact la cerințe. Cred că asta a fost foarte important, faptul că am reușit să îmi fac ordine în minte și pe lucrare și astfel toate ideile mele au fost explicate clar. Dar înainte de asta a fost multă pregătire pe materie, care pot să spun că mi-a luat relativ mult timp. Dar a meritat.

    – Mai ai puțin și termini liceul. În ce direcție te vei îndrepta? Vei urma pasiunea pentru istorie, sau vei opta poate pentru turism, din moment ce desfășori activitatea de ghid? Sau poate că dorești complet altceva ca meserie…

    – Mai am 2 ani, deci mai am timp să mă gândesc. Încă nu am luat o decizie, dar bineînțeles că iau în calcul atât istoria, cât și turismul. Am de gând să mai studiez opțiunile pe care le am și să văd exact ce implică ele și care sunt oportunitățile după terminarea studiilor și apoi o să iau o decizie.

    – Crezi că vei rămâne în Arad, sau ai dori să pleci din țară, dacă ai avea oportunitatea?

    – Dacă pe viitor Aradul va putea oferi oportunități de locuri de muncă pentru tineri, va fi o opțiune de luat în calcul. În momentul de față, atât Aradul, cât și plecatul în străinătate sau în alt oraș din țară reprezintă variante pentru mine, nu am luat încă o decizie finală. Va trebui, la fel ca în cazul specializărilor, să analizez puțin situația înainte.

    – Care consideri că sunt minusurile orașului nostru? Dar plusurile?

    – Cred că marele minus pe care îl are Aradul este faptul că oamenii nu sunt destul de interesați de el și de istoria lui. Prea puțină lume știe cine a construit clădirile din centru, ce evenimente notabile au avut loc în Arad, care au fost domeniile unde Aradul a fost primul (de la transporturi la cultură la sport, etc.). Cetățenilor Aradului pur și simplu nu le pasă destul de mult de Arad și nu înțeleg de ce trebuie să se implice în bunul mers al orașului. Și din cauza asta apare lipsa asta de spirit civic, care e o mare problemă în Arad. Oamenii din orașul nostru nu tind să iasă în stradă sau să aibă vreo reacție atunci când ceva nu le convine, mulțumindu-se cu puțin. Un alt minus al Aradului, legat tot de această lipsă de simț civic, este faptul că orașul tinde să fie din ce în ce mai neîngrijit, iar pe oameni nu pare să îi deranjeze asta, tocmai din cauza comodității. Dacă oamenii și-ar spune nemulțumirile în mod public, și autoritățile locale ar avea tendința să facă ceva constructiv.

    Marele plus al Aradului este orașul în sine. Clădirile, arhitectura, istoria, așezarea geografică, centrul, Mureșul, etc. Aceste elemente, chiar dacă nu sunt îngrijite și chiar dacă oamenilor nu le pasă de ele, tot aduc un plus de frumusețe. Nu există multe orașe în România care să aibă baza istorică pe care o are Aradul: să aibă istorie atât de bogată, clădiri așa frumoase, un bulevard așa de larg, un râu atât de mare, tradiție sportivă așa de puternică. Dacă toate aceste lucruri ar fi puse în valoare, eu sunt 100% sigur că Aradul ar deveni o destinație turistică foarte populară. La finalul tururilor, multă lume îmi mulțumește că le-am arătat cât de frumos e Aradul. Nu cred că ar trebui să fie așa. Cred că toate aceste frumuseți ale Aradului ar trebui să fie observabile la prima vedere, fără să îți mai spună cineva ceva.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.