marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Eco alert! Efectul nociv al poluării cu deșeuri de plastic, o bombă cu ceas

    de - | 10 noiembrie 2016, 1:11 PM | Contributors | Eco

    0

    Peste 1 000 000 de pescăruși și alte păsări marine mor în fiecare an fiindcă se hrănesc cu resturi de plastic. Concentrația de resturi de plastic în oceanele lumii poate ajunge la 580 000 de buc/km2, iar „producția” deșeurilor de plastic crește exponențial.

    Este o problemă globală ce de la an la an devine mai acută. Prognezele sunt extrem de alarmante! Dacă evoluția continuă în ritmul actual, până în 2050, 99% din speciile de păsările marine vor fi afectate de acest efect al poluării mărilor și oceanelor.

    Efectul nociv al poluării cu deșeuri de plastic afectează nu doar păsările marine. Mamiferele, peștii, boroaștele țestoase și crustaceii sunt afectate în aceeași măsură.

    Toate aceste semnale de alarmă sunt concluzii ale unui proiect de cercetare american publicat cu an în urmă în revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences)

    Râurile României sunt „gropi de gunoi” curgătoare.

    Malurile principalelor râuri din țară sunt infestate cu deșeuri de toate felurile, predominând plasticele. Ministerul Mediului și administrațiile locale nu sunt serios implicate în combaterea acestei Poluări, ce în 26 ani a devenit un aspect mult prea obișnuit al Naturii românești. Nu există un Plan Constructiv și o Viziune ”0” în acest sens.

    Este din păcate un fenomen național, iar lipsa de implicare este simptomatică. Câteva inițiative răzlețe pe parcursul unui an cu titluri ce conțin atât de popularul cuvânt ”Ecologizare” nu vor elimina Sursele de poluare. Autoritățile și majoritatea ONG-urilor participante se mândresc cu acțiunile anuale de ”Ecologizare”. În perspectiva imediată și ele își au rolul lor, dar este o iluzie naivă să credem că făcând curățenie doar acolo unde se vede, vom rezolva sursele de poluare.

    Fără o implicare a fiecărui cetățean și O Viziună Realistă la nivel național nu se rezolvă problema poluării cu deșeuri de plastic. Și să nu uităm că „problema” de fapt este o oportunitate de afacere excelentă de a creea foarte multe locuri de muncă pe termen mediu și lung. Există soluții excelente și efective, economic sustenabile, promovate într-o sumedenie de țări europene în care până și „Gropile de Gunoi Ecologice” sunt desfințate, iar gunoiul a devenit o materie primă pentru o industrie de reciclare bine pusă la punct.

    Este nevoie de Implicare, Profesionalism și Solidaritate.

    Peterpan

    (foto: Chris Jordan)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.