marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    După 27 de ani de beznă, pragul cinematografului din Grădiște a fost călcat de un băiat și o bestie

    de Raluca Medeleanu | 29 aprilie 2017, 1:35 PM | Cultură

    1

    Cinematograful din Grădiște a intrat, primăvara anului trecut, în reparații capitale, după ce ani la rând a fost lăsat efectiv în paragină. De mai bine de 27 de ani, ecranul cinematografului a rămas negru, dar iată că, în sfârșit, astăzi, arădenii au avut bucuria să vadă din nou un film proiectat acolo.

    În această dimineață, de la ora 11, a avut loc în premieră redeschiderea oficială a cinematografului din Grădiște, iar filmul ales de CMCA în colaborare cu Asociația CitiZenit a fost animația „Băiatul și bestia”, o producție japoneză din 2015, în regia lui Mamoru Hosoda. Sala a fost arhiplină. Capacitatea sălii de 120 de locuri dovedindu-se neîncăpătoare și nemaifiind locuri libere, oamenii au stat în picioare sau chiar turcește, pe jos. Cinemagia.ro notează despre acest film următoarele: „Producţiile de animaţie japoneze, deşi vedete ale multor festivaluri de film, sunt o raritate în cinematografele româneşti. Motiv pentru care Baiatul si bestia (The Boy and the Beast/Bakemono No Ko), cu o poveste uimitoare despre curajul de a-ţi înfrunta demonii, despre perseverență şi prietenie, cu un succes covârşitor la box office în ţara de origine şi un nume din ce în ce mai apreciat de critici la cârmă, Mamoru Hosoda (numit, cu speranţă pentru genul anime, succesorul lui Hayao Miyazaki), merită toată atenţia”.

    Filmul proiectat sâmbătă dimineață reprezintă primul din seria de animații planificate de CitiZenit și CMCA pentru a fi prezentate publicului arădean în incinta cinematografului din Grădiște.

    Cinematograful din Grădiște a fost construit în perioada interbelică. În anii socialismului a primit numele de Cinema CFR, denumire provenită de la primii locuitori ai cartierului Grădiștei, muncitorii CFR. Ultimele proiecții de film din Grădiște aveau să ruleze în jurul anului 1995, iar de atunci a fost lăsat pradă degradării treptate, până a ajuns la gradul de ruină.

    Clădirea a intrat doar acum câțiva ani în posesia municipalității, înainte fiind – asemenea multor altor cinematografe din țară – proprietate RADEF.

    În ceea ce privește reabilitarea clădirii cinematografului, părerile sunt împărțite. Lucrările de reabilitare și dotarea cu echipamente moderne au costat 1.669.491 lei. Dacă unii arădeni sunt mulțumiți că prin proiectul de reabilitare, clădirea a fost salvată de la distrugere, unele voci afirmă că aspectul cinematografului a avut de suferit în urma acestor lucrări care nu i-au respectat arhitectura originală, astfel pierzându-și din unicitate. Acest lucru a fost plusat și din cauza opțiunii de a folosi tâmplărie din PVC, de două nuanțe diferite (la partea dinspre stradă de culoarea lemnului, iar înspre curte, alb) și pictarea fațadei într-o tentă de vernil care nu coincide defel cu culoarea originală a clădirii.

    cinema-gradiste-arad

    Ignorând aceste detalii „tehnice”, începând cu ziua de astăzi, 29 aprilie, Aradul mai are încă o sală destinată cinematografiei, iar potrivit planurilor municipalității, arădenii se vor bucura de o nouă serie de proiecții de filme, accesibilă publicului în mod gratuit.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.