joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Drapelul de luptă al legiunii lui Avram Iancu, din colecția lui Vadim Tudor, expus la Arad. Scurt interviu cu Valeriu Sângeorzan de la Artmark despre valoarea obiectului pus la licitație

    de Raluca Medeleanu | 27 ianuarie 2016, 6:07 PM | Interviuri | Știri Arad

    0

    Drapelul de luptă care a aparținut unei legiuni a lui Avram Iancu a fost expus astăzi în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, în cadrul unei mici expoziții dedicate Revoluției de la 1848, alături de obiecte din colecția Complexului Muzeal Arad, provenite din Revoluția Pașoptistă.

    Drapelul face parte din colecția personală a lui Vadim Tudor și va fi vândut la licitație de casa Artmark din București, pe data de 3 februarie. Obiectul este considerat o raritate absolută din jumătatea secolului al XIX-lea și este pictat pe piele.

    Valeriu Sângeorzan, directorul de marketing și vânzări al casei de licitații a acceptat să ofere mai multe detalii despre valoarea financiară cât și istorică a acestuia, dar și despre ce va conține licitația de luna viitoare din capitală.

    Special Arad: Cât de valoros este acest obiect istoric?

    Valeriu Sângeorzan: Drapelul va fi vedeta licitației din 3 februarie din București de la sediul Artmark. Spun vedetă pentru că, într-adevăr, acest obiect de colecție a reușit să stârnească pasiuni, interese, sensibilități cum rar am văzut în cei șapte ani de activitate ai casei de licitație. Există foarte multă pasiune și efervescență în jurul acestui subiect și este ceea ce noi am intuit de fapt când am pornit acest turneu în câteva localități din Ardeal.

    Special Arad: În ce alte localități a fost expus?

    Valeriu Sângeorzan: În Baia Mare, Oradea, acum ne aflăm la Arad, apoi urmează Clujul, Alba Iulia, Brașovul și probabil și Târgul Mureș.

    Special Arad: Care este prețul cu care se va vinde drapelul?

    Valeriu Sângeorzan: Prețul de licitație va pleca de la 5000 de euro. Dar asta nu înseamnă că atât valorează. Tehnic vorbind, el valorează acea sumă care precede cuvântul „adjudecat”, însă sentimental, moral, eu sunt de acord că are o valoare inestimabilă. Vom vedea ce se întâmplă la licitație.

    Special Arad: Ce alte obiecte de valoare vor fi prezentate la licitație, alături de drapelul acesta?

    Valeriu Sângeorzan: Vor fi aproape 200 de alte obiecte care, asemenea drapelului, au făcut parte din colecția lui Vadim Tudor. Asta înseamnă documente cu semnături ale unor mari personalități din istoria politică românească sau chiar din viața europeană în general. De exemplu, Victor Hugo sau Brătianu, Napoleon Bonaparte sau alți lideri politici ai vremii, deci documente cu o încărcătură istorică foarte puternică. Vor mai fi cărți foarte vechi (din 1673, de exemplu), volume foarte valoroase, icoane, câteva piese decorative. Vadim a avut o colecție impresionantă de obiecte foarte valoroase și iată că familia le redă, într-un fel, circuitului public, punându-le în vânzare la licitația noastră. Familia lui a mai vândut un număr mare de obiecte și la licitația anterioară. Atunci au reușit să adune în total 80.000 de euro, sumă pe care ne așteptăm să o atingem și în februarie. Scopul familiei este ca, prin strângerea acestor bani, să continue finanțarea publicației „România Mare”, în memoria lui Vadim Tudor, publicația fiind foarte importantă pentru acesta.

    Special Arad: În comparație cu alte țări, cât de mare este interesul de colecționare a obiectelor vechi de valoare, în România?

    Valeriu Sângeorzan: E greu să fac o comparație, să vă ofer procente acum, însă îndrăznesc să spun că este la fel de mare ca în orice colț al lumii. Avem colecționari pasionați de obiecte vechi, cu mare încărcătură istorică și nu sunt puțini acești colecționari. De aceea spun că interesul este, în opinia mea, similar cu cel din Europa sau din alt colț al lumii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.