Update News AlertDouă decese din cauza rujeolei! Aradul a ajuns pe primul loc! 150 de cazuri noi, înregistrate la nivelul întregii țări

  de Special Arad | 28 octombrie 2016, 3:33 PM | Sănătate | Știri Arad

  3

  Alte două persoane au murit din cauza rujeolei, informează Ministerul Sănătăţii, numărul deceselor ajungând la şase. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate 150 de cazuri noi de rujeolă, numărul cazurilor ajungând la 935, potrivit cotidianului Adevărul.

  Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinaţi. Până la această dată au fost recuperaţi la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

  Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor şi de a se adresa medicilor de familie pentru imunizare.

  De asemenea, reamintim că există suficiente doze de vaccin ROR pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare.

  1. ARAD – 223

  2. MUREŞ – 190

  3. BISTRIŢA – 128

  4. TIMIŞ – 91

  5. CLUJ – 90

  6. CARAŞ – SEVERIN – 39

  7. BRAŞOV – 37

  8. SUCEAVA – 34

  9. HUNEDOARA – 18

  10. DOLJ – 15

  11. BIHOR – 13

  12. SĂLAJ – 11

  13. HARGHITA – 6

  14. ALBA – 6

  15. IAŞI – 5

  16. OLT – 4

  17. SIBIU – 3

  18. BUCUREŞTI – 3

  19. BACĂU – 3

  20. CONSTANŢA – 3

  21. DÂMBOVIŢA – 2

  22. NEAMŢ – 2

  23. BRĂILA – 2

  24. GIURGIU – 1

  25. MEHEDINŢI – 1

  26. VASLUI – 1

  27. BOTOŞANI – 1

  28. BUZĂU – 1

  29. PRAHOVA – 1

  30. VÂLCEA – 1

  Sursa: adevarul.ro

  Ce este rujeola, cum se transmite și care sunt riscurile?

  Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă. Este cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzează în general afecțiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci când o persoana infectată tușește sau strănuta, potrivit sfatulmedicului.ro.

  Virusul se răspândește cel mai adesea în perioada de incubație a bolii, atunci când pacientul nu știe că este bolnav și nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupția cutanată tipică să apară și încă 4 zile după aceea.

  Tratament

  În cazurile fără complicații, rujeola este tratată prin repaus la pat și îngrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescripție medicală și care au efect antipiretic (scad febra) și antialgic (scad durerea), așa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeași clasă, precum acetaminofenul (paracetamol). Aspirina este contraindicată la persoanele sub 20 de ani datorită legăturii sale cu apariția unei afecțiuni mai rare dar foarte gravă, denumita sindromul Reye (afectare cerebrală și hepatică gravă, ce are ca și cauza consumului de aspirină). Nu se folosesc antibiotice în tratamentul rujeolei decât dacă apar complicații bacteriene, cum ar fi pneumonia sau infecții ale urechii. În timpul bolii poate scădea concentrația de vitamina A din organism, ceea ce duce la apariția sindromului de uscăciune a ochilor (xeroftalmie) și uneori orbire. Deficitul de vitamina A crește și riscul decesului datorită complicațiilor, mai ales la copiii sub 2 ani.

   


   

  Titlu inițial:Numărul cazurilor de rujeolă la nivelul întregii țări a ajuns la aproape 800. Aradul este pe locul 2 (22 octombrie 2016) – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, departament din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a făcut public un document care arată că numărul cazurilor de rujeolă la nivelul întregii țări a ajuns la aproape 800. Mai exact, vorbim despre 786 de cazuri de rujeolă înregistrate de către instituția menționată până la data de 14 octombrie. Din păcate numărul de astfel de cazuri de infecții este în continuă creștere. Județul Arad se clasează, din nefericire, pe locul doi la nivel național când vorbim despre bolnavii de rujeolă, cu 132 de cazuri înregistrate până la data menționată. Tot până la 14 octombrie, la nivel național erau înregistrate trei decese în urma îmbolnăvirii de rujeolă, din care un deces avusese loc în Arad, fiind vorba despre un bebeluș de doar nouă luni, care murise pe 19 septembrie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

  Citește și: UPDATE – EXCLUSIV – Tragedie peste măsură pentru o familie din Arad: bebelușul lor a decedat la Spital. Sunt sesizate mai multe instituții

  Între timp, numărul bolnavilor de rujeolă a crescut, atât la Arad, cât și la nivel național. La fel și numărul deceselor. Nu mai departe de joi – 20 octombrie un tânăr de 16 ani murise, tot la Spitalul Județean, în urma unei complicatii de tip bronhopneumonie forma grava post rujeolica pe un teren cu multiple tare, secundare unei boli congenitale metabolice de tezaurizare NIEMANN PICK (care afecteaza intreg organismul, creier, cord, ficat, splina etc.) cu aparitia unui retard psihosomatic marcat.

  Apraiția acestor infecții cu rujeolă este facilitată în mare parte și de părinți, care refuză, pe fondul neîncrederii, să-și vaccineze copiii. Între timp medicii fac apeluri disperate către părinți să-și vaccineze copiii pentru a spori imunitatea acestora.

  Programul național obligatoriu de vaccinare, adică pachetul numit ROR – rujeolă, oreion și rubeolă, cuprinde două etape. Primul parte se face între 12 luni și 15 luni, în vreme ce a doua parte se poate face la trei luni de la prima imunizare și continuând până la vârsta de 7 ani, aceasta făcându-se de regulă la începerea școlii.

  Citește și: UPDATE 3 – Spitalul Județean revine cu precizări asupra cazului în care a decedat un copil din Covăsînț (FOTO-VIDEO)

  Informarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile:

  situatia-rujeolei-in-romania-la-data-de-14-10-2016-page-001 situatia-rujeolei-in-romania-la-data-de-14-10-2016-page-002

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dacă în 2014 Ro și-a asumat atât la nivel European cât și la nivel Mondial să implementeze Planul WHO de Imunizare contra Rujeolei, cum de in 2016 izbucneste o Epidemie???
   http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/276659/EVAP-factsheet.pdf?ua=1

   Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, fiind la nivel național responsabilă de implementarea Planului WHO de Imunizare, munca lor este Total Deficitară.

   În doar 3 judete, Mures, Arad, Bistrița, sunt mai mult de jumătate din cazurile inregistrate de rujeolă.

   Județe PDL-iste!!!

   În consecință cocluzia este după cum urmează:
   Responsabilii politici sunt niște INCAPABILI!
   Încrederea populației tinere în cadrele medicale în aceste județe este la un nivel extrem de scăzut.
   Ori, cadrele medicale responsabile de implementarea planului național de imunizare, nu-și fac treaba ca lumea.

   Văicăreala nu-și are sensul. Motivări ”De ce nu” … sunt tardive.
   Este Imunizarea Obligatorie?

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad