joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivDosarul „Mită la primari”. Aurel Radița vorbea codificat când era vorba de bani și spunea direct că-l doare în p… când se referea la alegători (STENOGRAME INCREDIBILE)

    de Alin Olteanu | 2 august 2016, 9:46 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

    2

    Comisionul de zece la sută pe care-l cer reprezentanții autorităților locale, comision care se traduce exact în cuvântul „MITĂ”, căpușează bugetele locale de ani de zile și putem spune că este achitat din buzunarul nostru. Este foarte clar (având în vedere câți edili au fost prinși până acum) că practica este generalizată și că foarte puțini fac administrație pentru binele cetățeanului. Pe cale de consecință, dacă statul român nu acționează rapid pentru a opri aceste practici, răul nu va putea fi eradicat. Ultimii trei primari arădeni prinși de DNA cu mâna în „sacul” public cu bani, primarul Șiculei, Aurel Radița, primarul Covăsânțului, Traian Balint și cel al Almașului, Teodor Avram, confirmă -practic- corupția generalizată. Chiar dacă, cum spuneam, mai există și excepții – dar foarte puține!

    Astăzi, într-un prim episod, Special Arad prezintă în exclusivitate, traseul banilor publici pe care îi gestiona primarul comunei Șicula, Aurel Radița, până în momentul în care a fost prins de DNA, înainte de alegeri. Este foarte clar, din discuțiile surprinse pe înregistrări, că pentru edil, comisionul de zece la sută era o normalitate și, mai ales, dacă urmăriți modul în care pune problema de fiecare dată, este clar că pentru Radița era o practică obișnuită și veche să ceară „partea SA”. Dacă ne gândim la câte mandate a avut în calitate de primar al Șiculei, ar trebui să ne speriem de sumele care au putut intra în buzunarul său, direct, ca și comisioane din lucrările executate în comuna pe care a administrat-o atâția ani.

    Pe de altă parte, agenții economici, pentru a putea să-și asigure o bună funcționare a activității (plată furnizori, angajați, impozite și taxe etc.), sunt practic constrânși să recurgă la astfel de practici, în caz contrar întâmpinând dificultăţi la recepţia lucrărilor, la încasarea plăţilor pentru acele lucrări şi fiind în cele din urmă în imposibilitate de a mai obţine în viitor astfel de contracte. Simplu: nu-mi dai ce-ți cer, nu plătesc la timp și nici că-mi pasă de tine și de firma ta!

    Martorul DNA nu a fost de acord (sau poate a fost obligat să nu fie de acord…)

    cu aceste practici, întrucât nu de puţine ori primarii sau alţi reprezentanţi ai instituţiilor publice făceau presiuni să li se plătească procentul de zece la sută, neînţelegând (sau nefiind interesați deloc) că nu se poate justifica contabil retragerea unor astfel de sume din firmă. În aceste condiţii a luat hotărârea de a denunţa aceste practici, formulând mai multe sesizări în legătură cu fapte de corupţie comise de funcţionari din judeţul Arad în derularea contractelor de achiziţie publică.

    „Deci șapte miliarde o să ne dea… apucați-vă de treabă!”

    În ceea ce privește mita încasată de Radița, procurorii au reținut că pe parcursul executării unui contract de lucrări (obiectul contractului fiind executarea de către societate a lucrărilor având ca obiectiv „asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad” în schimbul preț de aproximativ 5.000.000 lei – inclusiv TVA),  primarul și ordonatorul de credite al comunei Șicula a pretins de la denunțător sume de bani, respectiv 2.500 lei (1000 lei în data de 25.05.2015 și respectiv 1.500 lei în data de 25.06.2015) din care a primit în data de 26.05.2015 suma de 1.000 lei și în datele de 25.06.2015 suma de 1.000 lei și 500 lei în data de 26.05.2015 pentru buna derulare a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților lucrărilor executate de societate în cadrul contractului menționat.

    La începutul lunii mai, martorul a fost contactat telefonic de primarul comunei Șicula, Aurel Radiţa, care i-a relatat că a fost sunat de la Consiliul Județean Arad (acolo unde șef era cumnatul său, Nicolae Ioțcu, aflat în proces tot pentru mită) și că se vor aloca 700.000 lei pentru asfaltarea străzilor din comuna Șicula și că s-a dat în acest scop un ordin de ministru: „O apărut ordin de ministru … cu patru miliarde fără trei lei şi se mai dă trei. Deci şapte miliarde o să ne dea … aşa că apucaţi-vă de treabă dacă vreţi să facem treabă.”

    După această discuție telefonică, câteva zile mai târziu, Radița i-a transmis martorului că dorește să se întâlnească cu el, lucru care s-a și întâmplat, în orașul Ineu, acolo unde edilul a insistat să îi dea lui personal o parte din bani în avans, adică înainte ca să se facă plățile de către primăria Șicula către firma în cauză: „Fac presiune pe tine. Poţi? Mere Gabi la Bucureşti cu ăştia … rezolvă treaba … şi fac presiune pe tine amu că-mi trebe înainte de termen” .

    Invitat să fie mai concret, Radița a răbufnit: „Dar nu vorbim aceeaşi limbă?” şi suspectându-l că ar putea să înregistreze discuţia: „numa’ să nu mă înregistrezi, te rog! Sper că nu umbli cu d-aiestea”. Auzind că ,martorul nu are banii asupra sa, Radiţa  a replicat că nu-i trebuie decât suma de 1.000 lei: „1.000 lei. Atâta!”

    Ulterior, după o zi, Radița, după ce și-a primit mia de lei, a comentat: „Amu s-o dus Gabi la Bucureşti, o dus şi celea ale voaşte … şi predă mâine dimineaţă le duce la doamna aceea, la Ciobanu, la guvern … şi atunci ne trezâm cu banii … şi automat vi-i virez”.

    „Oricum, mă doare-n p….ă de ei”

    În timpul acestor discuţii inculpatul Radiţa Aurel Mircea şi martorul se deplasau cu autoturismul prin localitatea Chereluş, chiar pe străzile unde se efectuaseră lucrările de asfaltare, ocazie cu care primarul i-a relatat martorului că acea deplasare constituie un bun prilej pentru a fi văzut de cetăţeni că se implică în bunul mers al lucrărilor de asfaltare, după care i-a spus martorului că, în realitate, nu îi pasă de cetăţenii comunei: „Cu ocazia asta, aşe, zece minute, amu poţi să stai de bucurie să vadă lumea că cum să verifică drumurile. Oricum, mă doare-n p…ă de ei”.

    După o lună de la acest episod, martorului  i-a mai fost cerută, tot de către primar, suma de 1.500 lei, din care i-a remis doar 1.000 lei cu acea ocazie, motivând că nu are mai mult asupra sa: „Ia! Mai mult de atâta n-am. 1.000”. Pentru moment inculpatul Radiţa Aurel Mircea a fost mulţumit şi cu această sumă: „No, şi 1.000 îi bine”, după care i-a promis martorului că, oricum, în momentul în care se vor extinde lucrările în localităţile Chereluş şi Gurba, va rămâne un surplus de 10 – 15 %  din valoarea acestora pe care şi-l vor însuşi: „Bă! Acuma io ştiu că când vii la Chereluş îi ok, când vii la Gurba îi ok, dacă vin banii ăştia. Noi să fim, ţ-am spus, 10 – 15 % peste lucrări. Amu voi faceţi calcule financiare, înţelegi, să fii peste lucrare”.

    A doua zi, în data de 26.06.2015, martorul a primit din nou sms-uri de la Radița Aurel Mircea, care l-a întrebat în mod codificat dacă poate să îi mai remită suma de 500 lei folosind expresia „Mai jumate din piatra de ieri, poți te rog?”. Martorul s-a întâlnit cu acesta în mașina sa de serviciu în jurul amiezii și i-a dat și această sumă de 500 lei, ocazie cu care a făcut precizarea că „piatra” înseamnă în limbaj codificat suma de bani: „Ce codificat eşti! Să mor io, zici că la S.R.I. ai lucra. Bătutu-m-o focu’ meu!”

    Ulterior, în luna august 2015 societatea reprezentată de martor a emis către primăria Șicula o factură în valoare de 699.142,93 lei, care a fost plătită în luna noiembrie 2015, iar în aceeași lună s-a mai emis încă o factură de către firmă, în valoare de 625.277,67 lei, care s-a plătit de către primăria Șicula în luna decembrie 2015. Martorul spune că a fost contactat telefonic de Radiţa Aurel Mircea la finalul lunii decembrie, însă nu i-a mai răspuns la telefon. Probabil trebuia pregătită mita de Crăciun…

    ***

    Aurel Radița nu a mai fost ales primar al Șiculei în iunie 2016, alegătorii din comună demonstrând că le pasă ce a făcut acesta în mandatul său. În schimb, ceilalți doi primari, de la Covăsânț și de la Almaș, au fost realeși – lucru care ne arată cât de bolnavă e societatea noastră.

    Mâine, pe Special Arad: Ce vrăji cu comisioane făceau Traian Balint, primarul comunei Covăsânț și Teodor Avram – primarul comunei Almaș, pentru a-și umple buzunarele (Stenograme, la fel, incredibile)!

    Citește și  Trimiși în judecată! Primarii din Almaș și Covăsânț, respectiv fostul primar al Șiculei, acuzați de luare de mită

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Discuție între doi țărani jegosi si obosiți, care puneau la cale furtul din banii cetățenilor. Auzi tu la imbecilul de Rădița, dependentului de păcănele, ca-l doare in p..a de cetățeni! Luate-ar viitura bai moacă strâmbă. Ticălos analfabet care esti. Te-a învățat cumnatul tău ce si cum sa faci, este? Nu va e rusine, țărănoilor? Pute locul in urma voastră si voi înjurați oamenii care v-au votat? Las’ ca poate va da cu executare, nesimțiților. Sa stați puțin la răcoare, sa vedem pe cine mai înjurați atunci, ȘPĂGARILOR!

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.