marþi, 28 mai, 2024

Special Arad Logo

  „Doina” poetului Doinaș la Arad. Documentar TVR, în prima zi și seară de festival

  de Tomck@t, Raluca Medeleanu | 20 aprilie 2016, 2:33 PM | Cultură

  1

  Festivalul era cât pe ce să ajungă în negura uitării, după o singură ediție, și asta pentru că organizatorul de anul trecut, Asociația „Arad – Capitală Europeană a Culturii 2021”, nu mai există. Însă „epopeea” culturală a Primăverii Arădene ce poartă numele marelui poet și eseist născut în județul Arad nu se sfârșește cu atât, din fericire, grație scriitoarei Lia Faur, cea care a depus un proiect și a câștigat o finanțare la Centrul Municipal de Cultură Arad. Avem, astfel, și în 2016, începând de ieri, patru „Zile și Seri de Literatură” în amintirea lui Ștefan Augustin Doinaș.

   

  S-a mai tras o linie și minusul a fost corectat într-un plus…

  Dacă la ediția de anul trecut poetul nu a fost pus tocmai într-o lumină bună, fiind evidențiată mai mult perioada sa literară cu o puternică amprentă a comunismului, de această dată am avut ocazia să vedem și cealaltă parte a monedei, iar pentru a înțelege cât mai bine împrejurimile și motivele din cauza cărora scriitorul (și mai târziu politicianul) Doinaș a fost nevoit să semneze „pactul cu Diavolul”, a fost de mare ajutor documentarul Televiziunii Române, realizat în anul 2000 de către jurnalista și scriitoarea Cleopatra Lorințiu, proiectat în cadrul festivalului arădean atât dimineața, la Biblioteca Județeană, cât și seara, la Muzeul Teba, în prezența autoarei și a mai multor scriitori arădeni.

  Documentarul, laureat cu premiul APTR în anul 2000, este un interviu filmat în biroul din apartamentul scriitorului, la doi ani înainte de decesul lui, și cu cadre luate în locațiile amintite de Doinaș, printre care satul Cherechiu (astăzi Caporal Alexa) din județul Arad, unde s-a născut, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, unde a fost un proeminent elev de liceu, dar și cadre filmate în Sibiu, unde scriitorul și-a terminat studiile universitare (avându-i ca profesori pe Lucian Blaga la istoria culturii, pe Liviu Rusu la estetică și pe D.D. Roșca la istoria filosofiei, respectiv filosofie generală) și unde s-a remarcat ca și poet, alături de alți prieteni și colegi scriitori, membri ai Cercului literar de la Sibiu.

  „Mă las în mâinile dumneavoastră”

  Cleopatra Lorințiu, o prezență extrem de jovială și caldă, a mărturisit publicului arădean că realizarea acestui documentar era, cumva, o ocazie specială pentru a se „revanșa” față de Ștefan Augustin Doinaș, deoarece el a fost cel care a descoperit-o și îndrumat-o în cariera ei de poetă. „Pentru mine, faptul că l-am cunoscut a fost o lecție de umilință și de bun simț. De fiecare dată repeta politicos acelaşi «Mă las în mâinile dumneavoastră», iar după premiera filmului, când deja era foarte bolnav, mi-a mulţumit din nou, la fel de politicos, spunând că «eu nu am niciun merit, meritul întreg pentru film aparține doamnei Lorințiu»”.

  Jurnalista și-a notat amintirile legate de producția acestui documentar în numărul 7-12 din 2014 al revistei „Secolul 21” (urmașa publicației „Secolul XX”, al cărei redactor-șef și director a fost chiar Ștefan Augustin Doinaș în ultimul său deceniu de viață). În acel text, Cleopatra Lorințiu împărtășea ceea ce, succint, a spus și publicului arădean, ieri seara. „Filmul e mai mult o mărturisire sinceră, «normală», fără nimic artificial. (…) Întâlnirea cu Ştefan Augustin Doinaş, cu prilejul acestui film, a fost scurtă dar foarte densă. Dar a fost momentul de viaţă în care am comunicat cu adevărat. Înainte, fuseseră doar circumstanţe de viaţă literară fără greutate. După, nu ne-am mai văzut. Eu am plecat să lucrez la Paris, unde am aflat ştirea trecerii lui spre Câmpiile Elizee. Apoi, m-a şocat profund cum s-a stins marea stea a baletului, doamna Irinel, pe care în viaţa de toate zilele, de fapt, nu am cunoscut-o. Am în faţa mea, printr-o joacă ironică a sorţii, într-un dosar de jurnal lăsat de cel care a fost soţul meu, poetul Gheorghe Tomozei, între alte sute de pagini şi scrisori, fotografii, semne literare care acoperă vreo 40 de ani de artă şi literatură română, am, zic, vreo 15 pagini, scrisori şi note scrise de doamna lui Doinaş.”

  Din păcate, documentarul nu se găsește pe internet, în schimb, întregul interviu transcris și articolul mai sus amintit  se găsesc pe blogul jurnalistei Cleopatra Lorințiu, aici.

  La prima zi și seară a festivalului „Zile și Seri de Literatură Doinaș” s-au lansat și două cărți proaspăt ieșite de sub tipar, și anume „Povestea cu Fusulica, pentru Dan și Lavinica dac-ascultă de mămica” de Ștefan Augustin Doinaș (Editura Nigredo, Publicație a Bibliotecii „Alexandru D. Xenopol” Arad), respectiv cea mai nouă carte a Cleopatrei Lorințiu, „Scurte întâlniri * Există un limpede loc”, apărută la Editura Charmides.

  La finalul proiecției documentarului și lansării celor două cărți, a urmat o lectură publică alături de câțiva scriitori arădeni, printre care Petru M. Haș, Vasile Dan, Gheorghe Schwartz, Andrei Mocuța, Ioan Matiuț, Lucia Cuciureanu și Eugen Rogojan.

  Festivalul continuă

  Astăzi, la ora 17, la Librăria Corina va avea loc prezentarea de carte a scriitorului Gabriel Andreescu,
  „Existența prin cultură. Represiune, colaboraționism si rezistența intelectuală sub regimul comunist” (Editura Polirom, 2015), iar de la ora 20, la ArtCafé, urmează o nouă seară de lectură cu Marin Malaicu-Hondrari, Sergiu Casis, Dumitru Crudu, Vasile Dan, Andrei Mocuța, Ioan Matiuț, Lucia Cuciureanu, Gheorghe Schwartz, Lia Alb și Lucia Cuciureanu.

  Vezi programul complet AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. vorba voastră: „S-a mai tras o linie” – voi citiți ce scrieți?
   aveți multe inexactități în articol.
   văd că și schwartz se contrazice. zicea că nu e bine să spui că scriitorii sunt arădeni, ci sunt scriitori din arad, vai ce urlă!
   grozav ce-mi plăcea de voi, zău!
   există un cub de beton în fața stației de trenuri arad. unde beau cafea și aurolac niște cetățeni. și nu e ok.
   voi ați putea schimba ceva acolo?
   sau mai tragem o linie?

   p.s. vasile dan nu a fost, sergiu nu a fost pentru că nu a avut bani de tren, schwartz nu a fost pentru că n-a luat nobelul etc a fost lia faur, numele-i fie aurit 🙂

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.