joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    DNA îi acuză de abuz în serviciu pe șefii din Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș, în dosarul Poli

    de - | 30 septembrie 2015, 7:37 PM | Naţional

    0

    Curtea de Apel Timişoara a respins, miercuri, definitiv, cererea de revizuire a Raportului Curţii de Conturi, care priveşte finanţarea echipei de fotbal Politehnica Timişoara, în perioada când era patronată de Marian Iancu, în cauză fiind vizaţi fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, scrie Ziuadevest.ro

    Prin urmare, cei doi nu mai au nicio cale de a ataca Raportul Curţii de Conturi care prevede, printre altele, obligaţia instituţiei de a recupera banii de la cei indicaţi ca fiind vinovaţi.

    DNA i-a pus sub acuzare pe Ciuhandu, Cojocari şi pe alţi angajaţi ai Primăriei Timişoara pentru această finanţare ilegală, acuzându-i de abuz în serviciu.

    În luna septembrie, procurorii anticorupţie au impus sechestru asigurator pe vila lui Gheorghe Ciuhandu şi pe conturile lui Ioan Cojocari. 
    Procurorii DNA au reţinut că acordarea unor sume de bani „în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara S.A. (…) nu au servit intereselor comunităţii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul clubului de fotbal, finanţarea fiind ilegală”.
    Un raport al Curţii de Conturi a arătat că finanţările pentru clubul timişorean de fotbal, venite din partea Consiliului Judeţean şi din partea Primăriei Timişoara, au fost ilegale, iar prejudiciul total creat este de aproape 30 de milioane de lei.

    Totodată, DNA Timişoara i-a pus recent sub acuzare pentru abuz în serviciu şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi pe secretarul administraţiei judeţene din perioada respectivă, Petrişor Nădăştean, tot pentru finanţarea Poli Timişoara, prejudiciul creat în acest dosar ridicându-se la 9,5 milioane de lei. Procurorii DNA Timişoara au dispus, în iulie, şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului până la concurenţa sumei de 9.950.000 lei asupra unor bunuri ale lui Gheorghe Chivorchian, secretar general al Federaţiei Române de Fotbal (FRF).

    Potrivit DNA, în cursul anului 2008, „angajaţi din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, cu ştiinţă, au întreprins demersurile necesare, pentru alocarea unor sume de bani în vederea susţinerii echipei de fotbal ce aparţinea S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A”.
    „Concret, aceştia au avizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş şi au semnat un protocol de colaborare pentru realizarea unui proiect de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare a echipei la competiţiile de club UEFA. În baza acestor documente, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost acordate societăţii comerciale mai sus menţionate, care, la acel moment, înregistra restanţe la plata obligaţiilor către bugetul de stat şi către finanţatorul Consiliul Judeţean Timiş, mai multe sume de bani totalizând peste 1.000.000 euro, sumă ce constituie prejudiciu adus bugetului Consiliului Judeţean Timiş”, susţin procurorii.

    Bani au fost utilizaţi de către firma respectivă în alte scopuri, respectiv pentru plata datoriilor şi penalităţilor anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere şi întreţinere a stadionului „Dan Păltinişanu” aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Timiş şi închiriat echipei de fotbal, precum şi pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice etc, au mai constatat procurorii.

    Sursa: Ziuadevest.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.