„Am cel mai călduț loc de muncă din Arad”. Cam așa își poate caracteriza locul de muncă aproape oricare dintre angajații de la S.C. Compania de Apă Arad S.A.

Pe de altă parte, fiecare arădean de rând poate să afirme că „apa și canalizarea din Arad sunt printre cele mai scumpe”. Și ar avea dreptate, fiindcă Aradul se clasează undeva pe locul 16 dintr-un total de 41 de județe, la care mai adăugăm și Bucureștiul, la prețul plătit pentru fiecare metru cub de apă potabilă, respectiv canalizare-epurare.

Și, ca arădean, stai să te întrebi, pe bună dreptate, de ce Bihorul, Clujul, Timișul, Sibiul, Alba sau Hunedoara au prețuri mai mici decât Aradul. Nu știm exact cum este în societățile din județele enumerate sau din celelalte județe ale țării. Știm însă că, la Arad, S.C. Compania de Apă Arad S.A. este mai mult decât o „vacă de muls”. Este o întreagă „cireadă”.

De la „cireada” asta numită Compania de Apă Arad mulg peste 1.000 de indivizi, 90% dintre ei angajați datorită relațiilor pe care le au cu alți diferiți indivizi ce se învârt prin niște cercuri în care „trăiesc” mai marii societății. Din „cireada” asta mulg indivizi de la mai toate partidele, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care Compania de Apă n-a prea fost subiect de luptă politică. E logic, cum să se bată monedă pe locul din care „sug” cu toții. Și nu puțin!

Să luăm spre exemplu salariile unor directori ai Companiei de Apă Arad. Vedem că Directorul General, Gheorghe Bănățean, câștigă 139.839 lei într-un an. Adică 11.653 lei pe lună. Gheorghe Vasile Borha încasează și el, pentru funcția de director operational, nu mai puțin de 162.716 lei pe an, respectiv 13.559 lei pe lună. Și directorul economic, Alina Teodora Costea, este remunerată cu 160.210 lei anual, adică cu 13.350 lei lunar.

Iar cei enumerați mai sus sunt doar trei din cei vreo șapte directori pe care îi are Compania de Apă. Desigur, nu toți cei peste o mie de angajați ai instituției încasează astfel de salarii, dar și cele încasate nu sunt mici deloc, iar dacă te duci prin instituție n-o să-i vezi pe toți lucrând „pe brânci”. În fond, până și cei care au fost plantați în Consiliul de Administrație ai instituției încasează lunar în jur de 1.800 de lei. Pentru cei care nu știu, Consiliul de Administrație se întrunește de vreo două ori pe lună, câte o oră, poate două. Adică cei din C.A. chiar nu se omoară cu munca, dar banul e ban și e destul de frumos. De menționat însă că aceste venituri enumerate de către noi sunt veniturile pe anul 2016, astfel că în 2017 este foarte probabil să mai fi crescut.

Avem, deci, răspunsul pentru întrebarea „de ce alte județe au prețuri mai mici decât Aradul la apă și canalizare?”. Păi, cineva trebuie să „adape cireada”. Și cine altcineva decât arădenii?!

Andrei Fuliaș, 11 octombrie 2017, 2:54 PM