vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Din Banat la Hollywood și de la Hollywood la Arad. „Zilele Culturii Austriece” s-a încheiat cu un talk show cu regizorul Robert Dornhelm și Emil Hurezeanu

    de Tomck@t | 6 iunie 2014, 6:23 PM | Cultură | Știri Arad

    0

    Regizorul Robert Dornhelm este mai puțin cunoscut marelui public în România, deși la origini este român, s-a născut la Timișoara, și chiar dacă nu mai vorbește fluent limba română, acesta nu a uitat de unde a pornit. Dovadă este filmul „Recviem pentru Dominic”, bazat pe o poveste reală din timpul Revoluției de la Timișoara, pe care l-a prezentat publicului arădean joi, în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, în ultima seară a Zilelor Culturii Austriece.

    După cum spunea jurnalistul bucureștean Emil Hurezeanu, moderatorul evenimentului, regizorul și-a revăzut pentru a treia oară filmul „Recviem pentru Dominic”, care pe regizor l-a tulburat probabil mai mult decât pe noi, acesta fiind prieten cu personajul principal care a murit în chinuri datorită brutalității Securiștilor, cu puțin timp după fatidica Revoluție din 1989.

    Robert Dornhelm este un regizor recunoscut prin toată Europa, mai ales în Austria unde, în 1961, a emigrat cu familia sa, iar în ultimii 30 de ani în Statele Unite, unde locuiește și astăzi. Cu filmul său de debut, „The Children of Theatre Street”, a fost nominalizat la Oscar la categoria Film Documentar în anul 1978. A lucrat și cu faimoasa Grace Kelly (!)… la un film care nu s-a mai terminat niciodată, deoarece actrița și-a pierdut viața în mod tragic într-un accident de mașină. Sunt destule coincidențe dramatice, așadar, care au marcat munca lui Dornhelm, lucru evidențiat de Emil Hurezeanu în cadrul talk show-ului live la Colegiul Național „Moise Nicoară”, însă regizorul spunea că nu consideră că poveștile tragice sunt cele care îl inspiră… Ca un regizor, a încercat mereu să experimenteze fiecare gen cinematografic.

    Două întrebări interesante – adresate de Emil Hurezeanu regizorului austriac – erau în strânsă legătură cu România, țară cu care Robert Dornhelm nu mai are aproape nici o legătură de foarte multă vreme: „Care dintre actualii regizori români, celebri și în Europa, i-au captat atenția?” ; și „Cum vede astăzi România, după atâția ani?”. Dornhelm a mărturisit că a văzut un singur film românesc din noul val cinematografic, și anume „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” al lui Cristian Mungiu, care l-a impresionat de-a dreptul, cât despre România… are o părere foarte bună, consideră că este mult mai occidentală decât atunci când a părăsit țara, în tinerețe. Un alt lucru interesant ce publicul arădean a aflat ieri era că la expatrierea lui, Dornhelm a fost ajutat de Ioan Holender, celebrul director al Operei din Viena, originar din Timișoara și el. Acesta a vizitat Aradul, de asemenea, în luna mai a anului trecut, lansându-și cartea „Spuse, trăite şi dorite”.

    Este de menționat faptul că Robert Dornhelm a vorbit foarte puțin în limba română… s-a străduit, ce-i drept, la început și pe alocuri, dar a fost nevoit să revină la limba germană, însă acest lucru nu a deranjat pe nimeni, deoarece organizatorii au oferit publicului căști prin care un traducător a tradus în timp real tot ce s-a spus, lucru ce s-a mai întâmplat, de altfel, și la deschidera festivalului, la Consiliul Județean.

    Trebuie felicitați neapărat cei de la Centrul Cultural Județean, CJA, Forumul Cultural Austriac și Asociația Culturală „Muzikforum Europa”, pentru organizarea ireproșabilă a acestui eveniment, cât și pentru aducerea la Arad a acestor personalități marcante pentru cultura europeană (și nu numai), cum ar fi regizorul Robert Dornhelm, artistul scenograf Manfred Waba (expoziția lui rămâne deschisă până în 28 iunie la Galeria de artă Delta), respectiv Emil Hurezeanu, scriitor, publicist și unul dintre cei mai buni jurnaliști români, o figură emblematică și el pentru România, dacă e să ne raportăm doar la activitatea profesională de la Radio „Europa Liberă”…

    Să sperăm că acest eveniment, „Zilele Culturii Austriece la Arad”, a prins rădăcini în orașul nostru și va deveni un festival cu tradiție, deoarece, nu-i așa?, avem un titlu de câștigat – Capitală Culturală Europeană – și relația Arad – Austria trebuie fructificată, altfel cine-și va mai aduce aminte, la noua generație ne referim, că Aradul este supranumit… „Mica Viena”?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.