joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    DGAF, sau cea mai temută structură din cadrul ANAF

    de Special Arad | 6 februarie 2015, 11:16 PM | Naţional | Recomandările editorilor | Știri Arad

    4

    Direcția Generală Antifraudă Fiscală este una dintre cele mai active din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în primul an de activitate constatând prejudicii de aproape un miliard de euro.

    Direcţia generală antifraudă fiscală, structură fără personalitate juridică, a fost înfiinţată în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală  în data de 26 iunie 2013, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2013, aprobată prin Legea nr. 144/2014. Operaționalizarea efectivă și primele acțiuni de control au avut loc în luna decembrie 2013.

    Obiectivul prioritar al Direcției Generale Antifraudă Fiscală este combaterea fermă a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale. Activitatea de investigare a fraudelor şi destructurare a lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului este importantă atât din punct de vedere financiar, cât şi social, consolidând încrederea în siguranţa şi integritatea sistemului fiscal.

    Realizările Direcției Generale Antifraudă Fiscală în primul an de activitate sunt:

    1.318 inspectori antifraudă
    25.483 contribuabili controlați
    778 milioane euro prejudicii, amenzi şi confiscări
    691 milioane euro prejudicii
    91% prejudicii mai mari de 1 milion euro
    65% prejudicii cauzate prin fraudarea TVA
    630  acte de sesizare a organelor de urmărire penală
    23 milioane euro amenzi
    64 milioane euro confiscări
    916 milioane euro prejudicii constatate
    497 verificări fiscale
    234 investigaţii financiare în vederea indisponibilizării de bunuri
    309 milioane euro bunuri şi sume indisponibilizate

    Control în trafic

    Inspectorii antifraudă fiscală verifică respectarea reglementărilor legale privind circulaţia persoanelor şi mărfurilor în porturi, gări, autogări, aeroporturi, pe căi ferate şi fluviale şi pe drumurile publice, iar conducătorii mijloacelor de transport sunt obligaţi să oprească la semnalele personalului DGAF, care poartă uniformă cu înscrisuri oficiale sau vestă roşie reflectorizantă.

    În scopul prevenirii şi combaterii ferme a faptelor de frauda fiscala şi vamală şi evaziune fiscală, ANAF monitorizează permanent comportamentul fiscal al operatorilor economici, care achiziţionează mărfuri de pe teritoriul Uniunii Europene. Sunt vizate toate transporturile de mărfuri care intră în România prin punctele rutiere de trecere a frontierei, inclusiv cele aflate în tranzit pe teritoriul naţional.

    În cazul în care este identificat un transport care prezintă un grad de risc fiscal ridicat, transportatorul/beneficiarul este notificat că are obligaţia de a descărca mărfurile doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală. De asemenea, se poate dispune sigilarea mijlocului de transport, acesta urmând a fi desigilat la destinaţie sau în punctul de ieşire din ţară, dacă este un transport care tranzitează teritoriul României.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ANTIFRAUDA….CEA MAI CORUPTA INSTITUTIE DIN ANAF!!!! TOTI AU INTRAT PE PILE !!! CARE MAI DE CARE… HABAR NU AU DE CE VORBESC DAR PILOSII DIN POLITIE GEN. FRATII BITIS AU AJUNS ACOLO SI TOT FELUL DE CORUPTI DE LA VAMA. SPUMA SPUMEI DIN POLITIE CARE HABAR NU ARE DE NIMIK…ECONOMIC VORBIND DAR SUNT MARI INSPECTORI ANTIFRAUDA….SI MAI SUNT SI ALTE EXEMPLE DE „PROFESIONISTI”…

      --1 voturi
      +1
      -1
    2. În general n-am timp de plictiseală dar chiar am căscat și nu din cauza orei semi târzii. Unde anaf(ura) lui e blejnar, codruț marta et comp.?! Și alte/alte exemple? De ăștia s-a uitat? Care e scorul prejudiciului nerecuperat? Sau s-a șters tot ce a fost găunos până în dec 2013 și s-a pornit de la 0? ”…cea mai temută structură din cadrul anaf”!? Pt cine?
      Domnilor, unii etnici tuciurii habar n-au ce-i aia anaf sau dgaf sau orice altceva ce îmbracă uniformă și scrie ceva pe ea. Ei știu că tre’ să trăiască ei și familia lor și se ușurează pe toată structura anti evaziune, etc. Treaba merge bine cu șapte structuri pe metru pătrat. Bunăoară, pe ultra mediatizata stradă Tarafului la blocurile sociale vandalizate de rromi. Săptămânal vine duba cu baxuri de țigări netimbrate la unul dintre apartamente. Sub nasul fostei poliții locale care s-a localizat în altă parte – ca să nu (mai) vadă. Sau droguri pe categorii. Sau gagici tot pe categorii. Tot ce aduc de vânzare bătând pe la o ușă sau alta e din FURAT. De-aici sau dinafara țării. Plătesc ei cumva taxă pt mărfurile cu care vin? Nuuu. No! Și-atunci cum să nu dau semne de plictiseală citind cât de cruntă și temută e bleaga dgaf? …noa-pte bu-nă.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.