vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Desenele părinților noștri. De la „Miaunel și Bălănel”, la tehnologie și viteză

    de - | 27 februarie 2016, 11:41 AM | Pop Culture | Video

    0

    Desene animate doar zece minute pe săptămână! Nu e o glumă! Chiar a existat o perioadă în care copiii din România vedeau desene la televizor doar zece minute pe săptămână. Eroii de atunci erau Miaunel şi Bălănel, Mihaela, Nu Zaiet Pagadi sau Fred Flintstone. Ada Condeescu, Lucian Mândruţă, Stelian Muscalu sunt câţiva dintre cei care vorbeau în emisiunea „Jurnal pentru copii” pe Digi 24 despre animaţiile care le-au înveselit copilăria.

    Miaunel şi Bălănel, Capra cu trei iezi, Mihaela sau Fred Flintstone, Sandy Belle, iar mai tarziu Tom şi Jerry sunt doar câteva dintre desenele animate ale anilor 80-90. Într-o vreme în care accesul la televizor era limitat cu ordin de la partid iar internetul nu exista, desenele animate rămîneau cea mai mare bucurie și libertate a şoimilor patriei.

    Înainte de 1989 personajele din desenele animate aveau cea mai mare influenţă asupra copiilor.

    Bogdan Miu, realizator DIGIFM: „Era nebunie! Pe vremea aceea aveai un singur moment din zi, pe un singur program, unde te puteai uita la desene animate.”

    Ada Condeescu, actriță: „Mi-au influenţat felul de a fi pentru că erau personaje foarte bine făcute, foarte bine scrise şi au reuşit să-şi pună o amprentă puternică asupra mea.”

    Cosmin Năsui, curator de artă: „Eroii româneşti sunt cumva încărcaţi de umor, de sarcasm, cu poante, cu miştocăreală, cu exagerarea unor trăsături mai aproape de domnul Goe decât de scutul Captain America.”

    Lucian Mândruţă, realizator „Interactiv” Digi FM: „Exista un anumit respect faţă de calitatea vizuală a desenului. Ele erau desenate frumos, corect, simpatic, frumos.”

    Cosmin Năsui, curator de artă: ”Desenatorii îşi alegeau personajele cu grijă. Uneori chiar făceau referinţă la momentele mai dramatice din istoria respectivă. Cumva nişte personaje care exagerează anumite trăsături umane caricaturizând într-o formă sau alta diferite adjective umane. Sunt cumva nişte anti eroi.”

    Unul dintre primele desene animate difuzate vreodată în România a fost Bălănel şi Miaunel. Au urmat apoi Nu zaietz pagadi sau Mihaela.

    Stelian Muscalu, realizator „Bussines Club”: „Mihaela începea la opt fără zece şi aveam zece minute de desene animate. Excepțional pentru vremea respectivă şi la opt deja le spuneam noapte bună alor mei, ori pentru copiii mei..abia pe la opt începe viaţa. Ei se culcă după 22.”

    Miheala Cozmolici, VJ UTV: ”Primul desen animat Made in Ro, nu?! Îmi plăcea deşi a apărut prin anii 80, eu fiind născută în 90, şi nu mai era la modă, dar îmi plăcea. Ştiu că spunea Noapte bună, copii!”

    Lucian Mândruţă, realizator „Interactiv” Digi FM : „Mihaela era un desen de proastă calitate. Să mă ierte cine îl făcea, dar era trist. Era o fetiţă care nu păţea nimic rău. Totul era minunat. Nu avea tensiune. Chiar era un personaj fake.”

    Bogdan Miu, realizator DIGIFM: „Când dau timpul înapoi realizez că înainte de 89 nu prea ştiam ce sunt alea desene animate. Practic a fost o explozie după Revoluţie.”

    Lucrurile s-au schimbat total imediat după 1990. Atunci au început să fie difuzate şi în România desenele animate cunoscute deja în Occident.

    Lucian Mândruţă, realizator „Interactiv” Digi FM: „Îmi aduc aminte de ciocănitoarea Woody. Un model în jurnalism pentru mine pentru că era insistentă. Dădea cu ciocul până când se întâmpla ceva cu copacul. ”

    Lucian Mândruţă, realizator „Interactiv” Digi FM: „Îmi amintesc de Tom şi Jerry şi de la Tom am învăţat o chestie foarte importantă. Indiferent cât de mult te mănâncă, te loveşte..viaţa, la un moment dat o să-ţi revii. Nu-ţi vine să crezi, dar îţi revii.”

    Liza Sabău, VJ UTV: „De Sylvester m-am îndrăgostit. Nu-l suportam pe Tweetie..”

    „Ştii Captain Planet? Nici nu ai prins tu Captain Planet. Cum să nu?! Am prins şi filmul. Există şi film? Da! Captain Planet..save the planet!”

    Mădălina Vintilă, DJ PROFM: „Îmi plăcea mult de Johnny Bravo. Băiatul acela care întotdeauna arăta bine.”

    Lucian Mândruţă, realizator „Interactiv” Digi FM: „Cumva, desenele animate au fost o şcoală pentru mine.”

    Citește continuarea pe Digi 24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.