sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De Ziua Pompierilor se va „aprinde” arta, istoria și patrimoniul industrial… și nu va fi nevoie de intervenție!

    de Tomck@t | 10 septembrie 2015, 12:01 PM | Cultură | Știri Arad

    0

    Pe platoul din fața Palatului Administrativ au apărut deja câteva vehicule de transport accesorii și pompe manuale folosite de pompierii arădeni acum mai bine de un secol, dar se anunță, pentru ziua de vineri, 11 septembrie, mai multe evenimente artistice, literare sau chiar și umoristice, precum și un concurs de gătit.

    Anul acesta, Ziua Pompierilor va fi marcată de istorie, programul manifestărilor oferind oricărui arădean curios câte ceva interesant, cum ar fi expozițiile „Aspecte din istoria Pompierilor arădeni” și „Din activitatea Pompierilor Voluntari arădeni” sau lansarea cărților „Pompierii din Sântana – cu ajutorul Domnului, în slujba omului” de Gheorghe Sinescu, respectiv „Patrimoniul preindustrial și industrial în România” de Volker Wollmann. Vom mai avea și un moment literar-umoristic cu dr. Gheorghe Hodrea și celebrul lui alter ego Bace Toghiere, un concurs de aprins focul sub cătlane și de gătit la poligonul de la Ceala și, bineînțeles, Simpozionul dedicat Zilei Pompierilor din România, ce va avea loc la Sala „Regele Ferdinand” din incinta Primăriei.

    Pentru simpli trecători prin centrul orașului, probabil cel mai interesant eveniment public este expoziția prezentă deja în fața Primăriei, denumită „Aspecte din istoria Pompierilor arădeni”, unde putem admira vehicule vechi folosite de pompierii arădeni în secolul trecut, printre care o pompă mobilă de stins focul produs la Budapesta în anul 1893, sau un vehicul de transport accesorii sau personal de intervenție produs tot în Ungaria, la Sopron, în anul 1886. În cursul zilei de astăzi (joi), va trebui să mai ajungă o mașină de epocă din Lipova, după cum ne-a explicat maiorul Kristian Pabin.

    Ziua de sărbătoare propriu-zisă a Pompierilor din România este pe data de 13 septembrie, atunci când se rememorează o pagină de istorie națională scrisă prin lupta purtată acum 165 de ani în Dealul Spirii, de Compania de Pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mişcarea revolutionară de la 1848.

    Programul detaliat:

    11 septembrie:

    ora 10:30 – platoul din fața Primăriei Municipiului Arad:
    Vernisarea expoziției „Aspecte din istoria Pompierilor arădeni”
    Prezintă: prof. Horia Truță, maior Kristian Pabin

    ora 11:00 – Sala „Regele Ferdinand”:
    Simpozion dedicat Zilei Pompierilor din România
    Cuvântul de salut al oficialităților:
    ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului,
    ing. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad,
    ing. Adrian Țolea, președinte ad-interim al CJA,
    col. ing. Ioan Bogdănescu, inspector-șef ISU Arad

    Vernisarea expoziției
    „Din activitatea Pompierilor Voluntari arădeni”
    Prezintă: col. dr. Dan Paicu

    Lansări de carte:

    „Pompierii din Sântana – cu ajutorul Domnului, în slujba omului” de Gheorghe Sinescu
    Prezintă: dr. Doru Sinaci

    „Patrimoniul preindustrial și industrial în România” de Volker Wollmann
    Prezintă: prof. Horia Truță

    Moment literar-umoristic: „Bace Toghiere și focul”
    de dr. Gheorghe Hodrea

    ora 13:00 – Poligonul Ceala:
    Concurs de aprins focul sub cătlane (și de gătit în campanie) organizat de către formațiile civile de Pompieri Voluntari din județul Arad

    13 septembrie:

    program

    Manifestările sunt organizate de Primăria Municipiului Arad, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad şi Galeriile „Turnul de Apă” în parteneriat cu Inspectoratul pentru Si­tuaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad, Formaţiile Civile de Pompieri Voluntari din judeţul Arad şi Formaţiile Civile de Pompieri din judeţul Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.